Cestius piramisa Rómában

Cestius piramisa Rómában
 
Újra hófehéren ragyog a restaurált római piramis Hétfőtől ismét egykori makulátlanul fehér színében ragyog az egyiptomi stílusban emelt, több mint kétezer éves római Cestius-piramis.
Egy japán mecénásnak köszönhetően hétfőtől ismét egykori makulátlanul fehér színében ragyog az egyiptomi stílusban emelt, több mint kétezer éves római Cestius-piramis. Jagi Juzo, az olasz luxuscikkek importjából meggazdagodott japán üzletember 2 millió eurót (600 millió forint) adományozott a felújításra.
 
 cestius_piramis.jpg
A Kr.e. 18. és 12. között épült piramist az Augustus korában élő gazdag Caius Cestius római praetor emeltette saját sírhelyeként. A 36 méter magas, carrarai márvánnyal borított műemléket utoljára a hatvanas években restaurálták. Azóta a római járműforgalom közepén álló piramis sokat károsodott, benőtte a gyom, és eredeti csillogó fehér színét is elveszítette.
"Rómában járva vettem észre, hogy a piramisnak fehérnek kellene lennie. A fehér ugyanis a kedvenc színem. Úgy gondoltam, én teszem lehetővé a műemlék újjászületését" - mondta annak idején újságíróknak a fehér öltönyben nyilatkozó japán milliomos, a Thusho Limited elnöke.
 
A hétfői avatáson a műemléki felújítások sikeres példájaként ünnepelték a Cestius-piramis helyreállítását. A másfél év alatt két szakaszban végrehajtott felújítással rekordidő, 327 munkanap alatt végeztek, a munka a tervezettnél 75 nappal rövidebb ideig tartott, és ez idő alatt folyamatosan látogatható volt a maga nemében egyedülálló, de más látnivalókhoz képest kevéssé ismert római nevezetesség. A restaurálás során kipróbáltak olyan új technikákat, amelyeket - ha beválnak - más római műemlékek helyreállításánál is alkalmaznak majd.
 
 cestius_piramis_bejarat.jpg
Az adományért cserébe a japán milliomos nem kapott adó- vagy egyéb kedvezményt. Mint mondta, ezzel hálálta meg, hogy Olaszország segített felfuttatni üzleti vállalkozását. Jagi Juzo nem zárta ki, hogy a jövőben segít restaurálni más római műemlékeket is, de előbb Japán földrengés és szökőár sújtotta térségében hajt végre humanitárius projekteket.
 
forrás:  Tudomány, 2015. április 21