Aktuális programok a Somogyi-könyvtárból

Akciónap - Szeged, 2012. október 4:
Jazz koncert, improvizációs színház és néptánc jeltolmáccsal az Indóház téren

Márkus Norbert Aranyharang-díjas jazz-zongora művésztanár ad koncertet október 5-én, pénteken délután 3 órától az Indóház téren. Műsorának címe „Képek egy Sose Látott Útikönyvből”. A Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének díjazottja nemzetközi összetételű zenekaraival és szóló zongora koncertműsorával bejárta Európa jelentős részét, fellépett pl. Berlinben, Hamburgban, Madridban, Lisszabonban, Zürichben, Firenzében, Padovában, Belgrádban, és a törökországi Bodrumban is. A vak művész így vall a ”Képek egy Sose Látott Útikönyvből” című Szegedre érkező produkcióról: „a 'sose látott' arra utal, hogy az utazásaim során sokféle benyomást, élményt szereztem, de én magam nem láttam a tájakat, panorámákat, városokat, ezért legkézenfekvőbben hangi, zenei formában tudom átadni ezeket az élményeket.”

A koncert a LátóTér – LátszóTér című akciónap keretében valósul meg, melynek fő szervezője a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány.
 
Válogatás az akciónap további programjaiból:
 
Rosszul tákolt hordók vagyunk címmel a Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Möndörgő Néptáncegyüttes műsora délután 1 órakor kezdődik. Narrátor és jeltolmács is segíti a siketek és nagyothallók számára a produkció élvezhetőségét. Előadásuk, egy rendhagyó, fölöttébb vidám hangvételű műsor, amelyben bizonyításra kerül, hogy a jóféle bolondság, legalább annyira természete a fiatalnak, mint éppen az öregnek.
 
Délután 2 órakor fellép az Impro Művészeti és Oktatási EgyesületEltékozolt századok című műsorával, amelyben az elhangzó szövegek és dalok, mind az emberség témája köré csoportosulnak. Olyan alapvető értékekre hívják fel a figyelmet, melyek a mai rohanó világunkban már háttérbe szorultak, pedig életünk alapkövei lehetnének, egy boldogabb, és szeretetteljesebb világ érdekében.
 
Az akciónap gazdag kínálatában délután fél 3 órától improvizációs színházi előadást következik. A Kaleidoszkóp Improvizációs Színház a klasszikus teátrumokkal ellentétben, nem megírt darab előadására, hanem a nézők elmesélt élményeire, érzéseire, tapasztalataira épít, ezeket igyekszik visszaadni magának a mesélőnek, és a közönség többi tagjának is.
 
A nap folyamán bemutatkoznak még a fogyatékosokat segítő helyi szervezetek: a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, az SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, az SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat.
 
A rendezvény az Új Széchenyi Terv keretében a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.
 
Részletes program: itt található.