Megalázott embervilág. Stációk 1-5. / Tatabányai Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Augusztus 18
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. augusztus 18.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Megalázott embervilág. Stációk 1-5., Tatabányai Múzeum .
 
 
A műsor vendége:
Lois Viktor képzőművész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Balatonfüred, Vaszary Villa (Honvéd u. 2-4.)
"Miközben szabadban rajzolgattunk" - Magyar művészek Itáliában 1810-1860 – 2014. augusztus 9. - 2014. november 16.
A tárlat mintegy húsz magyar mester alkotásain keresztül mutatja be a hazai tájképfestészet alakulását – itáliai tanulmányutak nyomán – a 19. században. Először Ferenczy István szobrász kapcsolódott be a Grand Tour-mozgalomba (Bertel Thorvaldsen műhelye), később több százan érkeztek Itáliába, hogy tanulmányozzák az ókor, a reneszánsz és a barokk emlékeket, megismerjék a legújabb festészeti irányzatokat, személyes kapcsolatokat alakítsanak ki más nemzetiségű művészekkel (pl. Barabás Miklós / William Leitch). Nemzeti kolóniákba tömörültek pl. Markó Károly körül Firenzében). A táj önálló festői téma lett, amit a természetben örökítettek meg, vagy az ott lefestett impressziókat dolgozták ki a műhelyben. A több mint száz grafika, akvarell és olajkép alkotói Balassa Ferenc, Kozina Sándor, Barabás Miklós, Molnár József, Libay Károly Lajos, gr. Forray Iván, Kisfaludy Károly, id. Markó Károly, Ligeti Antal s más mesterek, ill. a külföldiek közül Canaletto, Piranesi, Panini.
 
Székesfehérvár, Új Magyar Képtár (Megyeház u. 17.)
A teázás szokásától a félelmetes sárkányokig. Amit tudni illik a keleti porcelánokról – 2014. május 24. - 2014. október 31.
A nagyrészt a Szent István Király Múzeum iparművészeti gyűjteményének anyagából rendezett kiállítás egy kis kultúrtörténeti sétára invitálja a látogatót, bevezeti a keleti kerámiák alapanyagainak, formáinak és eredeti funkcióinak világába, de európai fogadtatásukkal is megismerteti. A 19. századi világkiállítások keltette „Kelet-láz" hozta divatba az arisztokraták, jómódú polgárok otthonaiban a szalongarnitúrák kiegészítőjeként a keleti porcelánokat, melyek egy részét japán és kínai cégek kifejezetten európai piacra szánták, másokat eleve európai utánzatként készítették.
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum ( Fő u. 5.)
Császárportrék XI. – 2014. augusztus 15. - 2014. szeptember 28.
A Császárportrék sorozat utolsó része (Kr.u. 4. század utolsó negyede) az eddigieknek megfelelően a „császárt mint embert" mutatja be antik írók leírásai alapján. A kiállítást ábrázolások és a császárokhoz köthető, a gyűjteményben szereplő éremanyag teszi látványossá.
 
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1.)
A Magyar Kard Napja – 2014. május 25. - 2014. augusztus 31.
A 17-19. századból származó kardok, szablyák között található acélkristályos díszszablyák és egy magyar címerrel ékesített kard, a leghíresebb magyar pengék, mint a Máriás-pengék és a FRINGIA feliratos szablyák. Velük együtt azonban képzőművészeti alkotások is megtekinthetők: Rugendas metszete, Than Mór díszszablyás főura, de Széchenyi és Wesselényi arcképe, Barabás Miklós Gaál László tábornokról festett portréja is. A tárgya anyaggal párhuzamosan a magyar vívás története is végigkísérhető, Keresztessy József vívótermétől (1851-) Toldi Miklós Sporttanár- és Vívómesterképző Intézetén ill. a kétszeres olimpiai bajnok Jekelfalussy Piller Györgyön és Elek Ilonán (1936-os olimpia) át Pézsa Tiborig (Tokiói olimpia, 1964).
 
Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum (Batthyány kastély)
A paraszti gazdálkodás eszközei a Vasi Hegyháton és az Őrségben – 2014. augusztus 15. - 2014. november 31.
Körmend térsége, a Vasi Hegyhát és az Őrség néprajzi régióiból gyűjtött jelentős néprajzi anyag bemutatása a paraszti gazdálkodás fontos területeit: az erdőgazdálkodást, a földművelést, a gyűjtögetést, az állattartást, és a gazdálkodásból származó termékek fogyasztásához és raktározásához kapcsolódó folyamatokat ismerteti meg.
 
