Kálmán Imre emlékkiállítás + A Siótour a Balaton házigazdája / Siófok

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Augusztus 11
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. augusztus 11.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Kálmán Imre Emlékház, Siófok
 
 
A műsor vendége:
dr. Kovács Emőke, Kálmán Imre Emlékház igazgatója, történész
Nagy István, a Kálmán Imre Emlékház munkatársa
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi u. 16.)
Madách Retro. A Tragédia színei 1964/2014 – 2014. június 18 - 2014. december 5.
Madách Imre halálának 150 évfordulóján az 1964-ben megrendezett irodalmi és grafikai tárlat újragondolásával ünnepel a Múzeum. Bálint Endre, Feledy Gyula, Gy. Molnár István, Hincz Gyula, Kondor Béla, Lukovszky László, Martyn Ferenc, Pásztor Gábor, Raszler Károly, Szántó Piroska, Tóth Imre és Würtz Ádám akkori illusztrációi tekinthetők meg számítógépes installációk segítségével, és a költő életútjának, valamint Az ember tragédiája színeinek virtuális bemutatására is sor kerül, a korabeli kultúrpolitikai kontextusban.
 
Bácskossuthfalva, Művelődési Ház (Vajdaság) 
Id. Novák Mihály retrospektív kiállítása: A tradicionális és modern között – 2014. augusztus 2. - 2014. szeptember 10.
Novák Mihály (1934-), akit Zsáki István festőművész a Vajdaság Rousseau-jának nevezett, közel 40 évi munkájából állították össze ezt az életművet áttekintő tárlatot. A 9+1 Nemzetközi Művésztelep egyik alapító tagja 1974-ben kezdett festeni, a topolyai művésztelepen, amikor ott a feketehimlő-járvány miatt vesztegzárba került. Művészi pályáján Ács József és Balázs G. Árpád indította el, és önálló útján a a tradicionális és modern között haladt. Műveit leredukált színvilág, fegyelmezett, szürke kompozíció jellemzi, a magát kereső, és azt az értelemben megtaláló ember hitét tükrözik.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
A Derkovits Kör. A szombathelyi Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskola története – 2014. augusztus 7. - 2014. szeptember 28.
A Derkovits Gyula (1894-1934) nevével fémjelzett szabadiskola történetét, alkotóinak munkásságát bemutató tárlaton a tagok egykorú tanulmányai, műalkotásai tekinthetők meg, részben a szabadiskolai időből, részben az utáni korszakból.  Eredeti dokumentumokkal mutatják be a korszak változásait, az iskola állandó nyitottságát a külvilág felé, kapcsolódását a szakmához mind a megelőző, mind a következő generáció tekintetében.
 
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 9.)
Csabán élő lélek. Gaburek Károly festőművész emlékkiállítása – 2014. július 30. - 2014. augusztus 31.
Az „Ami csabai..." című múzeumi sorozat következő tárlata a helyi közönség által magáénak érzett Gaburek Károly (1936-1986) festőt állítja a középpontba. A díszítőfestő szakon diplomázott művész szülőföldjére visszatérve erőteljes színekkel, dekoratív kompozíciókkal festette meg környezetét. Ragaszkodott a hagyományokhoz, de önmaga volt, a természetből merített ihletet, és az élet értékeinek megfogalmazására törekedett, a szülőföld szeretetét hirdette műveivel.
 
Budapest, Kiscelli Múzeum (Kiscelli u. 108.)
Anja Luithle: Kinetikus művek – 2014. június 12. - 2014. augusztus 24. 
A Körbefutás / Running around kinetikus installációt a német Anja Luithle (1968-) nyolc alakból építette eredetileg a Mannheimi Nemzeti Színház és a Mannheimi Műcsarnok közös megbízásából 1999-ben. A Stuttgarti Művészeti Akadémián végzett alkotóként 2001-benBudapesten élt, mint ösztöndíjas. Egész eddigi pályáján megfigyelhető emberi test és az emberhez tartozó tárgyak mozgásának szobrászati megfogalmazásai,
 
Zenta, Városi Múzeum (Fő tér 5./Glavni trg br. 5, Vajdaság)
Három évtized történései. Csikós Tibor retrospektív kiállítása – 2014. július 26. - 2014. augusztus 31.
A vajdasági születésű, Svédországban élő festő- és grafikusművész, Csikós Tibor retrospektív kiállítása több mint három évtized munkáit öleli fel, melyet a tökéletességre törekvés jellemez. A több mint száz kiállított mű között eddig ismeretelen darabok is előkerültek. A tárlat a művésztelep idei alkotóműhelye keretében nyîlt, az Ács Józsefre való emlékezés jegyében szervezték
 
