kairói Shabab El Anba Rewis kopt egyházi kórus és kamarazenekar koncertje

Hazánkba látogat és két szerzetesi templomban koncertet ad a kairói Shabab El Anba Rewis nevű kopt egyházi kórus és kamarazenekar:


augusztus 31-én, 19,30-tól a pesti ferenceseknél,
szeptember 1-én 17,30-tól a tihanyi bencés apátsági templomban

adnak ízelítőt a kopt egyházzene gazdag és ősi kincsestárából.

kopt-egyhazzenei-koncert2017.jpg
 

A kopt kórus, amely testvérkapcsolatot ápol a budai Szent Angéla Ferences Gimnázium Semjénné Menus Gabriella vezette öregdiák kórusával, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány meghívására érkezik hazánkba. A ferencesek és a Korzenszky Richárd vezette tihanyi bencés közösség a kopt keresztények vendéglátásával kívánják kifejezni keresztény szolidaritásukat a nehéz helyzetben lévő közel-keleti és afrikai keresztények iránt.

Az ötven fővel hazánkba látogató vegyeskart és zenekart 1978-ban alapították. Az évtizedek során számos albumuk jelent meg. Rendszeresen fellépnek Egyiptom nagyvárosainak templomaiban és koncerttermeiben – elsősorban biblikus témájú zeneműveket adnak elő.

sztcsaladkutja_kairo2017.jpg szuzmariafaja_kairo2017.jpg
Kairó, kút és Szűz Mária fája Matarejában, ahol a hagyomány szerint a Szent Család megszállt

A hagyomány szerint a kopt egyház alapítója Szent Márk evangélista. Jézus születését követően a Szent Család évekig élt Egyiptomban, és a rájuk emlékeztető szent helyek a kopt keresztények féltve őrzött kincsei. Az ókeresztény évszázadok egyik legfontosabb központja Alexandria volt. Itt élt és alkotott az egyház kiemelkedő teológusai közül Órigenész, Alexandriai Kelemen, Szent Athanáz és Alexandriai Szent Kürillosz. A keresztény szerzetesség gyökerei is Egyiptomban keresendők. A koptok időszámítása nem Krisztus születésétől, hanem a Diocletianus császár által megkezdett keresztényüldözéstől számítják, amely számukra a „mártírium éve”.

szuzmariasztcsaladszallasa_kairo2017.jpg
Szűz Mária szobra a Szent Család egykori szálláshelyén
(Kairó, Matereja)


Bővebben itt