Shenuda Mamdouh Fouad - Gyászjelentés

Mély fájdalommal tájékoztatom a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaságot, hogy férjem, Shenouda Mamdouh 2020. december 26-án elhunyt.
Radócz Róza

SHENOUDA Mamdouh Fouad kopt ortodox keresztény családból származott, Szudánban, Khartoumban született 1948. január 20-án. Barátja, Youssef atya azt mondta róla, hogy kivételes ember volt: egyszerre egyiptomi, szudáni, kopt és magyar – egyiptomi, mert szeretett viccelődni, jó humora volt, a szudáni kultúrából az udvariasságot és az erkölcsi tartást hozta magával, kopt keresztényként a spiritualitást is megélte azáltal, hogy számos alkalommal fordított egyházi szövegeket a templomnak, ugyanakkor magyarsága abban mutatkozott meg az Atya szerint, hogy nagyon rendszerezett ember volt.
 
Mamdouh 1969 szeptemberében, 20 évesen érkezett Magyarországra ösztöndíjas diákként, és gépészmérnökként végezte el a Budapesti Műszaki Egyetemet 1975-ben. Érkezése után alig két hónappal találkoztak későbbi feleségével, akivel 51 éven keresztül hűséges, elválaszthatatlan társai lettek egymásnak.
Az egyetemi diploma után még úgy készült, hogy hazájában, Szudánban dolgozik majd, de végül, 1976 nyarán Irakban, Bagdadban vállalt munkát, ide követte őt felesége is. Irakból a háborús körülmények miatt 1980 nyarán tértek vissza Magyarországra, és attól kezdve itt éltek.
Mamdouh zökkenőmentesen alkalmazkodott újra a magyarországi munka- és életkörülményekhez: az Erőterv vállalatnál dolgozott, ahol pályája kezdetén hőerőgépészként a Paksi Atomerőmű tervezésében vett részt. Később az Energiagazdálkodási Intézetben dolgozott. Munkáját szerette, és nagyon pontosan végezte.
Amikor harmadik gyermekük is megszületett 1990-ben, bizonyossá vált, hogy Mamdouh már véglegesen ide tartozik, ezért felvette a magyar állampolgárságot, de szívének-lelkének nagyobb, és gondolkodásának jó részében is örökké szudáni-arab és kopt keresztény maradt.
 
Mamdouh-t nagyon barátságos, közvetlen, vidám természetű, becsületes, segítőkész, önzetlen, intelligens, új dolgokra fogékony és rendkívül szerény, elveihez hű embernek ismerte mindenki. Sok barátságot kötött egyetemi évei alatt, amelyek haláláig kitartottak, de folyamatos kapcsolatot ápolt a szintén Magyarországon élő szudáni honfitársaival és más arab országokból származó és számos magyar barátjával is – ezek a kapcsolatok meghatározóak voltak számára, nagy részük szintén évtizedek óta tartott.
Mamdouh szerénységében is büszke volt arra, hogy tevékeny részt vehetett a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház megalapításában, majd a Kopt Ortodox Egyház fejének, III. Shenouda pápa magyarországi látogatásának előkészítésében és lebonyolításában, 2011 augusztusában.
Aktív maradt 2010-ben kezdődött nyugdíjas éveiben is, a Líbiai Nagykövetségen dolgozott, amellett számtalan alkalommal segített Magyarországra látogató vagy itt élő honfitársainak, barátainak hivatalos ügyek intézésével, fordításokkal, köszönhetően rendkívül jó nyelvérzékének; mind arab anyanyelvét, mind a magyar és angol nyelvet magas fokon használta. Gyakran látogatta a MEBT programjait, s néhány alkalommal tolmácsolással is segítette a rendezvény lebonyolítását.
Fiúunokája érkezésének nagyon örült, sokat játszottak, nevetgéltek együtt. Talán a legemlékezetesebb, és Mamdouh számára felejthetetlen pillanatok azok voltak, amikor unokája két éves kora körül elkezdte ismételni a nagypapa arabul mondott játékos szavait, mondókáit.
Gyenge tüdeje miatt nagyon féltette őt mindenki a Covid-járvány alatt, de halálát végül egy váratlan, kíméletlen betegség okozta, amelyre sem ő, sem családja nem volt felkészülve.
Családja és barátai, ismerősei 2021. január 15-én vettek végső búcsút a szeretett férjtől, édesapától, nagypapától, hű baráttól.