Bluetooth itt, bluetooth ott

Bluetooth itt, bluetooth ott
bluetooth.jpg
 
Meglepődve olvastam tegnap egy cikkben, hogy a bluetooth valójában egy dán király neve: Harold Bluetooth vikingnek született, és ő volt Dánia megalapítója, és a kereszténység bevezetője. Szóval, mint nálunk Szent István király.
Kb. 850-től uralkodott, és több összecsapása volt a karoling csapatokkal. De saját fia, Sweyn Forkbeard és annak hadserege elől a 980-as években Pomeraniába menekült, ahol 987-ben halt meg. Pomeránia alatt Lengyelország és Németország északi területeit értjük, Gdańsktól Rostockig, –
 
 
bár megjegyzem, hogy rákeresve nagyon cuki kutyusos képeket kaptam, merthogy egy kutyafajtát is pomerániainak hívnak.
 
 
(Mulatságosak ezek a dán uralkodó nevek: bluetooth = kék fogú, és forkbeard = villa-szakállú).
 
Szóval ez a király menekült, és biztosan vitt magával némi kincset, hogy elláthassa magát. Úgy tűnik azonban, hogy – legalábbis egy részét – biztos helyre akarta dugni, ezért elásta. És itt jön a tulajdonképpeni hír: egy 13 éves fiú és egy amatőr régész a múlt hét végén fedezte fel! A szakemberek, egy Michael Schirren nevű régész vezetésével gyorsan átnéztek egy 400 m2 –es területet, és hétfőn nyilvánosságra hozták a kutatási eredményeket. Íme egy képe:
 
bluetooth-coinsbigafp13apr.jpg
 
Ezüst ékszereket és pénzérméket találtak, köztük csavart nyakláncokat, Thor-kalapácsokat, gyűrűket meg fibulákat (a biztosító tűhöz hasonló, de díszes csatok).
 
bluetooth-coinsafp13apr18.jpg
 
A kb. 600 éremről megállapították, hogy van köztük 714-ben vert damaszkuszi dirham, 983-ban vert frank Otto-Adelheid penny, és legalább 100 dán veret Bluetooth idejéből. Ezeken kereszt van. Szóval Bluetooth legkorábban 983-ban áshatta el. Bár lehet, hogy nem is ő volt, hanem egy ismeretlen dán nemes. Majd kiderül (vagy sem).
 
A lelőhely egyébként Schaprode, a Balti tenger partján, néhány kilométerre a Hidden-tótól ("rejtett-tó"). Itt korábban már 16 aranypénzt találtak Bluetooth idejéből. (Bár lehet, hogy mindenkinek nyilvánvaló, hogy ez hol van, azért a biztonság kedvéért idemásoltam egy térképvázlatot is.)