Országtorta 2014

Magyarország tortája 2014
 
A határon túli magyarok lakta területek ízeit kóstolhatják meg a Magyar Ízek Utcájának látogatói az augusztus 20-i ünnepi rendezvényen, amelyről a kormányszóvivő és a programok rendezői tájékoztatták a sajtót hétfőn a Parlamentben.

Az ünnepi tűzijáték a magyar történelem fordulópontjait idézi fel – hangzott el –, a Parlament egész nap ingyenesen látogatható lesz, az érdeklődők pedig az idei Magyarország tortája mellett az ország cukormentes tortáját, a honvédség tortáját és az alkalomra kiválasztott Szent István-napi kenyeret is megkóstolhatják.
somloi_revolucio.jpg
Magyarország tortája az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón augusztus 11-én. A Somlói revolúció című torta Damniczki Gyula Balázs cukrász munkája.
Fotó: MTI/Kovács Attila
 
csokis_kaland.jpg
Az ország Csokis Kaland 2014 fantázianevű, cukormentes, nyertes tortája az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón augusztus 11-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Három uszályról és a Lánchídról is lövik idén a tűzijáték elemeit, amelyen Magyarország történelmi fordulópontjait jelenítik meg. 
A közmédia számos programot közvetít. A Kossuth téri zászlófelvonást az M1-en és a Duna World-ön, valamint a Kossuth Rádión is követhetik azok, akik nem tudnak a helyszínre jönni, míg az este 9 órakor kezdődő tűzijátékot az M1-en láthatják a nézők.
honvedseg_tortaja.jpg
A honvédség tortája elnevezésű nyertes torta az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón augusztus 11-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Duna csatorna a debreceni virágkarneválba kapcsolódik be, a Szent István Bazilikában tartandó szentmisét és a körmenetet pedig az M1-en és a Dunán követheti bárki élőben, míg a Duna World felvételről mutatja be ezeket az eseményeket. A Kossuth Rádió is több ünnepi műsorral jelentkezik, a Vendégségben Magyarországon című rendezvények előkészületeiről is beszámol az M1.

A fiatalok augusztus 19-én népzenei és néptánc-produkciókkal, valamint feldolgozásokkal lépnek fel a Clark Ádám téri színpadon, ahol aznap zenél például a Besh o' drom és a Ghymes, majd augusztus 20-án az Ivan and the Parazol, Ferenczy György és a Rackajam, valamint Deák Bill Gyula és zenekara is.
kenyer.jpg
A Magyar Pékszövetség versenyének győztese, a "várkapitány kenyere" az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón augusztus 11-én. A kenyeret a Kurdi Family Kft. készítette.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szintén 19-étől látogatható egészen 20-ig a Magyar Ízek Utcája a Budai felső rakparton, ahol Novotny Antal szervező szerint több mint száz kiállító jelenít meg a határon túli magyarok lakta területek gasztronómiáját.

Emellett itt kóstolható meg elsőként az idei Magyarország tortája: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyét Damniczki Gyula Balázs székesfehérvári cukrász Somlói revolúció című tortája nyerte, míg a cukormentes torták versenyében a Nándori Cukrászda Csokis kaland nevű édessége győzött. A Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített honvédség tortája a Balaton környéki alapanyagokat, a sárgabarackot, a mandulát a levendulát használja fel, míg a Magyar Pékszövetség versenyének győztese a "várkapitány kenyere" lett, amelyet a Kurdi Family Kft. készített.
 
mti - 2014.08.11. 18:29 / forrás