Parlamenti választások Indiában

Nincsenek válaszok
mebt képe
Nem elérhető
Csatlakozott: 2009 dec 7
 
Magyar-Indiai Baráti Társaság
"Nemzetek Háza"
1062 Budapest, 
Bajza utca 54.Kedves Barátunk!

Az elmúlt hetekben parlamenti választások zajlottak le Indiában. Ez  a fontos esemény a sajtó által 'földcsuszamlásszerűnek' definiált győzelmet hozott a hindu nacionalista ellenzéki Bharatiya Janata pártnak és komoly kudarcot az ország függetlenedése óta domináló, a Gandhi családhoz köthető Kongresszus pártnak. 

Vajon milyen irányba viszi a Narendra Modi  vezette új politikai erő az országot? Hogyan változhat India kül- és belpolitikája, hogyan éli meg mindezt az etnikailag és vallását tekintve sokszínű indiai társadalom?

Erről beszélgetünk vendégeinkkel Fazekas Béla nagykövettel és Dr. Gáthy Vera szociológussal. A kerekasztal beszélgetés moderátora: Dallos András, nagykövet, Társaságunk elnökségének tagja. 

Helyszín: Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54. magasföldszint 
Dátum: 2014. június 11. szerda, 17.30

 
Vendégeinkről:

Fazekas Béla (1959, nagykövet, a Külügyminisztérium EU Közös Kül- és Biztonságpolitikai Főosztályának koordinátora) az ázsiai politikai-gazdasági-kulturális viszonyok, ezen belül az indiai szubkontinens helyzetének kiváló szakértője. Tanulmányait a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte, majd poszt-graduális képzésen vett részt a Stanford University-n, az USA-ban. Nyelvismerete: angol, khmer, orosz és francia.
Diplomáciai pályafutása során tartós külszolgálatot teljesített beosztott diplomataként hazánk Phnom Penh-i nagykövetségén (1986-91), a Német Szövetségi Köztársaság Phnom Penh-i érdekképviseletén (1990-91), elsőbeosztott diplomataként Canberrai nagykövetségünkön (1997-2001), majd hazánk nagyköveteként a Pakisztáni Iszlám Köztársaságban (2005-2008). A Külügyminisztérium Központjában indokínai referensként, osztályvezetőként, majd főosztályvezető-helyettesként dolgozott az Ázsiai-Csendes-óceáni Főosztályon, és széleskörű tapasztalatokat szerzett a Humán Erőforrások Főosztályán, amelynek 2009-től helyettes vezetője volt.
 
Dr. Gáthy Vera  (1941, szociológus, indológus, egyetemi tanár) A mai India kiváló ismerője. 1967-ben angol szakon végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, ahol történelmet és hindit is tanult. 1972-ben az újkori egyetemes történelemből egyetemi doktori címet szerzett, majd 1982-ben kandidátusi fokozatot szociológiából. Fordítói és tolmácsképesítéssel rendelkezik. Nyelvismerete: angol, francia, némi orosz és hindí. 
1967 és 1982 között a Kulturális Kapcsolatok Intézetének főelőadója, illetve a Kulturális Minisztérium Nemzetközi Osztályának tanácsosa. 1982-től 2006-ig tudományos főmunkatárs az MTA Szociológiai Kutatóintézetében, ahonnan 2006-ban ment nyugdíjba. 2006-tól óraadóként oktat  BA és MA hallgatókat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karán, akiknek India mai történelméről, vallásairól és mai viszonyairól tart előadásokat.
Kutatási területe: India a gyarmati időszaktól napjainkig. Mintegy 15 évig ’a szociális gondoskodás, idősödés,a szociális ellátás minőségi kérdései Magyarországon és nemzetközi összehasonlításban’ tartalmú kutatási projektekben vett részt, illetve publikált.
Publikációi: 6 könyv, mintegy 100 tanulmány és cikk, mintegy 25 könyvet szerkesztett és 18 esztendeig a Társadalomkutatás, az MTA IX. Osztálya folyóiratának társszerkesztője. 13 könyv és számos tanulmány fordítója. 

Budapest, 2014. május 29.Mindenkit szeretettel várunk. 
Üdvözlettel, 

Debreczeni Emese
főtitkár