Lázár Imre: Kopt kolostorok

Időpont: 
2019 Nov 25 - 17:00 - 19:00
Helyszín: 
Nemzetek Háza
M E G H Í V Ó
 
 
A MEBT 2019. november 25-én (hétfő) 17.00 h-kor tartandó előadására
 
Nemzetek Háza
1062 Budapest, Bajza u. 54. mfsz.
 
Kopt kolostorok Egyiptomban
dr. Lázár Imre
 
A keresztény kolostori mozgalom szülőhelye Egyiptomban volt. A szerzetesség eszméje és gyakorlata ott kelt életre a Kr.u. 4. század elején, és rövid idő alatt onnan terjedt el az egész világon. Az egyiptomi kolostorok legtöbbje olyan, mint egy múzeum: sűrített formában, eredeti környezetben tárja fel a koptok – az egyiptomi keresztények – művészetének szebbnél szebb alkotásait. Az előadás röviden vázolja a kolostoroknak a kopt egyház történetében betöltött szerepét, végigkalauzolja a hallgatót a legfontosabb és legszebb egyiptomi kolostorokon, és betekintést nyújt az ott élő szerzetesek és szerzetesnők életébe.
 
Dr. Lázár Imre diplomata, a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal volt igazgatója. Egyiptomi külszolgálata során kezdte el kutatni a koptok kulturális örökségét, ebben a témában több könyvet publikált.
 
Az előadást Tóth Margit (1920-2009) zenetudós, a kopt zene kiváló kutatója és lejegyzője emlékének ajánljuk, halálának 10. évfordulója alkalmából.
 
 
*
 
Egyúttal jelezzük, hogy Karácsonyi rendezvényünket  2019. december 16-án (hétfő) 17.00 órakor tartjuk, melyenDr. Vámos Lászlóné protokoll szakértő lesz a vendégünk. A részvételi szándékot kérjük e-mailben jelezzék.
 
 
 
                                                          Magyar Egyiptomi Baráti Társaság
                                                                              Elnöksége
 
 
+ További programok, hírek, rádióműsorok és számos érdekesség a www.mebt.hu honlapunkon található, ahová szeretettel várjuk valamennyi tagunk közleményeit, híreit, képeit, írásait is.
 
 
 Kérjük, juttassák el hozzánk jövő évre vonatkozó
ötleteiket és programjavaslataikat!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!


Csatolmány: