Néhány újdonság a 2019-és év Egyiptomi régészeti eseményeiből

Néhány újdonság a 2019-és év Egyiptomi régészeti eseményeiből  
 
Abuszir
A Cseh Egyiptológiai Intézet Abuszirben folytatott ásatása során egy finoman díszített 5. dinasztia kori hivatalnoki sírt tárt fel, melyben mumifikált testét is megtalálták. A 2019-es időszakban egy Szetibhor nevű királynő neve is feltűnt egy oszlopra felvésve, mely a királynő piramis együtteséből származott.
 
Théba
Királyok Völgye
A nyugati völgyben, amit Majmok Völgyének is neveznek, Zahi Hawass több mint 30 királyi halotti műhelyt tárt fel, többek között kerámiaégető kemencét is.
Aszaszif
Az aszaszifi temetőben mintegy 30 lezárt koporsó került elő két szintben, egymás mellé helyezve. A díszes papi koporsókba felnőtteket és gyermeket is eltemettek, valószínűleg a 22. dinasztia korában. A koporsókat restaurálás után a Grand Egyptian Museumban tervezik bemutatni.
 
Szakkara
Egy rejtekhelyen 20 kisebb mumifikált macskát találtak, amik mellé két oroszlánkölyök és 3 vadmacska múmiája is bekerült. A pontos meghatározást CT vizsgálatokkal kívánják kideríteni.
 
GEM
Folyamatosan dolgoznak a Grand EGyptian Museumon, melynek területe kb. 500 ezer m2, és a tervek szerint mintegy 100 ezer műtárgyat fog bemutatni az ókori egyiptomi kultúra köréből, köztük Tutanhamon teljes sírleletét, a 2. gízai bárkát Hufu piramisa mellől, és sok más értékes műtárgyat, amit eddig csak a raktárakban őriztek.
 
 
A 2019-es évben az UN World Tourism Organization (UNWTO) adatai alapján az előzőhöz képest 21%-kal növekedett meg a turisztikai szektor mutatója: 13,6 millióan látogatták meg Egyiptomot, köztük különösen sok német, olasz, spanyol és amerikai turista – Európában ugyanez a mutató 4%. Szerepet játszhatott benne az egyiptomi „People to people” promó videó, amit 2019 szeptemberében a „Közel-Kelet legjobb promó film díjjal” jutalmaztak.
A 2020 évben 15 millió turistára számítanak Egyiptomban (Saeed al-Batouti, World Tourism Organization), többek között a GEM megnyitása miatt.