A Krakkói Régészeti Múzeum egyiptomi kiállítása és Tadeusz Smolenski

Megjelenés: 
2019, Január 28
A Krakkói Régészeti Múzeum egyiptomi kiállítása és Tadeusz Smoleński

Fakó Istvánné,
Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem

Az Egyiptomi Gyűjtemény
A gyűjtemény tárgyait a Krakkói Képzőművészeti Főiskola Restaurátor Tanszékének szakemberei restaurálták, míg a múmiák közül Iszet-iri-khet-es maradványait interdiszciplináris vizsgálatoknak vetették alá. A vitrineknél optikai világítást alkalmaztak az esztétikai megjelenés és a műtárgyak biztonsága miatt, kiküszöbölve az infravörös sugárzást, továbbá ez nem emeli a hőmérsékletet a szekrények belsejében.
A legértékesebb és leglátványosabb része a gyűjteménynek négy koporsó. Gamhudból az 1907-1908-ban Back Fülöp által finanszírozott és Tadeusz Szmolenski vezette ásatásokból származnak. (Gamhud a Nílus nyugati partján van, 20 km-re délre Medinet el-Fayumtól.) Ehhez társul még a gyűjtemény első darabja, egy 22. dinasztia kori koporsó. Gróf Louis Bystrzo-nowskiego magángyűjtő 1934-ben ajándékozta az Akadémiának. A második csoport a Krakkói- és Bécsi Tudományos Akadémia közös irányítása alatt, 1910 és 1914 között Hermann Junker által vezetett ásatásokból származik.
A harmadik,
és egyben legnagyobb forrás a lengyel katonák nagylelkű ajándékának köszönhető. A II. világháború idején, a 3. Független Kárpátok lövészhadosztály Egyiptomban állomásozó lengyel hadtest katonái Jaroslaw Sagan parancsnok kezdeményezésére „Múzeum a hátizsákban” jelszóval gyűjtésbe kezdtek. A katonák pénzüket áldozva tárgyakat vásároltak vagy cigarettájukat cserélték műtárgyakra a kairói Egyiptomi múzeumban, piacon, vagy éppen neves egyiptomi régészektől vásároltak. Csodálatos az a pontosság, amellyel az egyes tárgyakat egy készletkönyvben regisztrálták, minden elemet leírással, rajzzal vagy fényképpel ellátva. Érdekes módon a katonák nem vásároltak hamisítványokat. Sokszor ellenséges tűz alatt csomagoltak és szállították a dobozokat, hogy megvédjék az értékes tárgyakat a pusztulástól.
....