Vitaminok és zöldség-gyümölcs

Vitaminok és zöldség-gyümölcs

"Sokat változott a világ az utóbbi időben a vitaminfogyasztás megítélése terén. Évekkel ezelőtt még úgy vélték, a multivitaminok csak akkor szükségesek, ha a mindennapi étrendből nem sikerül bevinni a megfelelő vitaminmennyiségeket. Hiszen az 1950-es évekig még könnyedén fedezhető volt a napi vitaminigény a zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Azóta sokat változott a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma és ezzel a vitaminok megítélése is: most már minden orvos álláspontja, hogy a multivitaminok szedése minden ember számára fontos az egészségmegőrző és betegségmegelőző hatásai miatt.
 
Manapság ha beleharapunk egy zöldségbe vagy gyümölcsbe, akkor sajnos alacsony tápanyagtartalmú cukros vizet fogunk csak lenyelni. A 90-es évek közepe óta ugyanis több tucat tanulmány számolt be a szupermarketekben kapható zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának csökkenéséről. Az elmúlt 50 évben a negyedére csökkent a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma. Ha valamilyen zöldségből vagy gyümölcsből ma ugyanannyi vitaminhoz szeretnénk jutni, akkor körülbelül 20-30 kg-ot kell belőle elfogyasztanunk.
 
Régen például 1 almában volt annyi C-vitamin, mint ma 100-ban. A nagyszüleink amikor elfogyasztottak egy almát, akkor azzal tudták fedezni a napi minimális C-vitamin-igényüket, ugyanis abban az időben egy alma körülbelül 400 mg C-vitamint tartalmazott. Manapság a szupermarketekben gyönyörű almákat tudunk vásárolni, de sajnos a C-vitamin-tartalmuk már csak 4 mg. Vagyis az alma C-vitamin-tartalma az elmúlt 70 évben a századrészére csökkent. Az A-vitaminnal és a többi fontos vitaminnal ugyanez a helyzet.
 
Sajnos kevesen tudják, hogy nem mindig elegendő, ha az egészségünk érdekében szedünk valamilyen vitamintablettát vagy kapszulát. Nincs garancia arra, hogy ha bevesszük ezeket a készítményeket, a vitaminok megfelelően fel is szívódnak a szervezetünkben. Nagyon sok különböző tényező befolyásolhatja a tabletták és a kapszulák felszívódását.
 
Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően hasznosítani tudja a bejuttatott vitaminokat, fontos, hogy azokat 24 percen belül fel kell tudnia szabadítani az emésztőrendszernek. A kereskedelmi forgalomban kapható vitaminoknak körülbelül a fele képes arra, hogy a szükséges időn belül kioldja a szervezetünk a bennük lévő hatóanyagokat. Ezek általában a drágább, természetes alapú készítmények.
 
A tabletta formájú vitaminok gyártása során mindenféle kötőanyagokat adnak hozzá annak érdekében, hogy a hatóanyagokat összeragasszák. Ezek az adalékok lassítják az oldódási folyamatokat. Ha a vitaminok csak később szabadulnak fel a kapszulákból, akkor előfordulhat, hogy a szervezetünk azokat már egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben tudja hasznosítani. A nem hasznosított vitaminok pedig sajnos a vizelettel távozhatnak.
Ez a kötöttség a folyékony alapú készítmények esetében nem áll fenn, ezeknek a felszívódása ugyanis a szájban elkezdődik a nyálkahártyán keresztül."
Forrás: Vitamix

Az első felével sajnos egyet kell értsek, a második felével kapcsolatban, kíváncsi lennék mások véleményére. Örülnék, ha leírnátok a tapasztalataitokat.