A kávézacc alternatív felhasználása kint és bent

Nincsenek válaszok
khedvig képe
Nem elérhető
Csatlakozott: 2011 dec 27
A kávézacc alternatív felhasználása

Mit tegyünk a kávézaccal, miután lefőztük a kávét?
 
Kint a kertben
1. Színesebb virágok
Hogyan? Szórjunk rendszeresen kávézaccot a hortenzia köré, ettől megváltozik a föld pH-értéke –, savanyú lesz a talaj tőle – így a rózsaszín és fehér hortenziák kék színben tündökölnek majd. Sőt a rózsa és a muskátli színe is intenzívebb lesz a kávézacctól.
 
2. Csiga- és hangyaűző
A csigákra a koffein mérgező hatással van, amihez már egy kis adag is elegendő. A hangyákat pedig azért tartja távol a növényektől, mert ezek a rovarok nem szeretik a kávézacc illatát.
 
3. Vetést segítő
Egyes növényeknek a magvai alig láthatóak. Ha ezeket az apróságokat szeretnénk elültetni, keverjük össze őket kávézaccal, így jobban láthatóak, és könnyebben kezelhetőek.
 
4. Talajlazító
A kávézacc a föld lazítására is alkalmas, a zaccot alkotó miniatűr szemcsék ugyanis nem engedik összetapadni a földet.
 
5. Nedvesség megtartója
Mert szabályozza a nedvességet, így tavasszal felszívja a túl sok csapadékot, nyáron pedig megvédi a kiszáradástól a talajt.
 
6. Trágya
Szerves trágyának is kiváló: a rózsabokrok, rododendronok, az örökzöldek, illetve a zöldségek is örülnek majd a kávézaccnak.
 
7. Macskaűző
Elegünk van abból, hogy a macskák a virágágyásban végzik el a dolgukat? Szórjunk a területre kávézaccot, hogy távol tartsuk a betolakodókat.

 
Persze a házban bent is hasznosítható

8. Folttisztító
Ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, nem kell kétségbe esnie, hogy benne is marad az étel/ital színe. Egy kis kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet művelni, csak dörzsöljünk bátran!
9. Bútorápoló
Az idő és a használat miatt a lakásban az asztalokat és a polcokat egy idő után egy rakás karcolás lepi el, amelyet semmilyen ronggyal nem tudunk eltüntetni. A sötétebb bútoroknál a probléma úgy oldható meg, hogy egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.

10. Grillsütő tisztító
zivaccsal felitatva remek súrolószer a kávézacc is, de arra figyeljünk, hogy a megtisztítani kívánt felületet ne nedvesítsük be!
 
11. Narancsbőr ellen védő
A narancsbőr a hölgyek rémálma, ezért különösen van okuk szeretni a koffeint. Ugyanis a narancsbőr elleni krémek, vagy a narancsbőr elleni harisnyák tartalmaznak koffeint is. És mivel ez a kávéra is igaz, az összefüggés és a teendő napnál is világosabb. Melegítsünk fel mikróban egy kis konyhai fóliába vagy törülközőbe tett kávézaccot, majd tegyük szorosan a combunkra, és hagyjuk rajta negyed óráig. A narancsbőr sikítva menekülni fog.

12. Porfogó a kandallóban
Tegyünk enyhén nedves kávézaccot a kandallóba. Ez megköti a hamut, így tisztításkor nem kerül por a tüdőnkbe.

13. Hajápoló
Mossunk kávézaccot a hajunkba, és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan. A haj csillogóbb és élettel telibb lesz.

14. Dugulásmentesítő
A mosogatás miatt gyakran eldugul a konyhában a lefolyó. Ennek tisztítására a legolcsóbb megoldás az, ha a kávézaccot egyszerűen beleöntjük a lefolyóba. A szemcsék nem akadnak fenn, és magukkal viszik azt is, ami viszont már fennakadt.


A lista persze nem teljes, a zaccot biztosan fel lehet használni másra is, de ez a lista kipróbált és hatékony módszereket sorol fel. Jó kávézást!

 
Forrás: HáziPatika, 2015. február 23 és Blikk, 2015. április 26.