Finomságok sütőtökből

Ősszel itt az ideje a sütőtökből készült ételeknek. Íme két recept – nekem beváltak.
 
Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves
 
Hozzávaló:
1 kg parázstök
2 dl tejszín
tejszínhab a tálaláshoz
2 ek finomliszt,
kb. 8 cm-es friss gyömbér
1 hagyma
őrölt fehérbors
5 dkg vaj
 
Elkészítés
A tököt feldaraboljuk és aranyszínűre sütjük. Lehántjuk a héját, és a belsejét a vajon lepirítjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a hagymát és megfőzzük. Közben megsózzuk, borsozzuk, és belereszeljük a gyömbér darabot. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, a megfőtt hagymát kivesszük, és a levest simára turmixoljuk.
 
Tálalás:
Alákeverünk egy kevés tejszínhabot, amitől még bársonyosabbá válik. Finom és mutatós is, ha egy kevés pirított tökmagot teszünk rá.
 
 
Sütőtökpüré vöröscurry-mártással és rozmaringos grillkolbásszal
 
Hozzávalók:
1 parázstök feldarabolva
frissen őrölt színes bors
2 ek olívaolaj,1 ek csípős vöröscurry-paszta
 
Elkészítés
EA tököt kimagozzuk, feldaraboljuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Sehol ne égjen meg! Utána leszedjük a héját, és a húsát villával összezúzzuk. Megsózzuk, borsozzuk, olíva-olajt teszünk hozzá, és a curry-pasztát, és jól kikeverjük.
a kolbászt grillserpenyőben megsütjük.
 
Tálalás:
frissen. 
 
(Metrropol, 2014, november 21)