Gasztronómia

Rovatvezető: Sziklay Levente

Mit érdemes reggelizni?

Mit érdemes reggelizni?

Gyümölcsturmix

Gyümölcsturmix
 
Most olvastam egy különleges turmixról, ami amellett, hogy nagyon finom, a következő jó tulajdonságokkal is rendelkezik: csökkenti a vércukorszintet, javítja az inzulin válaszreakciót, gyulladás gátló hatású és antioxidáns (gazdag antocián, ellagsav és rezveratrol tartalom), vagyis védi egsézsgéünket és jó a betegség megelőzéséhez

Finomságok sütőtökből

Ősszel itt az ideje a sütőtökből készült ételeknek. Íme két recept – nekem beváltak.
 
Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves
 
Hozzávaló:
1 kg parázstök
2 dl tejszín
tejszínhab a tálaláshoz
2 ek finomliszt,
kb.

Vitaminok és zöldség-gyümölcs

Vitaminok és zöldség-gyümölcs

Újrafelhasználható és mérgező műanyagpalackok

Mindenképp figyeljünk oda az flakon alján található jelzésekre: a számozott háromszögek mutatják, milyen típusú műanyagot használtak az előállítás során.
 
muanyagflakonok.jpg
 
Az egyes címkéjű (PET VAGY PETE) palackok csak egyszeri használatra alkalmasak.

Dédapáink öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül!

Dédapáink öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül!
 
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította mag

Mini-cukorkatörténet

Mini-cukorkatörténet

Reggeli svéd sütemény

Recepttúra 6.
És íme, az utolsó, legalábbis egyelőre. Majd meglátom, folytatom-e. Anyagom még bőven van, alig néhány újságot futottam át. No ha az előzőről azt írtam, hogy időigényes, hát ez még inkább. Svéd reggeli süti. Ezek szerint ők szeretnek korán kelni, és néhány órát mindjárt a konyhában lenyomni.

Tepertős szilvalekváros csiga

Recepttúra 5
A teljesség kedvéért süteményt is bemásolok, bár ezek nem keltenek bennem karácsonyi hangulatot, de legalább jól hangzanak, és a készítésük időigényes – máskor nem igen van rá idő. A bejgli mellé ajánlom.

Tejszínes halleves

Recepttúra 4.
Ígéretemhez híven, íme, a halleves. Tehát nem halászlé! Na, ebben is van zöldség, de másfajta – majdnem, mintha húsleves készülne. A tej és tejszín viszont inkább a gyümölcsleveseket juttatja az eszembe.
Az óegyiptomiak biztosan nem ettek ilyent – nem ismerhették a szerecsendiót, hiszen az Malajziában (Banda szigetek) őshonos.