Golestan Együttes + 19 századi magyar-iráni kapcsolatok és utazók előadás

Nincsenek válaszok
mebt képe
Nem elérhető
Csatlakozott: 2009 dec 7
19. századi magyar-iráni kapcsolatok és utazók előadás

TÉLI ÉJSZAKA – JÓTÉKONYSÁGI KONCERT

A Golestan Együttes egy év után újra várja szeretett közönségét a Bóbita Bábszínház Nagytermébe a 2019. december 19-én, 19:00 órakor kezdődő koncertjére. Ünnepeljük együtt Yalda Éjszakáját, amikor a Fény győzelmet arat a Sötétség szelleme felett! A mesés kelet hangulatát idéző koncerten felcsendülnek rég elfeledett dalok, melyeket a kandalló duruzsolása mellett hallgathatunk esténként, de újabb szerzeményeket is megismerhetünk például a mindent elborító sűrű ködről, vagy egy virágillatú szerelmes éjszakáról.

A koncert 1200 Ft/fő adomány ellenében látogatható.

A szervező Golestan Kulturális Egyesület a koncert meghirdetése után számlájára átutalással illetve készpénzben érkezett adományokat a Pécsi Down Alapítvány javára ajánlja fel. Az alapítvány lelkes szülőkből álló csapat, akik a Down szindrómás gyermekek és fiatalok integrációját, fejlesztését, életminőségük javítását tűzte ki célul. A koncertből befolyt összeget az Alapítvány a gyermekek fejlesztéséhez szükséges speciális eszközök beszerzésére kívánja fordítani.
Aki a koncertre nem tud eljönni, de szívesen adományozna a Pécsi Down Alapítványnak, akkor a Golestan Kulturális Egyesület számlájára való utalással – „Pécsi Down Alapítvány javára” megjegyzéssel – megteheti ezt.

Számlaszámunk: 10102440-41304400-01004001


 Mivel a december 18-i dátum betelt, ezért Sárközy Miklós 2020. január 7-én, kedden megismétli előadását a 19 századi magyar-iráni kapcsolatokról és utazókról.
Aki nem tudott bejutni december 18-ra, nekik figyelmükbe ajánljuk a január 7-i alkalmat. Erre is regisztrálni kell online a  lenti linken. Mindenkit szeretettel várunk!
  
 
Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti XIX. századi kapcsolatok színes világát mutatja be. Utazók, utazások és útirajzok tarka világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyekkel, hírességekkel és koronás főkkel kapcsolatos, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdoták is megelevenednek.

Magyar részről meghatározó jelentőségű a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és hobbinyelvész,  a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort.

Iráni oldalról is színes a lista, de mindenképp meg kell említeni Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazót, aki talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt, valamint Nászer al-Dín iráni sah személyét, akinek 1889-es budapesti látogatása nagy visszhangot keltett a magyar sajtóban is. Az extravagáns iráni uralkodó budapesti élményei kapcsán humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.
 
Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház - Kovásznai Szalon   (Budapest, Ybl Miklós tér 9, 1013.)  
Időpont: 2020. január 7. kedd, 17.30-19.00.
 
Mindenkit szeretettel várunk.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
   
További részletek és regisztráció az alábbi honlapon keresztül lehetséges!
 
 
Üdvözlettel
 
MIBT