Kerekasztal beszélgetés: az elmúlt év indiai eredményei

Nincsenek válaszok
mebt képe
Nem elérhető
Csatlakozott: 2009 dec 7
Magyar-Indiai Baráti Társaság
Budapest, 2015. május 28.
 
 
Kedves Barátunk!
 
Egy évvel ezelőtt választások zajlottak Indiában, melyből a Bharatiya Janata Párt került ki győztesen drámai változást hozva India politikai életébe.  A Narendra Modi vezette kormány napirendjén széles körű gazdasági reformok is szerepelnek.
 
Kerekasztal beszélgetésünk az elmúlt év eredményeit, annak társadalompolitikai vonatkozásait, a magyar-indiai gazdasági kapcsolatokat, illetve az indiai gazdaság helyét a világban veszi górcső alá. Meghívott vendégeinktől ebben a témában kapunk autentikus tájékoztatást.
 
Helyszín: Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54. magasföldszint
Dátum: 2015. június 10. szerda, 17.30

A kerekasztal résztvevői:
Dr. Losoncz Miklós, közgazdász, az MTA doktora, egyetemi tanár:
India helye és szerepe a világgazdaságban, a Módi kormány gazdaságpolitikájának fő irányai
Dr. Gáthy Vera, szociológus, indológus, egyetemi tanár:
A  BJP kormány gazdasági törekvéseinek társadalompolitikai vonatkozásai
Dr. Szántó Attila, közgazdász, nemzetközi gazdasági szakértő szakközgazdász:
A Módi adminisztráció gazdaságpolitikája a gyakorlatban, a magyar-indiai gazdaság kapcsolatok perspektívái
Fazekas Béla, nagykövet:
EU-India stratégiai partnersége, hatása a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkra.
A beszélgetés moderátora Dallos András nagykövet, Társaságunk alelnöke.
 
Vendégeinkről:
Dr. Losoncz Miklós (1954, közgazdász, az MTA doktora, egyetemi tanár)
1977-ben végzett  a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1987-ban egyetemi doktori, 1984-ben kandidátusi fokozatot szerzett, 2005-ben habilitált, 2007-ben az MTA doktora lett. Nyelvismerete angol, német és orosz. 1977 és 1988 között az MTA Világgazdasági Kutatóintézetében, ezután az Országos Tervhivatal Tervgazdasági Intézetében, majd annak jogutódjaiban dolgozott, 1995 óta oktat, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Kutatási területét az átfogó világgazdasági trendek (energiapiacok, nemzetközi gazdasági erőviszonyok), illetve az Európai Unió fejlődési irányzatai (különös tekintettel a Gazdasági és Monetáris Unóra és az EU külgazdasági kapcsolataira) alkotják. 217 tudományos publikációja jelent meg, ebből 9 könyv, emellett mintegy 400 cikket írt hetilapokba. 2009 és 2011 között a győri Széchenyi István Egyetemen Jean Monnet professzor volt. 
 
Dr. Gáthy Vera  (1941, szociológus, indológus, egyetemi tanár)
A mai India kiváló ismerője. 1967-ben angol szakon végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, ahol történelmet és hindit is tanult. 1972-ben az újkori egyetemes történelemből egyetemi doktori címet szerzett, majd 1982-ben kandidátusi fokozatot szociológiából. Fordítói és tolmácsképesítéssel rendelkezik. Nyelvismerete: angol, francia, némi orosz és hindí. 
1967 és 1982 között a Kulturális Kapcsolatok Intézetének főelőadója, illetve a Kulturális Minisztérium Nemzetközi Osztályának tanácsosa. 1982-től 2006-ig tudományos főmunkatárs az MTA Szociológiai Kutatóintézetében, ahonnan 2006-ban ment nyugdíjba. 2006-tól óraadóként oktat  BA és MA hallgatókat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karán, akiknek India mai történelméről, vallásairól és mai viszonyairól tart előadásokat.
Kutatási területe: India a gyarmati időszaktól napjainkig. Mintegy 15 évig ’a szociális gondoskodás, idősödés,a szociális ellátás minőségi kérdései Magyarországon és nemzetközi összehasonlításban’ tartalmú kutatási projektekben vett részt, illetve publikált.
Publikációi: 6 könyv, mintegy 100 tanulmány és cikk, mintegy 25 könyvet szerkesztett és 18 esztendeig a Társadalomkutatás, az MTA IX. Osztálya folyóiratának társszerkesztője. 13 könyv és számos tanulmány fordítója.
 
Dr. Szántó Attila (1945. Közgazdász, nemzetközi gazdasági szakértő szakközgazdász)
1968-1985: Hungexpo: külföldi kiállítás-szervező, kereskedelmi osztályvezető. A német-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért megkapta a Lipcsei Vásár Aranyérmét.1985-1990: Kereskedelmi Kirendeltség Tripoli: kereskedelmi tanácsos-helyettes. 1990-1996: Gazdasági Minisztérium, Fejlődő Országok Főosztálya, főtanácsos. 1996-2001: Nagykövetség Amman: ideiglenes ügyvivő, kereskedelmi tanácsos.2001-2005: Külügyminisztérium, majd Gazdasági Minisztérium, Külgazdaságpolitikai Főosztály, főtanácsos.    2005-2009: Nagykövetség Delhi: kereskedelmi tanácsos. 2010: Nyugdíjba vonuláskor a szakminiszter Széchenyi István emlékéremmel ismerte el munkásságát.
 
Fazekas Béla (1959, nagykövet, a Külügyminisztérium EU Közös Kül- és Biztonságpolitikai Főosztályának koordinátora)
az ázsai politikai-gazdasági-kulturális viszonyok, ezen belül az indiai szubkontinens helyzetének kiváló szakértője. Tanulmányait a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte, majd poszt-graduális képzésen vett részt a Stanford University-n, az USA-ban. Nyelvismerete: angol, khmer, orosz és francia. Diplomáciai pályafutása során tartós külszolgálatot teljesített beosztott diplomataként hazánk Phnom Penh-i nagykövetségén (1986-91), a Német Szövetségi Köztársaság Phnom Penh-i érdekképviseletén (1990-91), elsőbeosztott diplomataként Canberrai nagykövetségünkön (1997-2001), majd hazánk nagyköveteként a Pakisztáni Iszlám Köztársaságban (2005-2008). A Külügyminisztérium Központjában indokínai referensként, osztályvezetőként, majd főosztályvezető-helyettesként dolgozott az Ázsiai-Csendes-óceáni Főosztályon, és széleskörű tapasztalatokat szerzett a Humán Erőforrások Főosztályán, amelynek 2009-től helyettes vezetője volt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
Üdvözlettel,
 Debreczeni Emese
főtitkár