Rossini olasz nő Algírban / opera premier

Rossini olasz nő Algírban c. operájának premierjére kerül a sor az Erkel Színházban november 17-26 között. A magyarországi ősbemutató 2008-ban volt a Klebelsberg Kultúrkúriában, Pesthidegkúton.
 
Az opera története
Első felvonás
Musztafa bej ráunt feleségére Elvirára, akit itáliai rabszolgájához, Lindoróhoz akar hozzáadni és megbízza Halyt, hogy szerezzen neki olasz feleséget. Így kerül Lindoro szerelme, Isabella, a bej udvarába, nyomában Taddeóval, a makacs öregemberrel, aki reménytelenül szereti. A nő átlátja a helyzetet és gyorsan a bej kegyeibe férkőzik. Midőn a gyanútlan Lindoro és Elvira is a tettek mezejére lépnek, általános zűrzavar kerekedik: senki sem tudja, ki kivel tart és mit akar.
 
Második felvonás
Isabella és Lindoro szökésüket tervezik és Taddeóval is megosztják tervüket. Egy szertartás során a nő a Pappataci-rendet (Isabella kitalációja) ajándékozza a bejnek, aki mindhiába erőlködik, hogy szerét ejtse a nővel való meghitt együttlétnek. Miközben a bej serényen gyakorolja a kitüntetéssel járó feladatokat, Isabella, Lindoro és Taddeo megszöknek. A rászedett bej bűnbánóan visszatér feleségéhez.

Bővebben:
http://www.opera.hu/v/rossini-olasz-no-algirban/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Olasz_n%C5%91_Alg%C3%ADrban
https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/olasz-no-algirban-olasz-no-algirban/directing-12378