Szentendre, Skanzen / Magtár (Sztaravodai út)
Sajtok és sajtkészítők – 2014. július 8. - 2014. augusztus 31.
Az idei év s Skanzenben a juh jegyében telik, így a sajt és annak készítése is ezúttal a juhsajtot jelenti, melyet
 
Szentes, Csallány Gábor Kiállítóhely (Széchenyi liget 1.)
Mesterségem címere... Régi korok kézműveskellékei a Koszta József Múzeum régészerti gyűjteményéből – 2011. december 15. - 2014. december 31.
A Múzeum munkatársai és a Szegedi Tudományegyetem régészhallgatói közel hétezer év kézműves remekeinek legszebb múzeumba került darabjait mutatják be: látható többek között római kori csiga alakú mécses, illatszeres üvegcse, illetve egy üvegből készült cipellő is.
 
Herend, Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány (Kossuth Lajos utca 140.)
Unicum: egy legenda palackban – 2014. június 21. - 2014. szeptember 21.
Az interaktív kiállítást a Zwack család kettős kötődését mutatja be, mely saját termékük, az Unicum és a herendi porcelánhoz köti őket. Most néhány saját reliquiát is elhoztak. Zwack Sándor, a vállalatvezető például kölcsönadta azt a bőröndöt, melyet apja Zwack Péter emigrációja során mindig használt. Betekintést lehet nyerni az Unicum gyártási folyamatába – bár a recepteje továbbra is titok.
 
Baja, Bajaszentistváni Bunyevác Tájház (Pandúr u. 51.)
A bajai bunyevácok építészete és lakáskultúrája a 20. század elején – 1979 / 2005 - állandó kiállítás
A 17. század végén soknemzetiségű (sokácok, németek, bukovinai székelyek, felvidéki magyarok, a Kalocsai Sárköz legdélebbi magyarjai) Bácska népi kultúráját a délszláv eredetű, horvát nyelvjárást beszélő, római katolikus vallású bunyevác népcsoport betelepülése tovább gazdagította. Anyagi és lakáskultúrájukat mutatja be az ún. alföldi, vagy középmagyar típusú lakóház Tájház Orlovácz Katalin hagyatéka és Sokcsevics Józsefné Szekulity Katalin felajánlásaival berendezve. Szoba-konyha-szoba beosztású, melyhez pince, kamra, és egy istálló kapcsolódik. Sablonnal színesre festették, de konyhája szabadkéményes maradt. Az utca felőli tisztaszobában (prednja szoba) a kemencét szintén színesre festették. A viseleti bemutató és a gyermekágyas szokások is itt kaptak helyet. A hátsó szobában (sztrazsnja szoba) a jellemző tevékenységek közül a szövést mutatják be.
 
Budapest, Millenáris (Fény u. 20-22.)
A dinoszauruszok élete – 2014. június 7. - 2014. augusztus 24.
A szórakoztató oktató jellegű tárlaton több mint 50 mozgó dinoszauruszt lehet megnézni, sőt ki is próbálni, játszani vele , egy történelmileg autentikus világban, amelyek egyszerre ijesztették meg és bűvölték el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Az ásatási zónában a feltárás folyamata mellett Éppúgy megtalálható pl. a Tyrannosaurus Rex, mint a Triceratopsz és társaik. Egy előre megadott útvonalon kell haladni, 
 
 
Előzetes:
Szombathely, Vasi Skanzen (Kisfaludy Sándor u. 9.)
Sólepárlás az Adrián – 2014. augusztus 20. - 2014. november 9.
Az Isztriai-félsziget és az olasz tengerpart karéjában 1950-es, '60-as évekig évezredes hagyománya volt a sólepárlásnak. A sekély parton kialakított rekesztékekben kézi munkával párologtatták el a tengervizet. A gyűjtés azután egykor a kemence parazsának és hamujának kikotrásánál használt „fakapákkal” történt. A „sógereblyézőknek" nyári szállás épült, ahol a legszükségesebb dolgokat is tárolták. Munkájukkal társadalmi, gazdasági és kulturális arculatot is formálták. Sečovlje településén napjainkban múzeum mutatja be a munka egyes fázisait, ill. nyaranta sólepárló táborokat is szerveznek. 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Megalázott embervilág. Stációk 1-5. – 2014. július 4. - 2014. augusztus 31.
Lois Viktor szobrászati kiállítása
 
 
A tárlatok helyszíne:
Tatabánya, Tatabányai Múzeum (Szt. Borbála tér 1.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Lois Viktor - Krizbai Alex - Dóra Attila, Vajda Lajos Stúdió, 2013. szept. 15
Viktor Lois (Part III) playing The Container Man at the Contemporary Arts International, Acton, MA

Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.