Thotmesz Művészeti Műhelye: I. Pepi fáraó piramis-együttese, Szakkara

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2014, Október 3
Thotmesz Művészeti Műhely / KONTAKT Rádió(87,6 MHz)
2014. október 3.
 
 
A műsor témája
Mai téma: Szakkara, I. Pepi fáraó piramis-együttese  
 
pepi1squeensp4.jpg
I. Pepi fáraó piramisegyüttesének alaprajza
(forrás)  
pyramid_complex_pepi_i.jpg
I. Pepi fáraó piramis-együttesének rekonstrukciós rajza (R.F. Morgan)
(forrás)  
pepi_i_desert_view.jpg
I. Pepi fáraó piramisegyüttese a sivatag felől, látkép (forrás
pepii-temple_remains.jpg
I. Pepi fáraó halotti templomának maradványai
 
I. Pepi fáraó Piramis-együttese
Az együttes neve: Mn-nfr-PpjSzép és maradandó Pepi (ti. helye)” - innen a város görög neve, Memphisz
Sz: 78 m, M: 52 m (ma 12 m)
Dőlésszög: 53o 13'
Helye: D-Szakkara

A piramis 6 lépcsős magját agyagmalterral megkötött, helyben bányászott mészkövek, ill. építési törmelék alkotja, melyet kívül finomra csiszolt turai mészkő borított. Egyes tömbök Szeseset piramisából származnak. Északi oldalán a bejárati kápolna nem maradt fenn, sőt a lejárati folyosó és az átvezető kamrának is csak romjai láthatók. Ennek következménye, hogy a vízszintes folyosó három, vörös gránitból készült lezáró köve jelzi jelenleg a bejáratot. Az előkamra és a sírkamra a már kialakult szokásoknak megfelelően nyeregtetős, de a mennyezetet itt fekete alapon fehér csillagokkal festették ki. A piramis feltárásakor a sírkamra nyugati falánál szarkofágot és egy múmia maradványait fedezték fel. A keleti oldalon elhelyezett szerdábot 3 fülkével tagolták. A piramis belső részén a falakat mindenütt a Piramisszövegekkel írták tele. Az épületet a 19. dinasztia korában Khaemuaszet restaurálta, később kőbányának használták, így mára állaga rendkívül rossz.
 
A sír halotti temploma a vallási előírásoknak megfelelően a keleti oldalon épült meg, és belső meg külső egységre tagolódott, melyeket egy keresztfolyosó választott el, ill. kötött össze. Az északkeleti bejárattól induló bejárati folyosó egy oszlopos udvarra vezetett, , ahol térdelő ellenséget ábrázoló szobrok kerültek elő, és melyből a keresztfolyosón keresztül lehetett az öt fülkés kápolnába jutni, ahol a király szobrait is megtalálták. Innen nyílt az áldozati csarnok, a piramis falának támaszkodó álajtóval, mely előtt a halotti áldozatot bemutatták. A templomot számos kamrával is ellátták. Az innen induló feljáró, ill. a Völgytemplom még felfedezésre vár, bár elképzelhető, hogy eddig azért nem találták meg, mert köveit teljesen elhordták.
 
A piramiskörzetet körítőfal vette körül, mely a halotti templom két egysége között indult, ill. zárult, és egy kis mellékpiramist is magában foglalt a délkeleti sarokban. Ennek folyosójáról egyetlen kamra nyílt. A körítőfalon túl 6 királynői piramist fedeztek fel. Az együttes első közlője, Perring, még előkelő sír romjait vélte itt látni, csak 1881-ben, Gaston Maspero azonosította az építményt, és fedezte fel a Piramisszövegeket. A králynői piramisok feltárása Lauer, Sainte Fare Garnot, Leclant, Labrousse és Zahi Hawass nevéhez köthető.
 
Nubwenet királynő piramisa (20,96x20,96x21 m) is erősen hiányos, ám így is nyilvánvaló, hogy udvaráról be lehetett lépni halotti templomába, melyben szintén 3 fülkés kápolna épült, és áldozati csarnokának álajtaja is fennmaradt. A piramis északi oldalán szintén megmaradt vályogtéglából épült bejárati kápolnája, és mészkő oltára. Magában a sírban a folyosót egy vörös gránit kőtömb zárta el, és a sírkamra melletti kamrában előkerült leletek között szövőnehezék, fa strucctollak is voltak. Az együttest saját körítőfal övezte, melyben még egy kis mellékpiramis is helyet kapott.
 
I. Pepi fáraó egyik mellékfeleségének, Inenek-Intitnek is építtetett kispiramist, melyhez rendhagyó módon U alakban csatlakozott a halotti templom. Ebben több oszlopos helyiséget alakítottak ki, és kápolnáját szintén három fülkével látták el. Körítőfalán belül a bejárati kápolnának is volt helye. Tőle délnyugata újabb királynői piramis épült, melynek tulajdonosát még nem sikerült meghatározni. Ebben a kultuszhelyiség két kamrával rendelkezik, és számos domborműtöredéket rejtett. Halotti templomából alig maradt valami fenn.
 
Az utóbbi években fedezték fel a másik három királynői piramist. Egyiket egy sztélé segítségével Merititeszhez lehet kötni, a másik kettőt a két Anheszenpepi királynőhöz. ezek egyikében homokkő szarkofágot találtak, melynek teteje azonban vörös gránit volt, a másik pedig arról nevezetes, hogy falaira a Piramisszövegeket vésték, majd zöldre festették. A szarkofág itt bazaltból készült.
 
 
 
Szerkesztő, műsorvezető:
dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza