Variációk körtére

Variációk körtére
A körte rendkívül egészséges gyümölcs: kiváló C-vitamin, K-vitamin- és réz forrás.
 
Körtesaláta
korte.jpg
 
Hozzávalók 4 személyre: 100 g zöldsaláta, 5 ek. olaj, 2 ek. balzsamecet, só, frissen őrölt fekete bors, 6 körte, vaj, dió
Elkészítés: Megtisztítjuk és vastag szeletekre vágjuk a körtét. Egy serpenyőben vajat forrósítunk, és 10 percig pároljuk benne a körtét. Közben elkészítjük az öntetet: összekeverjük az olajat, az ecetet, a sót és a borsot.
Egy nagyobb tányérra tesszük a salátát, ráöntjük az öntetet, elhelyezzük rajta a körtét, és megszórjuk dióval.
 
Körtés sertéssült
korte_thinkstock.jpg
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes sertéshússzelet, 50 g liszt, olaj, só, frissen őrölt fekete bors, 4 db körte, 4 db közepes burgonya
Elkészítés: Lisztbe forgatjuk a húst. Egy serpenyőben közepes tűzön felmelegítjük az olajat, beletesszük a húst, és 4-5 perc alatt világosbarnára sütjük. Egy sütőedénybe tesszük a húsokat, meglocsoljuk olajjal, körberakjuk a felszeletelt körtével, burgonyával, letakarjuk alufóliával, 20 percig pároljuk a sütőben, majd levesszük a fóliát, és készre sütjük. Ízlés szerint szilvaszósszal tálalhatjuk.
 
Körtés lepény
Hozzávalók 6 személyre: 3 db körte, 1 tk. fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 ek. méz, víz, 2 tojás, 80 g cukor, 8 ek. liszt, 100 g vaj
Elkészítés: Meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, ízesítjük 1 tk. fahéjjal, vaníliás cukorral és 1 ek. mézzel. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A tojásokat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat, beletesszük a körtét. Sütőpapírral kibélelünk egy kerek piteformát, és beleöntjük a tésztamasszát. 30 percig sütjük a sütőben.
 
forrás: blikk, 2014. november 20.  
 
Az angolul tudóknak pedig még egy recept: Vertical Pear Salad 
birne.jpg
Ingredients:
4 smooth skinned pears
2-3 cups watercress
1/2 cup toasted pecans
1/4 cup crumbled blue cheese
vinaigrette dressing
honey for drizzling
lemon juice
 
Directions:
Cut pears horizontally into 3 or 4 slices depending on the size of your pears. Use a paring knife to cut out the cores. The pieces should look like O's. Leave the stem on the pop piece. Brush slices of pear with lemon juice to keep it from browning.
Toss watercress, pecans, and blue cheese with dressing until coated.
Reassemble the pear, vertically, with the watercress salad in between each slice. Once assembled, drizzle with honey, and serve!