Katasztrófavédelem Központi Múzeuma / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Augusztus 4
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. augusztus 4.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Budapest
 
A műsor vendége:
Berki Imre történész, múzeumigazgató
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Martinovics tér 12.)
Dédnagyapám emlékére. Karkiss Tímea mozaikkészítő-iparművész önálló kiállítása – 2014. június 11. - 2014. július 31.
A mozgalmas, játékos, színes mozaik képek a kortárs művészetben megszokott megfogalmazásban, ás absztrakt és figurális elemeket vegyítve mutatkoznak itt be. Anyaghasználatukat sem a hagyományos üveg egyneműsége jellemzi, hanem a kevert felhasználási mód, hiszen a képekbe beépülve márvány, kavics, gránit de kagyló is található. A mozaikkészítő-iparművész tárlata dédnagyapja, vitéz Roncsik Jenő dr. egykori debreceni tűzoltó parancsnok, tudós emlékét idézi fel.
 
Keszthely, Balatoni Múzeum (Múzeum u. 2.)
Ferenckiss – 2014. július 5. - 2014. augusztus 7.
„A képeim a lelkemben születnek.” – vallja Kiss Ferenc (1944-), a Keszthelyi születésű képzőművész. Es valóban, egész pályáját végigkísérték a szülőföld tájai, hangulai és az ott szerzett benyomások, pedig élete nagy részét a brazil Paraty városában élte le, emigrációban. Nem véletlen, itt találta meg az otthonról hozott impressziót impresszionista és szürrealista jegyeket hordozó festészetéhez. Alkotó kedvéhez a hegyek, a víz és a nyugalom érzete alapvetően hozzájárult. Mabyarországon először mutatkozik be festményeivel és grafikáival. A paritybeli korszakát kisfilm is bemutatja.
 
Szombathely, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Kisfaludy Sándor utca 9.
Falu az Adrián. Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében – 2014. július 31. - 2014. szeptember 14.
A pazini néprajzi múzeum munkatársaival készült tárlaton az Isztriai félsziget mindennapjai a bor kultúrájára összpontosítva tárulnak fel. A horvát parttól mintegy tíz kilométeres távolságra kezdődik itt a falvak vidéke, mely a tengermellék városai számára a kereskedelemhez szükséges nedűt szolgáltatta. Ez egyúttal jelzi, hogy a vidék fő gazdasági ága a szőlőművelés volt, melyhez szükségszerűen kapcsolódnak a pincék. A jelenlegi agroturizmus is a borkultúrára épül itt. Ennek egyik jellegzetes tárgya a „bukaleta", mely egy egyedi formájú boroskancsó. Savariába jutva bokály lett belőle, amiből már nem levesként fogyasztják a bort.
 
Hódmezővásárhely - Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Az agyag és a népművészet mestere. Szénási János fazekas kiállítása a Tornyai-Múzeumban – 2014. július 3. - 2014. augusztus 20.
Szénási János (1944-) önállósulásáig porcelángyárakban dolgozott, majd saját műhelyt alakított ki, ahol idővel önálló mesterként kereste kenyerét. Kezdetben mázatlan edényeket készített, majd a csúcsi fazekasok stílusának, a fehér alapon kobaltkék mázas kerámiát újította meg a régi formák és motívumok felhasználásával, az utóbbi időben pedig egy másik városrész , a tabáni tarkások színvilágával kísérletezik. Alkotásának alapvető szempontja a hagyományok őrzése, és a modern kultúrába való beillesztése. A tárlat munkásságának keresztmetszetét adja.
 
Keszthely, Népviseletes Babamúzeum - Történelmi Panoptikum (Kossuth L.u 11.)
Hímzett népi falvédők – 2014. augusztus 1. - 2014. augusztus 25.
A tárlaton mintegy negyedszáz kézzel hímzett terítőt lehet megtekinteni, melyek motívumkincse a 19. század második felétől jellemzi a népi falvédőket. Valamennyi egy asszony munkája, akinek további darabjai a Nosztalgia Múzeumban is megtekinthetők. A mintákat népi szólások, mondókák egészítik ki.
 
