XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

„igazi halászlét csakis tiszai halból lehet főzni…”
  
frank_sandor_a_szegedi_halaszlet_talalja.jpg
 
A szegedi Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.) idén is kamarakiállítással és kvízjátékkal kapcsolódik a XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szegedi programsorozatához. A könyvtár dokumentumaiból és a fesztivál főszervezőjének, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakácsnak a magánygyűjteményéből szerkesztett tárlat 2012. augusztus 27-től szeptember 1-jéig megtekinthető a könyvtár első emeletén.
 
A kiállításon többek között láthatók fotók és képeslapok a valamikori halpiacról és halászcsárdákról, valamint a Tolnai Világlapja 1932. június 29-i szegedi emlékszáma, amelyben Balassa József: A halászlé című írásából megtudhatjuk, hogy városunkban tanult halászlét főzni a francia Gustave Eiffel is (a régi közúti híd tervezője), ám Párizs melletti otthonában, szajnai halakból már nem tudott olyan ízletes ételt készíteni, mint a szegedi, merthogy igazi halászlét csakis tiszai halból lehet főzni.
A halászathoz, halételekhez kötődő tradíciók ékes bizonyítéka a szegedi halászlét reklámozó levelezőlap 1934-ből és a Szeged Szabad Királyi Város Idegenforgalmi Hivatalának kiadványa 1936-ból, amely turisztikai látványosságként említi a halászversenyeket is.
 
A tárlat kiegészül Frank Sándor mesterszakács magángyűjteményéből származó relikviákkal. Megcsodálhatjuk a rangos és különleges díjakat és kitüntetéseket, többek között a 2005-ben kapott Venesz-díjat, valamint XVI. Benedek pápai áldását.
Színesítik a látnivalót a halételek elkészítésére és fogyasztására szolgáló tárgyak, például egy közel kétszáz éves, díszes evőeszközkészletet. A készlethez tartozó halkés kissé lapátszerű, pengéje életlen, hogy a vendég ne vágja el a szálkát, a halvilla pedig a megszokottnál nagyobb felületűre van kiképezve.
 
A kiállításhoz kvízjáték kapcsolódik, amelynek szerencsés megfejtői a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál felajánlásának köszönhetően halászlevet nyerhetnek!
 
A játék további részletei a Somogyi-könyvtár honlapján!