Adj király Katonát! / Gödöllői Városi Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Június 23
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. június 23.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Adj király katonát!  Gödöllői Városi Múzeum
 
A műsor vendége:
Kerényi Eszter történész, múzeumigazgató
Ivókné Szajkó Otília történész, múzeumpedagógus
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Gödöllő, Gödöllői Iparművészeti Műhely / GIM-Ház (Körösfői út 15-17.)
Mű – Történetek. Az emlékezés éve 1914-2014 – 2014. június 14. - 2014. szeptember 30.
A 19 művészt összefogó, csoportos képző- és iparművészeti kiállítás az I. világháborúnak állít emléket, mely 1914. július 28-án, a szarajevói merénylet után egy hónappal vette kezdetét, amikor Bécs hadat üzent Szerbiának, és 1918. november 11-én, a franciaországi Compiégne erdejében aláírt fegyverszüneti egyezménnyel ért véget. Művek és az azokat inspiráló történetek egymás mellett láthatók, olvashatók, bár Polgár Rózsa kárpitművész esete kivételt képez, mivel Ködmön című művét csak a család tudta már köcsönadni. A rendező Katona Szabó Erzsébet munkáját, „Akár fehér galambok…” például egy német művész 25 hadiképeslapja inspirálta.
 
Gödöllő, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ (Dózsa Gy. u. 8)
Nefélj babám, nem megyek világra! – 2014. május 30. - 2014. június 25.
Gödöllőn ez évi kulturális eseményei az I. Világháború kitörésének 100.évfordulója köré szerveződnek. A könyvtár sajátos eszközökkel készített kiállítást, mely bepillantást nyújt abba, hogy hogyan él tovább az I. világháború a gödöllői családok emlékezetében. Éövészárkot építettek, kisfilmek láthatók, könyvtárosok a régmúlt ételeit főzik meg, interaktív térkép látható Gödöllő utcáiról, visszaemlékezések felvételei, gödöllői családok tablói.... A kiállítás anyaga Gödöllő és környéke családjai által  behozott anyagokból állt össze.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum / Ámos Imre – Anna Margit Múzeum (Bogdányi út 10)
Eltűnő kövek. Paraszkay György fotókiállítása – 2014. június 20- 2014. június 29.
Paraszkay György (1961-) a Holocaust gyergyószentmiklósi áldozatainak állít emléket, amikor elhagyatott zsidó sírok képeit állítja egymás mellé. A hely elgondolkodtatta, kutatásra ösztönözte. A további, hasonló helyeken készített felvételeivel a mulandóságot, a természet körforgását kívánta bemutatni. Jelen esetben ezt az eltűnt nemzedék sírokról való gondoskodásának a hiánya idézte fel, így 50 felvétele az üldözöttek, a kisebbség helyzetére hívják fel a figyelmet. A gyergyói temető nem véletlenül ihlette meg – édesapja ugyanis ott volt bírósági elöljáró. A helyi zsidó hitközség pedig annyira lecsökkent, hogy a temetési szertartáshoz előírt 10 főt is csak Marosvásárhelyről hívott zsidó férfiakkal tudják biztosítani.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Bogdányi út 10)
Ekszpanzió XXV + 1 >< „Reneszánsz” – 2014. június 7. - 2014. július 31.
A Szentendrén megrendezett Nemzetközi Kortárs Művészeti Találkozókból nyújt ízelílőt az E/x/KSZPANZIÓ 25 + 1 tárlat, utalva az eltelt időszakra (1989–2014). Korábbi, válogatott és új művek egyaránt fellelhetők a tárlaton, ahol irodalmi-, képző- és zeneművészeti performanszok, film- és fotódokumentációk tekinthetők meg; de vannak happeningek, koncert- és vers-színházak bemutatói. A sokszínűség a „reneszánsz” hívógondolatát kívánja felidézni.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum / Pajor Kúria Barcsay terme (Kossuth Lajos u. 5.)
Friss művek. Balogh László kiállítása – 2014. június 6. - 2014. szeptember 7.
A Munkácsy-díjas festőművész (1929-) főiskolai tanulmányai befejeztével, 1957-ben a szentendrei Régi Művésztelepen kezdett dolgozni, ahol nagy hatással volt rá Barcsay Jenőt festészete és emberi kvalitásai. Őt követi szemléletmódjában, festészet iránti alázatában, festményain azonban egyéni kifejezési módokat alkalmaz. A jelenlegi összegző, egyéni kiállításán a fiatalokat is meghazudtoló energiájú idős művész többnyie az utóbbi négy évben létrehozott alkotásaiba tekinthet bele a látogató. Akrilképei, grafikái és festményeiből állították össze a válogatást.
 