Tusnádfürdő, Teátrumi Sátor (25. Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktábor)
Bizánctól Csíksomlyóig – 2014. július 22. - 2014. július 27.
A színháztörténeti kiállítás idén a passiótörténet bemutatásáról szól, századokat idéző kép- és szöveganyaggal, négy jelmezzel az 1981-es előadásból, Juhász Kristóf 2014 májusában, a Szcenárium folyóiratban megjelent tanulmányára építve. A moralitásdrámák, a haláltánc, a misztériumdrámák és a mirakulum mellett ez volt a középkor legfontosabb szinházi műfaja (XII. századi Arrasi passió, vagy a XV. századi reims-i előadás), melyhez Csíksomlyón korabeli nyelvtan- és poétikatanárok írták a szöveget. Életre kelnek a Mikófalvi Passiójátékok (1922), a szegedi Magyar Passió (1931), a Nemzeti beli Igazi Passió (1943), sé 24 táblán a Várszinházb an rendezett passió (1981). Tavaly a magyar nemzeti színházak történetét dolgozta fel archaikus képekkel, történeti vonatkozású szövegezéssel mind a mai napig.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Életképek szódával. Archív fotográfiák a Bánffi család gyűjteményéből – 2014. július 24. - 2014. szeptember 17.  
A 7. Hungarikum Fesztivál keretében bemutatott 28 fotó huszonnyolc élethelyzetet és ennyi hangulatot tükröz, de szódavízzel. Látszik, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegei kedvelték/kedvelik. Eredete Jedlik Ányosra megy vissza, aki a balatonfüredi ásványvíz szállítását küszöbölte ki vele (1826). A képek aktualitását pedig az adja, hogy 2013. év végén Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovasíjász módszere, a magyar operett és a gyulai kolbász mellett hungarikum lett a szódavíz is, ami a Csongrád Megye Értéktárában is jelen van a Bánffi Szóda formájában. Ez az immár 5. generációs szikvízgyártó családi vállalkozás 1907 óta működik. A szódavíz történetéről sok érdekesség olvasható Kiss Imre, A szódavíz igaz himnikus története című írásában.
 
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Nagymező utca 8.)
Danube Resivited – 2014. július 6. - 2014. augusztus 10.
A Magnum Photos első női tagja Inge Morath (1923-2002) volt, akinek az emlékére a fotóügynökség tagjai díjat alapítottak a 30 év alatti fotográfusnők dokumentarista fotózás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Most 8 Inge Morath díjas fotós megismétli Morath 50-es években tervbe vett útját a Duna menti országokban, melyből annak idején a vasfüggöny miatt a szocialista országok kimaradtak – ezeket 1993-94-ben pótolta, dokumentálva, hogy milyen hatással volt a szocializmus az emberek életére. A képekhez július 22-23-án mozgótárlatként az utazó kamionban berendezett utazó kiállítás is megtekinthető volt.
 
Nyírbátor, Báthori István Múzeum (Károlyi utca 21.)
Szalontai Judit babakiállítása – 2014. május 29. - 2014. november 15.
A Báthori István Múzeum alapítójának a lánya, a kiállítások között cseperedett fel, és vált a kultúra közvetítőjévé – könyvtárosként. Egy ciprusi nyaralás idején fellobbant porcelánbaba gyűjtő szenvedélye, melynek eredményeként egyre csak gyarapítja gyűjteményét, melyet másokkal immár harmadik alkalommal, kiállítás formájában oszt meg. 
 
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum (Gáspár András utca 11.)
Ők is voltak gyerekek... – 2014. március 16. - 2014. szeptember 13.
Jeles főurakról és a Hírös Város neves személyiségeiről készült gyermekportrékat mutat be a tárlat, melyhez számos kapcsolódó rendezvény közül lehet választani. A méltóságok portréi emlékeztetnek rá, hogy ők is voltak gyermekek, akik szerettek állatokkal és babákkal játszani még akkor is, ha jövőjük, sorsuk általában már alig néhány éves korukban eldőlt. A festmény másolatokat az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány kölcsönzi, a velük együtt bemutatott játékok kipróbálhatók. A tárlat helyi vonatkozású múzeumi, levéltári anyaggal egészül ki.
 
 
Előzetes:
Debrecen, Belvárosi Galéria (Kossuth u. 1.)
Etno Art, a Zilahi Képzőművészeti Csoport kiállítása – 2014. augusztus 5. - 2014. augusztus 29.
A Zilahi Képzőművészeti Csoport alkotásaiból nyíló tárlat a határokon átívelő kulturális hídépítés jegyében olyan alkotókat, alkotótelepeket, illetve alkotóközösségeket mutatnak be, melyek meghatározóak egy-egy határon túli régió képző- és iparművészeti életében. Ez idén a második ilyen alkalom.
 
 
 
II. Bemutatjuk
A tűzvédelem fejlődése az őskortól napjainkig – állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Martinovics tér 12.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
A Szakolyi tűzoltók dala
Flórián Band, Harcolj a tűzzel
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.