A kötés az agy jógája

 Kézimunka és a kreativitás, memória
A kötés az agy jógája


Ha tudsz és szeretsz is kötni, mi több, ezt rendszeresen teszed, akkor ez nagyon jótékonyan hat a testedre. A neurológusok egybehangzóan állítják, hogy a kötés az agy jógája. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy agyunk kóros elváltozásait megelőzzük. Én sajnos nem tudok kötni, de most mégis úgy érzem, hogy érdemes lesz elővenni a tűket…
 
 kezimunka1.jpg
 
Ez történik, ha minden nap köt az ember!

1. A test mentális állapota javulni fog, továbbá a pszichológiai problémák megoldása kevésbé fogja igénybe venni a szellemi erőforrásainkat.
 
2. A figyelem és a koncentráció állandó társunkká válik.
 
3. A kötés fejleszti a finom motoros készségeket, ezáltal lehetőségünk adódik arra, hogy olyan összetett háztartási feladatokat végezzünk el könnyedén, amelyek előtt korábban teljesen reményvesztetten álltál.
 
4. A kötésnek hála a kreativitásod fejlődik majd, aminek következtében váratlan megnyilvánulások fognak örömet szerezni.
5. Az önbecsülés új szintjére lépsz majd, hiszen joggal büszkélkedhetsz a gyönyörűen végrehajtott munka után és a saját erődbe vetett önbizalommal együtt önbecsülésed is sokat fog nőni.
 
6. A kötéssel megtanulsz két nagyon fontos dolgot: a türelmet és a kitartást. Többé semmi sem okozhat zavart tested és lelked egyensúlyában.
 
7. A memóriád sokkal jobb lesz és az észjárásod is gyorsabbá válik.
„Amikor a 37 éves doktor, Alois Alzheimer belépett a betegszobába, Augusta Deter éppen ebédelt a betegágyon ülve.
– Mi a neve? – kérdezte az orvos.
– Augusta. – válaszolta a nő.
– Mi a családneve?
– Augusta, – válaszolta a beteg zavartan – úgy tűnik.
Az 51 éves beteg előtti tányéron ott volt az ebéd: sült malachús karfiollal.
– Mit eszik, Frau Deter? – kérdezte tőle Alzheimer.
– Spenótot – válaszolta az asszony.
– És mit csinál most? – érdeklődött az orvos.
– Burgonya.
kezimunka2.jpg

Ezt a párbeszédet maga dr. Alois Alzheimer jegyezte fel szó szerint 1901-ben. Az orvoslás abban az időben nem tudott magyarázatot adni egy ilyen állapotra, nem létezett rá kifejezés sem. Csak sokkal később nevezték el a betegséget a híres orvos után. Augusta halála után az orvos megvizsgálta a beteg agyát. A boncolás során kiderült, hogy az agy mikroszkopikus szerkezete súlyosan károsodott.
 
Az idegi összeköttetéseken ismeretlen rostok hatolták át, amelyek az agysejteket elpusztították. Ilyen jellegű agykárosodást korábban nem figyeltek meg egészséges emberek esetében. Dr. Alzheimer ezt az állapotot “az agykéreg specifikus betegségének” nevezte. Amikor más neurológusok további tanulmányai megerősítették ezt a kórképet, a felfedezője iránti tiszteletből Alzheimer-kórnak nevezték el.
 kezimunka3.jpg
 
Manapság az Alzheimer-kór a 75 évesnél idősebb emberek 40 %-át érinti. Körülbelül 60 éves korig a tünetei szinte láthatatlanok, de utána szörnyű erővel képesek jelentkezni és súlyosabbá válni, sőt, ami még rosszabb, az Alzheimer-kór genetikailag továbböröklődik. Szinte minden modern kutatás bizonyítja, hogy a betegség időben történő megelőzése késlelteti a betegség kialakulását és gyengíti annak tüneteit.
 
Amikor megelőzésről van szó, elsősorban nem a gyógyszeres kezelésre kell gondolni, hanem a szokások megváltoztatásáról, a testmozgás növeléséről és az agy “munkára kényszerítésére” szellemi munkával. Éppen ezért ajánlják a neurológusok a veszélyeztetett embereknek, de a bolygó összes lakójának is, hogy ha lehetőségük van, kössenek. Ennek hatékonysága többszöröse annak, mintha keresztrejtvényeket fejtenénk. Ezt tudományosan is bizonyították!

kezimunka4.jpg
 
Horgolás és kötés
Elég csak körülnézni a világban, az ilyen jellegű kézimunka korábbi, kevésbé jelentős szerepe megfordulni látszik, a kötés és horgolás egyre népszerűbbé válik. Híres színészek, modellek, előadók, és nem csak nők, hanem egyre többen a férfiak közül is kezükbe vesznek kötőtűt vagy horgolótűt és már nyilvánosan is vállalják ezen hobbijukat a világ előtt. De ez nem csak egy hasznos szenvedély, vagy hobbi, hanem a kötést sok Hollywood-i híresség számára a pszichiáterük írta fel egyfajta stresszt leküzdő elfoglaltságként, illetve az intellektuális szint fenntartásának eszközeként.
 
