Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele

Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele
 
2014. december 13, szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, melyet december 5-én vásárolt meg a magyar állam. A honvéd tábornoktól eddig csak az 1849. október 5. éjszakáján papírra vetett levelei voltak ismertek.
nagysandorjozsef-1_mnm2014.jpg
 
Nagysándor József vezérőrnagy nemrég előkerült búcsúlevelét 14 millió forintért vette meg árverésen a magyar állam, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai dokumentumleleteként - emlékeztetett a levél szombati bemutatóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: minimális az esélye, hogy egy ilyen fontosságú kordokumentum ennyi év után előkerüljön, hasonlóra az elmúlt évtizedekben nem is volt példa.
nagysandorjozsef-2_mnm2014.jpg
A búcsúlevél nemzeti kincs, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főszereplői a magyar történelmi emlékezet legjobban tisztelt és szeretett személyiségei közé tartoznak, így az államnak kötelessége a hozzájuk kapcsolódó emlékek gyűjtése és megőrzése - emelte ki a miniszter, hozzátéve: különösen megrázó, hogy ezt a rövid levelet a tábornok élete utolsó óráiban, október 6. hajnalán írta.
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 1848-49-et a magyar történelem egyik legfontosabb identitásképző időszakának nevezte. Hozzátette: a dokumentum megtalálásának hírére talán olyanok is ellátogatnak a Nemzeti Múzeumba, akik már régen jártak ott. Hasonlóan fontos ugyanakkor, hogy minél több iskolás is megtekinthesse ezt az "identitáserősítő nemzeti ereklyét" - fűzte hozzá. Aki elolvassa a levelet, láthatja: az aradi tábornokok a kivégzésük előtti órákban is szentül hittek abban, hogy mindazt, amit cselekedtek, a magyar hazáért, a magyar szabadságért tették - emlékeztetett Hoppál Péter.
nagysandorjozsef-3_mnm2014.jpg
Csorba László, az MNM főigazgatója többek között a múzeumok megváltozott gyűjteményezési gyakorlatáról ejtett szót: egykor a tárgyak gyűjtésében a szenzáción, az ereklyék felkutatásán volt a hangsúly, azóta viszont a muzeológia felismerte, hogy néha az egyszerű tárgyak még többet mesélnek egy közösség múltjáról. A történész szerint az egyedi tárgy vonzereje mégis megmaradt, és egy modern múzeum a két tárgytípust egyensúlyban képes bemutatni. Mint közölte, a dokumentum két-három hónapig tekinthető meg az MNM Kupolatermében, majd az állandó kiállítás 1848-as termében kap helyet, ahol "méltó párja" lesz Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzéskor viselt mellényének.
Csorba László elmondta: a honvéd tábornoktól eddig csak az október 5. éjszakáján papírra vetett levelei voltak ismertek, de másnap hajnalban nagybátyjának, Nagysándor Imre kalocsai érseki orvosnak írt még egy utolsó búcsúlevelet, amely nemrég egy családi hagyatékból került elő.
Forrás: 2014. december 14. 19:19 MTI