Érdekességek a chipsről

Érdekességek a chipsről

1. George Crum szakács egy étteremben dolgozott az amerikai Saratoga Springsben, 1853-ban. Egy augusztusi napon az egyik törzsvendég túl vastagnak találta a sült krumpliszeleteket. A szakács a burgonyát egyre vékonyabbra vágva próbált a kedvére tenni. A vendégnek végül nagyon ízlettek az extra vékonyra vágott, ropogós szeletek: így született a chips.

2. A chipset sokáig csak sós ízesítéssel lehetett gyártani. A fűszerek egyenletes felszórását elsőként a 40-es években egy írországi üzemben, a Tayto-nál tudták megoldani. Ennek köszönhetően a gyár akkori tulajdonosa az ország egyik leggazdagabb embere lett.

3. Az első fűszerezett chipsek sajtos-hagymás és ecetes-sós ízesítéssel kerültek a polcokra, de a konyhában használatos bármilyen fűszer, fűszerkeverék jól illeszkedik a sült krumpli ízéhez.

4. A Chio céget a II. világháborút követően a német Opel család alapította: mivel nem üzemeltethették tovább a lebombázott, széthordott autógyárat, más iparág felé nyitottak: 1962-ben Carlo, Heinz és Irmgard Opel tették le a Chio Chips gyár alapkövét. A Chio név az alapítók keresztneveinek kezdőbetűiből, valamint az Opel családnév első betűjéből állt össze.

5. 1 kilogramm burgonyaszirom előállításához 3,5 kg nyers burgonyára van szükség, mivel a sütés során szinte az összes nedvesség távozik a burgonyaszeletekből.

6. Egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy alkalmanként csak 30-50 gramm chipset fogyasszunk, és lehetőleg főétkezések között.

7. 100 évvel ezelőtt még disznózsírral gyártották a burgonyaszirmot, mára azonban leváltotta a pálmaolaj, sőt vannak gyártók, akik napraforgóolajból nyert, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajban sütik a szeleteket.

8. A lelkiismeretesebb gyártók már nem használnak mesterséges (nátrium-glutamátos) ízfokozókat, a tartósítószerekről vagy a mesterséges színezőanyagokról nem is beszélve.

9. Magyarországra a 90-es években jutott el a chips, az egy főre jutó chipsfogyasztás 400g/év. Európában csak Bulgáriában esznek kevesebb burgonyaszirmot. Ez a mennyiség a teljes sóbevitelünk 1 ezrelékét tartalmazza.

10. A magyarok leginkább a tejfölös ízeket kedvelik, a németek viszont a magyar paprikára voksolnak. A franciák és az angolok sósan szeretik a chipset, míg a lengyelek igazi ínyencek, ha burgonyaszeletekről van szó.

forrás:  Blikk, 2015. aug. 24.