Thotmesz Művészeti Műhelye: II. Pepi fáraó piramis-együttese, Szakkara

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2014, December 12
Thotmesz Művészeti Műhely / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. december 12.
 
 
A műsor témája
Mai téma: Szakkara, II. Pepi fáraó piramis együttese, halotti templom, völgy-templom, áldozat, a káosz legyőzése, ásatás, királynői piramisok, Neith, Iput II, Udzsebten, Piramisszövegek, szarkofág, kanopusz edény
 
 
pepiii-map_structure.jpg
II. Pepi fáraó piramisegyüttesének alaprajza
(forrás)   
 
necropole_pepi_ii.jpg
II. Pepi fáraó piramis-együttesének rekonstrukciós makettje
(forrás)  
 
pepi_ii_pyramid_temple3_640.jpg
II. Pepi fáraó halotti temploma a piramis előtt, balra a kultuszpiramis alapjai (forrás)    
 
pyramid_of_neith_640.jpg
II. Pepi fáraó piramisa
 
II. Pepi fáraó Piramisegyüttese
Az együttes neve: Mn-anx- Nfr-kA-Ra  – Maradandó és él II. Pepi / II. Pepi élete maradandó
Sz: 78,5 x 78,5 m M: 52,5 m  
Dőlésszög: 53o 13'
Helye: D-Szakkara, kb. 12 km-re Sepszeszkaf masztabájától
 
II. Pepi piramisát a hagyományoknak megfelelő méretben és szerkezettel készíttette, és a kor szokásához híven feleségei sírjait is elkészíttette mellette. Magát a piramist 5 lépcsős mészkőtömbökből alakították ki, és turai mészkőlapokkal borították. Különlegessége, hogy a körzet körítőfalával azonos magasságú és 7 méter széles téglasorral övezték, talán az épület megerősítésére. A munka közben módosításra is sor került, mivel az északi oldal falát és a bejárati kápolnát menet közben lebontották, és valamivel távolabb újból megépítették. A sírkamra lejtős folyosó, kamra és vízszintes folyosót követően előkamrán keresztül megközelíthető.
 
A sírkamrát – az előkamrához hasonlóan – nyeregtetővel alakították ki, és mennyezetét sötét alapon fehér csillagokkal díszítették, míg a kamra három falán türkizszínű hieroglifák oszlopai sorakoznak a Piramisszövegekkel. A negyedik falat palotahomlokzat mintájúra festették, és előtte helyezték el a fáraó fekete gránit szarkofágját, melyen zöld színnel kifestették a fej- és lábrészen kifaragott álajtót. Ennek lábrészénél alacsony fülkét mélyítettek a földbe, ahol a kanopusz edényeket helyezték el egykor – Maspero (1881) már csak a láda gránit fedelét találta.
 
A halotti templom szerkezeti bővülésen ment át, ugyanis a külső egységét egy keresztfolyosóval bővítették, melynek két szélén egy-egy kis kamrát alakítottak ki – talán a héliopoliszi és szaiszi vallási központok szimbólumaként (Herbert Ricke). Az épület további elemei a hagyományokat követték. Több helyen megmaradt a domborműves díszítés, mely többek között vízilóvadászatot, Min és szed ünnepet, valamint a líbiaik legyőzését mutatta be, feltehetően Szahuré fáraó halotti templomnak díszítését követve. Az áldozatok között még medve alakját is megmintázták.
 
A templomból is megközelíthető volt a kultuszpiramis, melyet T alakú járattal alakítottak ki, és a nagy piramishoz hasonlóan, udvarán három medencével láttak el. Érdekes, hogy a piramisok romjai között feltűnően sok fogoly szobor töredékére bukkantak. Korábban jóval kevesebbet találtak Teti, Djedkaré és I. Pepi piramisánál.
 
A völgy-templomhoz 400 m hosszú feljáró vezet, melynek falait ugyancsak domborművek díszítették, de már alig néhány töredék őrzi ennek emlékét, közöttük olyanok, mint a szfinx vagy griff formában ábrázolt király, amint legyőzi Egyiptom ellenségeit, áldozatvivők, vagy istennők a királyi trón közelében. A völgy-templom ÉNy-DK tájolású, és egykor csatorna partján állt. Két végén, rámpákon lehetett megközelíteni, és több bejáratot építettek hozzá. Belső díszítésében egészen egyedi jelenet, amikor a faszánon vontatott vízilovat örökítik meg.
 
Mindhárom királynői piramis a szokásos formában, feljáró és völgy-templom nélküli körzettel épült, de a sírkamrák falait Piramisszövegekkel borították. Neit és II. Iput a körítőfal ÉNY-i sarkánál, Udzsebten a DK-i sarkánál kapott helyet. Az ő piramidionja az itt előkerült töredékek tanúsága szerint aranylemez borítást kapott. Az építmény a másik kettőnél egyszerűbb szerkezetű volt, mivel szerdábnak Jéquier (1932) és a későbbi kutatók sem találták nyomát, viszont körzetében számos papi lak maradványaira bukkantak. Neit piramisa nagyságával és a feltárások során az udvarán kis medencében talált hajómodellekkel keltett nagy érdeklődést, míg II. Iput sírjában IV. Ankhesenpepi szarkofágját is megtalálták, melyen egy korabeli évkönyv (annales) részei maradtak fenn.
 
Szerkesztő, műsorvezető:
dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza