Thotmesz művészeti Műhely / Teti fáraó piramis-együttese

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2014, Szeptember 5
Thotmesz Művészeti Műhely / KONTAKT Rádió(87,6 MHz)
2014. szeptember 5.
 
 
A műsor témája
Mai téma: Szakkara, Teti fáraó piramis-együttese  
 
teti-map_structure.jpg
Teti fáraó piramisegyüttesének alaprajza
forrás: M. Lehner, Complete Pyramids, 157. old.
teti-pyramid_cut.jpg
Teti fáraó piramisegyüttesének rekonstrukciós rajza
forrás: M. Lehner, Piramisok nagykönve, 157. old.
saqqara_teti_026_mortuarytemple.jpg
Teti fáraó piramisa a halotti templom maradványaival, látkép (forrás)
saqqara_teti_025_2007feb1-11_bydanielcsorfoly.jpg
sírkamra falára vésett Piramisszövegek Teti kartusával, részlet (forrás)
 
Teti fáraó Piramis-együttese
Az együttes neve: „Teti helyeinek maradandósága / maradandóak Teti helyei” 
Sz: 78,8 x 78,8 m, M: 52 m
Dőlésszög: 52o
Helye: É-Szakkara
Építész: ?
 
A 6. dinasztia első fáraója elődjeinek közelében temetkezett, de új körzetet nyitott, melyben halotti együttesét előkelő hivatalnokainak és családjának a sírjaival tette teljessé. Olyan nevezetes személyek masztabái látogathatók mellette, mint Mereruka vezír, az orvos Anhmahor, a varázsló Haunefer vagy az intelmeiről is ismert Kagemni vezír.
 
A mészkőből épült halotti körzet jelentős részét az évezredek során szinte teljesen eltűntették, köveit széthordták és újrafelhasználva ma már lehetetlen megállapítani, hová kerültek. Egyértelmű azonban így is, hogy a korábban kialakult szerkezetet követve piramis, piramis / halotti templom, feljáró és völgytemplom együtteséből állt. Ez utóbbi nyomtalanul eltűnt, vagy legalábbis eddig még a helyét sem sikerült meghatározni, a feljárónak pedig csak felső kiindulópontját lehet sejteni, mely a vsz. Menkauhór számára épített, Lepsius által 29. számmal megjelölt piramis miatt a középponttól délre tolódott el.
 
A halotti templom is igen rossz állapotban maradt fenn, de megállapítható, hogy az Unisz és Iszeszi fáraó által kialakított formában építették. Oszlopos udvarán viszont a 4. dinasztia, ill. Uszerkaf halotti templomának a mintáját követve gránit pillérek álltak. A szentélyt és az előcsarnokot boltozatosan alakították ki. A szentélyben a mészkőből faragott álajtó előtt négyszögletes alabástrom oltárra helyezték a halotti áldozatot, a kellékeket az udvar két oldalán elhelyezkedő raktárakban tárolták, az öt szoborfülkét kétszárnyas, gránit keretes kapuk zárták le.
 
A piramist lépcsősen építették, a kitöltést helyi mészkövekkel és törmelékkel végezték, majd finom mészkőlapokkal borították sima, gúla formájú külső oldalait. A bejárat elé ki kápolnát építettek, melynek mennyezetét csillagokkal díszítették, hátsó falába pedig fekete bazalt álajtót helyeztek el. A bejáratot 1882. május 29-én Gaston Maspero fedezte fel, de a feltárás csak hosszú idő múltán kezdődött meg.
 
A piramis szerkezete Uniszét követi: levezető folyosót folyosókamra választja ketté, majd 3 zárókő számára készült fülke következik, amit egy vízszintes átjáró követ, mely az előcsarnokba torkollik. ennek keleti végében 3 szoborfülkét alakítottak ki a fáraó képmásai számára, a nyugati oldalon pedig a sírkamrát építették meg. Ennek stabilitását a már szokásossá vált nyeregtető biztosította. Benne maradt a bazalt szarkofág, mely ekkor már egy sor hieroglif felirattal rendelkezett, és múmiát is találtak benne. Fedelét azonban összetörve találták, és a sírmellékletek eltűntek. A sírkamra falait a Piramisszövegek vésett hiroglifái borították, de sok helyen nagyon rossz állapotban maradtak fenn.
 
A piramiskörzethez egy mellékpiramis is tartozott, mely 15,7 m széles oldalakkal épült. Körzetében egy kis medencét is találtak, ahogy a nagy piramis körítőfalán belül szintén voltak medencék, melyeket vörös kvarcitból alakítottak ki. Az udvar keleti részén kettőt, a nyugati oldalán egyet találtak.
A piramiskörzethez egy mellékpiramis is tartozott, mely 15,7 m széles oldalakkal épült. Körzetében találtak egy kis medencét, ahogy a nagy piramis körítőfalán belül szintén voltak medencék, melyeket vörös kvarcitból alakítottak ki. Az udvar keleti részén kettőt, a nyugati oldalán egyet építettek.  
 
A fáraó piramiskörzete mellett további három, erősen romos kispiramist is feltártak. Iput piramisa egy lépcsősen épült, és két kápolna csatlakozott hozzá. A kis északi kápolna álajtaja vörös gránitból volt, a keleti oldal kápolnája a halotti templom funkcióját töltötte be. Udvarán háromkamrás szoborfülkét alakítottak ki, szentélyében álajtaja elé gránit áldozati asztalt helyeztek. A sírkamrában, a mészkő szarkofágban cédruskoporsóba helyezték testét. Bár a sírt kirabolták, ékszerek, edények és eszközök maradtak benne. A fáraó másik feleségének Khuitnak a piramisa is hasonló volt, eredeti magassága 20 m körül lehetett. A sírkamrában talált csontok feltehetően a fáraónő maradványai. Az utóbbi idők nagy felfedezése az anyakirálynő, Szeseset kispiramisának az azonosítása, melyet 2008-ban fedezett fel a japán-egyiptomi expedíció.

 
Szerkesztő, műsorvezető:
dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza