Iseum Savariense / Szombathely

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Július 22
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. július 22.
 
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Iseum Savariense és a Savaria Múzeum
 
 
A műsor vendégei:
Sosztarits Ottó, régész
Csapláros Andrea, régész, múzeumigazgató
 

I. Kaleidoszkóp 
Szeged, Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Cimélia, könyvkincsek – 2013. július 16. - 2013. október 9.
A 125 éve meghalt alapító, Somogyi Károly és az 1883. október 16-i könyvtárnyitás emlékére rendezett tárlaton a könyvtár különleges és egyedi könyvkincseiből láthatók például kézzel színezett XVI-XVIII. századi kiadványok, védett, egyedi, gótikus és reneszánsz kötésekbe bújtatott könyvek, de ritka atlaszok is. A művészi illusztrációkat nagyméretű poszterekkel tagolták, a „lapozás” helyett pedig nagyképernyős televízión végtelenített diavetítés mutatja be a rejtett értékeket is.
 
Budapest, MMKM Műszaki Tanulmánytára (Prielle Kornélia u. 10.)
„Világkiállítás” Gondoltad hogy magyar?  – 2013. április 29. - 2013. október 31.
A 16 korszakalkotó magyar találmány között a világ ipari alkotásaiból a 19. századtól készült magyar remekeket sorakoztatják fel, megtekinthető pl. a nagyiparban nélkülözhetetlen és a világ minden táján alkalmazott Heller-Forgó hűtőtorony, az Orion rádiók, az Eötvös-inga vagy Mayr Gyula Riefler-ingás, rugómotoros világórája (1911), az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra készített Szilágyi-féle üveg gyújtógyertyák. A cím ezúttal nem csak a megmérettetések helyszínére utal, hanem a rendezés módszerére is, ugyanis a 22ezer darabok gyűjteményben raktári rendbe rendezve emelik ki ezeket a nemzetközileg is kimagasló eszközöket, ahogy a világkiállításokon is sok ezer tárgy között állították ki a díjnyertes dolgokat
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár)
Magyar Kézműves Remek – 2013. július 12. - 2013. augusztus 11.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által díjazott, a szakmai zsűri által legértékesebbnek ítélt, egyedi kézműves termékeket immár tizenegyedik alkalommal mutatják be. A szervezők a pályázatra érkezett műveken keresztül a mestereket és az egyes ágazatokat is szeretnék ismertté tenni, megismertetve, versenyképessé téve és népszerűsítve ezzel a kézműves termékeket. Közös jellemzőjük a hagyományápolással párosuló eredetiség és újítás, a magas esztétikai és minőségi igény, az értékállóság és a hasznosíthatóság.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület )
Pillantás a titkos dossziéba. Gobbi Hilda (1913-1988) – 2013. június 6. - 2013. szeptember 28.
Gobbi Hilda nevét a magyar közönség számos színdarab, film és rádiójáték kapcsán őrzi, kevesen tudják azonban, hogy milyen rendszerező, pártoló és gyűjtő tevékenységet végzett a színházi életben. Színészmúzeumot alapított, hogy kollégáinak emléket állítson, két színészotthont az idős kollégák ellátására, a Horváth Árpád Színészkollégiummal fiatal kollégáinak teremtett lehetőséget, és elévülhetetlen érdemei vannak a Nemzeti Színház létrejöttében. Mindemellett első színpadra lépésétől kezdve rögzítette pályájának és (köz)életének eseményeit. Ennek eredménye az az 58 tömött, évenként felcímkézett dosszié, melyekből a jelen kiállítás anyagát válogatták.
 
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.)
Ruha teszi az embert – 2013. június 21. - 2013. augusztus 31.
A „Kapocs" sorozat keretében hagyományos mintákkal díszített modern öltözékek tekinthetők meg Mátrai-Nagy Andrea és Barta Mária munkáiból. A modern ruhák díszítményei nagy múltú hímző kultúránk mintakincséből merítenek – a kalocsai motívumok mellett torockói, felvidéki, szász és a környékbeli komádi formák és színek is felfedezhetők. A mellények, szoknyák és egyéb kiegészítők között a 2014-es év várható nagy divatján, a seszlin, öveken, táskákon is feltűnnek az elegáns, szép, népművészeti hagyományok.
 
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.)
Partiumi tájakon – 2013. június 14. - 2013. augusztus 31.
A debreceni fotóklub és a Margitta fotósai már többször szerveztek kiállítást. Ezúttal a Margittán és Székelyhídon, Királyhágó környékén készült felvételeket a Magyarkécen töltött több napos kirándulás képeivel kiegészítve mutatkoznak be. Az erdélyi tájak és emberek sajátos arculatát, különleges hangulatát ragadták meg felvételeikkel.
 