Julia Roberts talán az egyik leghíresebb Hollywood-i színész, de egyáltalán nem szégyenlősködik, ha arról van szó, hogy fel szeretné venni a maga készítette ruhákat, legyen szó fogadásokról, vagy csak utcai öltözetről. A forgatások alatt is állandóan köt, sőt, ő maga is sokat hozzátett a kötés divatosabbá tételéhez.
 
Egyre népszerűbb a kötőtű, illetve a horgolótű nélküli kötés is. Ez nem csak szép és szokatlan, hanem kiválóan megmozgatja a kezeket és az agyat is.
 
Szerkesztőségünk tanácsa
Ha kóros tulajdonságokat örököltél, vagy ha tudod, hogy hajlamos vagy neurológiai megbetegedésekre, vagy csak aggódsz, hogy ne legyél majd gyermekeid terhére idős korodban, akkor tartsd be azokat a tanácsokat, amelyeket a világ orvosi egyetemei ajánlanak.
 
1. A séta fontossága
Naponta legalább két kilométert sétálj. A séta növeli az agy szürkeállományának a mennyiségét.
 
2. Táncolj!
A tánc csökkenti az Alzheimer-kór első tüneteinek megjelenési kockázatát, jobban, mint bármilyen más fizikai tevékenység!
 
3. Étkezz egészségesen!
Fogyassz olyan ételeket, melyekben magas az antioxidánsok aránya! A Chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjában kifejlesztettek egy étrendet, mely 53 %-kal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát! Ez az étrend az alábbi 10 étel fogyasztását javasolja: zöldségzöldje, zöldség, dió, bogyós gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabona, hal, baromfihús, olívaolaj és bor. Szigorúan tiltja viszont a vörös hús, a vaj és margarin, a sajt, az édességek és a desszertek, a sült ételek és a gyorséttermi ételek fogyasztását. Ne feledd, hogy a teljes étrended 40 %-ának zöldségekből kell állnia.
 
4. Inkább fűszerezz, mint sózz és cukrozz!
Ha ízesebbé szeretnénk tenni az ételt, só és cukor felhasználása helyett fűszerezzük inkább. A Curry és a kurkuma rengeteg kurkumin nevű antioxidánst tartalmaz, ezzel csökkentve nemcsak az Alzheimer-kór, de az ízületi gyulladás és a depresszió kialakulásának kockázatát is.
 
5. Kerüld a magányt
A pszichológusok nagyon fontosnak tartják azt, hogy lehetőleg minél többet beszélgessünk a hozzánk közeli emberekkel. Barátokra lelni minden korban lehet, ők azok, akik mindig segítenek a problémák megoldásában. Szervezz például könyvklubot vagy kártyapartit otthon, hívj meg vendégeket, tervezd meg az ebédet, ezzel elvonod agyad figyelmét a negatív dolgokról, és helyette az a koncentrálásra fekteti majd a hangsúlyt.
 
6. Intellektuális elfoglaltságok
Az olvasás, a társasjátékok, a hangszerek, a rejtvények, a kötés, a keresztrejtvények, a rajzolás, a modellezés… Mindezek a gyakorlatok, legalább hetente párszor elvégezve, elősegítik az új agysejtek növekedését és a köztük lévő kapcsolatok helyreállítását.
“Még azok az emberek is, akik az Alzheimer-kórt okozó gén hordozói voltak, csaknem tíz évvel késleltették a betegség kialakulását, mert egész életük során intellektuális terhelésnek tették ki agyukat, és ilyen jellegű tevékenységeket folyatattak.”
 
A neurológiai megbetegedések megelőzhetőek. A népszerű emberek kitűnő példáját mutatják ennek, ami, szerencsére, nagyon hasznosnak bizonyul. Az biztos, hogy nagymamáink tudták, hogy a kötés nem csak egy kiváló lehetőség szuper dolgok létrehozására, hanem egyszerre művészet és egészségmegőrzés is.
 
forrás: Kötés - horgolás , 2018.03.10 | írta nagyi