Virágban - rhizomában orvosság: 1. Az ánizs és hatóanyagai

Megjelenés: 
2009, November 16

Virágban - rhizomában orvosság
1. Az ánizs és hatóanyagai

Héthelyi B. Éva, SOTE
Győry Hedvig, Szépművészeti Múzeum

Egyik kedvelt fűszernövényünk az illatos ánizs, amit ételben és italban egyaránt szívesen fogyasztunk. Ahogy a történelemben visszafelé haladunk, a 15-16. században szerte Európában termesztették, mivel szinte mindenre jótékony hatással bíró gyógynövényként tekintettek rá. Nem volt ez azonban mindig így. Középkori ismertsége a frank birodalom korára nyúlik vissza, amikor a 8. század végén Nagy Károly kötelezővé tette a birodalmi kolostorokban és nagybirtokokon a növény nevelését. Ugyan ismerték korábban is, hiszen a római birodalom idején a keletről érkező népek hozták magukkal, de a birodalom összeomlásával termesztése is a legtöbb helyen megszűnt. A keresztény lakosság addig leginkább a Máté Evangéliumból (23:23) ismerte, ahol az adó egyik formájaként szerepel: „Mentából, ánizsból és köményből tizedet adtok.”