Pannóniai levél Tebtüniszből

Pannoniából, a mai Magyarországról írta
kétségbeesett levelét az óegyiptomi katona


tebtynis_grenfellhunt.jpg  A fiatal egyiptomi, Aurelius Polion, aki feltehetően önkéntesként szolgált a Pannoniában állomásozó római légióban, levelet írt haza családjának. A szöveget most sikerült megfejteni, s kiderült, milyen siralmasan érezte magát a katona távol otthonától.
 
A görög nyelvű levélben Polion azt írja családjának, borzalmasan várja, hogy hírt kapjon felőlük, s engedélyért fog folyamodni, hogy elindulhasson a hazavezető hosszú útra, hogy láthassa családját.

Az anyának (aki kenyérárus), a nővérnek és a bátynak szóló levélben például ez olvasható: "Éjjel-nappal imádkozom, hogy jó egészségben legyetek, az összes istennek hódolok értetek. Én állandóan írok nektek, de ti elfelejtettetek engem… Aggódom miattatok, mivel hiába kaptok tőlem gyakran levelet, soha nem válaszoltok, így nem tudhatom, ti hogyan… (a levél itt töredékes, nem olvasható).
tebtynis_level.jpgPolion azt írja, hat levelet írt családjának, de nem kapott választ egyre sem, s attól fél, ez valami családi viszályt jelent. "A távoli Pannoniából leveleket küldtem nektek, de ti úgy bántok velem, mint egy idegennel, ezért engedélyt fogok kérni, hogy hazautazhassak hozzátok, tudhatjátok, hogy bátyátok vagyok…".

 A levelet az ősi egyiptomi városban, Tebtunisban fedezte fel több mint 100 éve a Bernard Grenfell és Arthur Hunt vezette expedíció. A feltárások során számos papiruszt találtak, s nem volt idejük mindet megfejteni. Most Grant Adamsonnak, a Rice Egyetem munkatársának - miután infravörös felvételeket készített a levélről, hogy a szöveg olvashatóbb legyen - sikerült megfejteni tartalmát.

 Nem tudni, hogy a család válaszolt-e a kétségbeesett levélre, vagy hogy Polionnak megengedték-e a hazautazást (nem valószínű), a levél viszont megérkezett – mondta el Adamson a LiveScience-nek.

 Polion idejében Egyiptom a Római Birodalom része volt, és az egyiptomi férfi a legio II Adiutrix katonájaként Pannonia Inferiorban (ma Magyarország) állomásozott.

 Polion fizetségért és élelemért állhatott be katonának, de egyáltalán nem biztos, hogy tudta, milyen távol kerül majd otthonától. A szövegből mindenesetre az derül ki, hogy Polion a levelet egy kiszolgált katonának küldte azzal, hogy továbbítsa azt a családjának.

 Adamson szerint a levelet akár egy mai katona is írhatta volna, habár a mai kapcsolattartás az otthoniakkal valamivel könnyebb, és egy hazaút sem tartana 1 hónapig, Polionnak ugyanis akkoriban legalább ennyi ideig tartott volna a hazautazás Pannoniából.

  tebtynis_feltar.jpg

Képek
: a feltárók: Bernard Grenfell és Arthur Hunt; a levél; Tebtunis feltárása


Juhari Zsuzsanna megjegyzése: A Legio II Adiutrix a II. században, a levél keletkezésekor Aquincumban és környékén állomásozott. A csapattestet Titus Flavius Vespasianus állította fel Kr. u. 70-ben a ravennai hajóhad tengerészeiből. Polion idejében részt vettek a parthusok és a markomannok elleni hadjáratokban, de Polion leveleit Pannoniából írta. Pannonia Superior (Felső-Pannónia) székhelye Carnuntum volt, az ott megtalált gladiátoriskolában a Gladiátor-iskola a határon c. posztban írtam.