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
[csend] Egy Holokauszt-kiállítás – 2014. július 11. - 2014. szeptember 28.
A hazai és nemzetközi kortárs művészek munkái közül ezúttal olyan Holokauszt témájú művek válogatása látható, melyek az ábrázolás történetét mutatják be, és olyanok, melyek nem egyszeri történelmi eseményként tárgyalják a témát, hanem azt keresik, hogy mely korabeli tendenciák vezettek a népirtáshoz és ezek közül melyek befolyásolják ma is mindennapjainkat. Az első képeket maguk az áldozatok és a foglyokat felszabadító, azt hírül adó személyek készítették, dokumentálás és az élményektől való megszabadulás „kibeszéléseként”. Ezt a "történelmesítést" az 1970-es, 80-as években az Ernst van Alphen által bevezetett "Holokauszt-hatás" fogalma követte, mely a strukturális okokat és körülményeket jelenítette meg, ill. a befogadók bármely oldallal való azonosulási lehetőségét nyújtotta. Az így felvetődött ideológiai kérdések vezettek mára a tömeges migráció és a globalizáció idején az előítéletek, és előítéletes viselkedések, kisebbségi csoportok és etnikumok kérdéséhez.
 
Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum (Grassalkovich Kastély)
Ferenc József: A rendíthetetlen. Titánia lovagjai III. – 2014. május 30. - 2014. szeptember 28.
A sorozat 3. részeként Titánia (eredetileg Shakespeare, „Szentivánéji álom” tündérkirálynője), vagyis Erzsébet királyné férje a központi alak. A tárlat azt a folyamatot mutatja be, hogy változott a magyarok Ferenc József-képe, a császár/király személyének megítélése, és hogyan alakult Sziszi szerepe mindezekben. Integrált múzeumpedagógiai eszközök és IT elemek hozzák közel az uralkodó gyermekkorát Zsófia főhercegnő mellett, katonai képzését, 1843-as első magyarországi látogatását, koronázását, és értékrendjét, alattvalóihoz való viszonyát, 1857-es hazai látogatását, az 1867-es kiegyezés hátterét, Erzsébet közvetítő szerepét, az 1867. június 8-i koronázást és a gödöllői kastély ajándékozását, az ottani királyi tartózkodásokat, lóversenyeket és vadászatokat, a 19. századi király-képet, és annak hatását a Szerbiának küldött hadüzenetre, mely kirobbantotta az első világháborút. A korabeli tárgyakból, a sajtóból, visszaemlékezésekből, személyes levelekből és mozgóképes dokumentumokból készített összeállítás az uralkodót, mint embert mutatja be.
 
Pécs, Természettudományi Múzeum / Janus Pannonius Múzeum (Szabadság u. 2.)
Rovarfotók mustrája – 2014. július 11. - 2014. augusztus 30.
A kiállított 40 fotó a Mecseken és környékén élő rovarokat örökíti meg, néha gerinctelen állatokat, bemutatva a rovarvilág sokszínűségét és formagazdagságát. A fotóművész pedig Ötvös Károly (Gara, 1947-), aki eredetileg 1970-ben végzett a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem bányageológus szakán, de elsősorban természet- és tájfényképezéssel foglalkozik. Nagy hangsúlyt fordít az etikára, és a természetvédelemi könyvek illusztrálására. Számos hazai kiállítás mellett a párizsi Fotóklubok Világversenyén is
 
 
 
Előzetes:
Topolya, Topolyai Galéria (Vajdaság)
Barcsay mester és tanítványai a Délvidéken – 2014. augusztus 15. - 2014. szeptember 12.
A Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás szitanyomataiból összeálló vándorkiállítás Szabadka és Zenta után érkezik Topolyára.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Kálmán Imre Emlékkiállítás – állandó kiállítás
 
A Siótour a Balaton házigazdája – 2014. június 30. - 2014. szeptember 30.  
 
 
A tárlatok helyszíne:
Siófok, Kálmán Imre Emlékház (Kálmán Imre sétány 5.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Kálmán Imre, Tatárjárás: Adj egy édes csókot
Kálmán Imre, Arizona Lady: Cowboy Song
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.