Debrecen, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Baltazár Dezsõ tér 1.)
Kockázati tényező. Intermédia 2.0 – 2013. június 22. - 2013. szeptember 15.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem 20 éves Intermédia tanszékéhez kötődő alkotók, mint Csörgő Attila, El-Hassan Róza, Erhardt Miklós, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Katarina Sevic, Kaszás Tamás, Mécs Miklós művészetének áttekintő tárlatán az egyéni alkotói tendenciák mellett az 1990-es és 2000-es évek kortárs magyar művészeti irányzataiba és a tanszék szellemiségébe és a története során megformálódó művészeti gyakorlatába lehet betekinteni.
 
Eger, Kepes Intézet (Széchenyi utca 16.
A mindenség mérete. Demeter István és Haris László közös kiállítása – 2013. június 15. - 2013. szeptember 10.
A költőként és festőként is ismert pap, Demeter István (1914–1977) „46 és fél éves" korától festett. Elsősorban filozofikus gondolatait foglalva képekbe, színekbe. Fő témái a káosz, a rendezettség, az emberábrázolás és Krisztus szenvedései voltak. A kb. húszezer alkotásból alig kétezer maradt fenn, mivel  szinte minden anyagra dolgozott, a csomagoló papírtól a vászonig, falig.  A sajószentpéteri templomot Feledy Gyulával, Csohány Kálmánnal és Kondor Bélával közösen festette ki. Halála előtt összecsomagolt képeit az egerek elől menekítették el. Alkotói munkásságáról Haris László festményeiről készített felvételei egészítik ki a képet, aki 13 éves budapesti gyerekként 1956. november 2-án végigfotózta a forradalom fővárosi helyszíneit.
 
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.)
Szánthó Tibor 1000 arca – 2013. június 3. - 2013. szeptember 1.
A fotóművészeti tárlat Szánthó Tibor életművét tárja a látogató elé. A több generációs fotós családból származó művész 10 éves korában kapta első gépét. Film és fotóművészeti tanulmányokat végzett, filmstúdióban dolgozott, fotóriporter volt, és közben megismerkedett a fényképezés különböző ágaival. Olaszországba költözött, majd Torontóban kanadai állampolgár lett. Volt portréfotós, stábfotós, világosító, fotóriporter és operatőr. Nagy hatással volt rá André Kertész és Marosán Gyula. Kiállított munkái többféle fotóeljárással készültek, a fekete-fehér filmtől a fotógrammokig és kollázsokig számos technika képviselteti magát, és speciális effetusok jelennek meg. Tájak, emberek, portrék és csendéletek egyaránt láthatók.
 
Budapest, BTM Budapest Galéria (Lajos u. 158.)
Vendégművészek a Klauzál téren – 2013. július 11. - 2013. augusztus 25.
A BTM - Budapest Galéria nemzetközi festő, szobrász, grafikus és video művész művészcsere programjain készült művek válogatása az 1989-2013 időszakot öleli át. Kétoldalú, hiszen külföldi művészek hazai alkotásait éppúgy lehet látni, mint hazai alkotók külföldi munkáit, hiszen két budapesti műteremlakásában évi 15-16 ide érkező mestert fogad, míg a partnervárosokban (Bécs, Salzburg, Krems, Lisszabon, Párizs, Strasbourg, Frankfurt am Main, Stuttgart, Helsinki és Gyergyószárhegy) cserébe a magyar művészeknek biztosítják a szállást és alkotás lehetőségét. Ez utóbbi szolgáltatást 1991 óta szervezi.
 
 
Előzetes:
Jászberény, Jász Múzeum (Táncsics Mihály u. 5.)
A jász hímzés a 21. században2012. július 26. - 2013. augusztus 1.
A suba, ködmön használatának megszűnésével 20. század elején úgy tűnt, hogy a jászsági szűcsök hímzéstudománya is feledésbe merül. De az 1970-es évek második felében Fejér Mária tanárnő vezetésével a jászsági, és az újszászi hímző asszonyok textíliákra mentették át a jellegzetes motívumokat, mint a büdösbogár, sasköröm, vesevirág, császárszakáll, kutyatök, gyorgyina, galambkosár, forgórózsa, csukott és nyitott tulipán, amik aztán kerámiákon, ékszereken és más használati és dísztárgyakon is megjelentek, mint pl. a bélyeg vagy torta.  A tárlaton a hímző asszonyok munkája, és az általuk továbbörökített motívumkincs egyaránt megismerhető.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Iseum Savariense – 2012. március 5. - állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Szombathely, Savaria Múzeum (Kisfaludy S. u. 9.)
 


Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
  
Zenei betétek:
Róma film, Csata kezdete (Caesar téma)
Vas megyei lakodalmas
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.