Zebegény, Szőnyi István Emlékmúzeum (Bartóky u. 7)
Egy tanítvány a Szőnyi festőiskolából: Benkő Erzsébet – 2014. május 10. - 2014. augusztus 3.
Benkő Erzsébet (1911-2000) édesapja vasútmérnök volt, mint MÁV tiszt teljesített szolgálatot, akinek támogatásával képzőművészeti tanulmányait folytatott. Járt például Szőnyi István festőiskolájában, később a párizsi École des Beaux Arts-ban képezte magát tovább, ill. Iparrajz Iskola esti tagozatán gobelinszövést (1939) tanult. Festett, gobleineket készített, szövött képei maradtak fenn. Több száz táblaképet és grafikát is készített, és látható két rajza az 1934-ben modellt ülő Derkovits Gyuláról és feleségéről.
 
Hódmezővásárhely - Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Koszta. Koszta József gyűjteményes kiállítása – 2014. március 30. - 2014. június 29.
Az alföldi festészet méltatlanul mellőzött (noha Kossuth díjjal tűntették ki), ám kimagasló mesterének, Koszta Józsefnek (1861-1949) közel hat évtizedes tevékenységét átfogó gyűjteményes tárlaton több mint 150 festménye és rajza az életmű korszakaiba rendezve tekinthető meg. Művészetében Munkácsy realizmusa és a nagybányai plain air stílus hatásának sajátos keveredése figyelhető meg. Vezértémáját a szentesi tanyavilág képezi, a paraszti élet és az alföldi táj megörökítésére törekedett. Gazdag színvilágát a nép díszítő művészete ihlette, karaktereit kontrasztokkal is hangsúlyozta. Darabos, földközeli, jellegzetesen magyar stílusa ugyanakkor a kortárs európai törekvésekkel párhuzamosan futott. A kiállított dokumentumok (önéletrajzok, levelezés, életrajzi adatok, emlékezések, fotók) művészete mellett életébe is betekintést engednek.  
 
Hódmezővásárhely - Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Plohn József fotóművész emlékére kamara-kiállítás – 2014. június 21. - 2014. július 13.
A hódmezővásárhelyi fényképész (1868-1944) témáit a város, környéke és az ott lakó emberek képezték. Megörökítette az 1848-49-es veterán honvédeket, a város és környékének épületeit (1890-1900), a mezőgazdasági és kismesterségek munkafolyamait, a „Hódmezővásárhelyi arcok” c. sorozatában (1904) pedig a város jellegzetes személyeinek portréi tűnnek fel. az ünnepekről leginkább az esküvői fotók árulkodnak.
 
Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (Szoborkert 68.)
Lovas nemzet. Ló a magyar képzőművészetben – 2014. június 6. - 2014. június 30.
A magyar művészetben a ló és lovasának alakja a legkülönbözőbb formákban és stílusokban jelenik meg, ábrázolása akadémikus és újító irányzatok egyaránt kedvelt témája volt. A tárlaton ezek széles skálája jelenik meg, a 19. századi népéletképtől a betyárokon, huszárokon át történelmi eseményekig, mitológiai jelenetekig, a hétköznapok munkaábrázolásáig, cirkuszi mutatványosig ... szinte minden elképzelhető szerepben, alakban és jelenetben. A kiállítás anyagában a Tornyai János és Móra Ferenc Múzeum alkotásai mellett magángyűjtők képeit is bemutatják Aba-Novák Vilmos, Barcsay Jenő, Tóth Menyhért, Vinkler László, Gyarmathy Tihamér és mások tolmácsolásában.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.)
A művészet ott kezdődik, ahol a technika véget ér – 2014. június 21. - 2014. augusztus 24.
A kreativitás a régi és mai korok egyaránt fontos előremutató eleme, mely a modern formatervezésben is alapvető. A Regensburgi Egyetem művészeti szakos hallgatói és a hajtástechnika fejlesztésén dolgozó AVL Software & Functions összefogása is ennek gyümölcseit tanusítja, melyről a Múzeum látogató most saját szemükkel is meggyőződhetnek – többértelműség, képi metaforák, allegorikus jelentések autentikus látásmódot, személyes élményeket eredményeznek a realisztikus festészet nyelvén. A közös projekt a „Kunst trifft Technik“ (művészet és technika találkozása) vezérelv alapján már évek óta működik – mint a projekt atyja, Dr. Georg Schwab mondja, „Leonardo da Vinci óta tudjuk, hogy az emberi intelligencia művészet és tudomány között nem ismer határokat.”
 
Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Liszt Ferenc utca 1.)
„A falamon lóg az életem…” Papp József keramikus és vendégeinek kiállítása – 2014. június 1. - 2014. június 30.
A Sopronban élő, interaktív galériában alkotó keramikusművész vagy „agyagkonstruktőr” tárlatán nem csak saját művei tekinthetők meg, hanem a szobrászat és iparművészet különféle ágait űző barátainak is bemutatkozási lehetőséget biztosít 6-6 művük kiállításával. A cím egy Papp Józsefnek ajánlott dal sora, aki negyedszázados alkotó tevékenységének darabjaiból válogatta össze a bemutatott munkáit. Óriás díszvázák, stilizált ember- és állatfigurák, változó méretű dísztálak, -tányérok, kerámiaórák, korsók, virágtartók, sajátos agyagmetaforák, térplasztikák, épületdíszek, fával kombinált kerámiabútorok tanúskodnak alkotói vénájáról. A díszítő technikák is változatosak: mázas, monokróm vagy gazdagon színezett, simán felépített, intarziás, áttört, hurkarátétes vagy korongolt mű egyaránt megtalálható az életműben. „A kerámiázás számomra egy olyan játék, melynek során álmaimat láthatóvá és tapinthatóvá teszem mások számára is”. – mondja.
 
Budapest, BTM, Aquincumi Múzeum (Szentendrei út 135-139.)
A romkerttől a régészti parkig – 2014. május 10. - 2014. október 31.
A római kori polgárváros területén kiásott és bemutatott emlékek 1894 óta tekinthetők meg az Aquincumi rommező közepén Orczy Gyula tervei alapján emelt épületben. Környezete jelentős változásokon ment át azóta, kirándulóhelyből műemléki bemutató hellyé vált, melynek jellegzetes arculatát az 1968-1973 közötti nagyszabású romkonzerválás állagmegóvó, értelmező helyreállítása hozott létre. Az elmúlt 20 évben végzett feltárásoknak köszönhetően további területekkel bővült a romváros, és turisztikai elemekkel egészült ki. Igy vált régészeti parkká. A tárlat ezt az átalakulást kíséri végig, és egy, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti Tanszékének és a Középülettervező Tanszék Doktori Iskolájának a  közreműködésével jött ötletpályázat keretein belül a jövő felé is kikacsint.
 
 
 
Előzetes:
Szombathely, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Kisfaludy Sándor utca 9.
Mi is nyaraltunk az Adrián! – 2014. június 28. - 2014. július 27.
A 70-es, 80-as évek adriai nyaralásait felidéző tárlat a tenger kékje, a pálmafás sétányok, a kabócák dala mellett a hosszú utazásokat, a csomagok között cipelt konzervek és zacskős ételek körát is felidézi, de óhatatlanul a korabeli Magyarorzság viszonyairól, és az akkor Jugoszláviának nevezett terület mindennapjairól is szól. a régi emlékeket fényképek, filmek, üdülési kellékek, emlékek  idézik fel, melyeket maguk a látogatók adtak kölcsön a Múzeumnak a kiállítás idejére. Itt minden egyes tárgynak külön, személyes története van.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Adj király katonát! – 2014. március 22. - 2014. november 2.
 
Gödöllő, a nyitott város – állandó kiállítás
 
A Gödöllői Művésztelep (1901-1920) – állandó kiállítás
 
Zsivajgó természet – állandó kiállítás

 
A tárlatok helyszíne:
Gödöllő, Gödöllői Városi Múzeum (Szabadság tér 5.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Sziszi gyemekei, filmzene
Első világháborús katonadalok
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.