Tepertős szilvalekváros csiga

Recepttúra 5
A teljesség kedvéért süteményt is bemásolok, bár ezek nem keltenek bennem karácsonyi hangulatot, de legalább jól hangzanak, és a készítésük időigényes – máskor nem igen van rá idő. A bejgli mellé ajánlom.
Tetszik, hogy tönkölylisztet (más néven tönke) is használnak hozzá. Az ókori egyiptomiak jellemzően ezzel készítették a kenyérféléket. Élesztő helyett ők valószínűleg kovászt használtak volna, joghurt helyett aludttejet, és kérdés, hogy ismerték-e a tepertőt. De mi a mában élünk, és sok finomság került bele, biztosan jó ízű az eredménye! Kóstolót kérek!
 
Tepertős szilvalekváros csiga
 
Hozzávalók:
tészta:
35 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 tojás
3 evőkanál fehérbor
3 evőkanál olaj
kb. 1,5 dl langyos víz
15 dkg joghurt
2 dkg friss élesztő
töltelék:
30 dkg darált tepertő
1 üveg házi szilvalekvár
 
Elkészítés:
A két lisztet, sót és cukrot egy tálban jól összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, bort, joghurtot, olajat és vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megdagasztjuk. (A tönkölytől ragadósabb kezdetben.)
Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán még egyszer összegyúrjuk, majd tálba téve kb. 45 percre a hűtőbe tesszük.
Lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk 40x60 cm-es téglalap formában, megkenjük a tepertő kb. 2/3-ával, és 3 részre osztva összehajtjuk (először a bal, majd a jobb oldalt). A csík tetejére kenjük a maradék tepertőt, és az alsó és felső felét visszahajtjuk a középvonalig, majd félbehajtjuk.
Fóliába csomagolva 40-45 percre a hűtőbe tesszük.
A tésztát ismét kinyújtjuk kb. 2 mm vastag és 30-35 cm x 60 cm méretűre, megkenjük a lekvárral és mint a bejglit összetekerjük. Kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egymástól kb. 3 cm távolságra elhelyezzük a tepsibe rakott sütőpapíron.
Szobamelegen kb. 45 percig hagyjuk kelni konyharuhával letakarva, majd előmelegített sütőben 200 oC-on 16-18 perc alatt barnára sütjük.
 
forrás: Metropol 2014, december 5. Tóthné Libor Mária receptje