Seuso kincs / Parlament

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Június 16
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. június 16.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Seuso kincs, Parlament  
 
 
A műsor vendége:
Dági Marianna régész, a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének munkatársa
Mráv Zsolt régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának Római Gyűjteményének a vezetője  


I. Kaleidoszkóp
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1)
A Glogówi kincs. „Egy hordónyi ezüstpénz a középkori Lengyelországból” – 2014. május 30. - 2014. augusztus 20.
A Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogówie-vak közösen rendezett tárlaton egy fából készült hordóban megtalált több mint 20 ezer érem, több ezer töredék, hét ezüstrúd és egy ezüströgből álló kincsleletet mutat be a múzeum. valószínűleg 1210 és 1215 között rejtették el, és 1987 októberében két głogówi lakos fedezte fel. A legrégebbi érmék a 11. és 12. század fordulójáról származnak. Ezzel egyidejűleg Déri Frigyes numizmatikai gyűjteményéből az Árpád-házi uralkodók vereteit – köztük Szent István király híres, dupla súlyban vert dénárját, és a Nyírmártonfalva-Gúth határában 1959-ben, majd 2007-2010 között, végül 2013-ban talált Karintia és Krajna területén készített 13. századi dénárokat is megtekinthetik a látogatók.
 
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)
Czóbel, Egy francia magyar – 2014. május 30. - 2014. augusztus 31.
A tárlaton, külföldi és hazai köz-, illetve magángyűjteményekből való kölcsönzések révén,  együtt látható Czóbel Béla (1883-1976) több mint hét évtizedet átívelő munkásságának csaknem 200 műalkotása, melyek közül több a legfrissebb kutatások során került elő. A Párizsban az első világháború kitöréséig élő, onnan Hollandiába majd Berlinbe és ismét Párizsba költöző festő 1931-től egyre gyakrabban tért haza, Hatvany Ferenc birtokára. 1936-tól vett részt a Szentendrei Művésztelep életében, és a második világháborút is itt élte át. 1948-tól tért vissza Franciaországba, de nyarait továbbra is Szentendrén töltötte. Czóbel Béla (1883–1976) párizsi és hazai alkotásai mellett az életművel kapcsolatos fotók, írásos és egyéb dokumentumok is megtekinthetőek.
 
Magyarkanizsa, Dobó Tihamér Képtár (Fő tér 9.)
Szemadán György és Gyulai Lívius kiállítása – 2014. május 31. - 2014.június 31.
Hét délvidéki művésszel (Mezei Erzsébet, Maurits Ferenc, Penovác Endre, Miroslav Jovancic, Ózsvár Péter, Dodony Anikó, Léphaft Pál) együtt Szemadán György és Gyulai Lívius több mint 10-10 műve is megtekinthetők a tárlaton, ahol így kiváló alkalom nyílik a magyar festészet néhány határon inneni és túli irányzatának az összevetésére. A festmények és grafikák (litográfiák, tollrajzok, rézkarc, linómetszet, monotípia, montázsgrafika, karikatúra) mellett kerámiák és filmek is szerepelnek, köztük részletek a „Madarat tolláról” és Metta Victoria Fuller (1831–1885) amerikai írónő Egy komisz kölyök naplója című regénye alapján készülő rajzfilmből.  
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Bloomsday: Múzsám Adria – 2014. június 16. - 2014. augusztus 30.
A Szombathelyi Képtár kortárs képzőművészeti kiállítása adriai inspirációkra készült alkotásokból válogat. A tárlatra bármely vizuális művészeti ágban, technikai megkötés nélkül lehetett jelentkezni. A kiállított festményeken és installációkon az Adriai-tenger lazúrja, a tengerparti kis városok mediterrán hangulata, az Isztriai-félsziget légköre, szigetvilágának varázsa tükröződik. A tárlat a Bloomsday rendezvényekhez kapcsolódik, hiszen a múlt századelőn Triesztben lakó James Joyce híres regényében, az Ulyssesben a főhős szombathelyi kötődésű.
 
Budapest, Magyar Írószövetség (Bajza u. 18.)
Nyitott Ablak. Széles Judit textilművész kiállítása – 2014. június 3. - 2014. június 26.
A kiállított művek együttese a gondolkodás, az érzelem, az alkotó tevékenység, de legfőképpen az idő össze- és egymáshoz hangolhatóságára adott esztétikus bizonyíték. Az itthon és külhonban rendszeresen kiállító Széles Judit alkotásai az irodalomhoz, íráshoz való szoros kapcsolatát tükrözik patchwork-ön túlmutató megoldásaikkal.
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi u. 16.)
Írás – jel. ifj. Szlávics László szobrászművész kiállítása – 2014. május 28. - 2014. szeptember 28.  
Ifj. Szlávics László (1959-) egyéni, sokszínű szobrászati alkotásai a műfaji megkötéseket mellőzve, váratlan kompozíciókban jelentkeznek. A tárlaton irodalmi ihletésű műveinek válogatása pályája különböző korszakaiból származik, bronz körplasztika, lemezdomborítás, kézi verésű, öntött vagy éppen sajtolt szobrok és domborművek formájában. Technológiai tudás és véletlenszerű képződmények keverednek, megjelenítésében minden értelmezési irányt szabadon hagy. Feltűnik Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, Tandori Dezső, H. G. Wells és olyan témák, mint a holokauszt, az idő múlása vagy minden értelmezési irányt szabadon hagyó megnyilatkozása zenei motívumokat idéző művek.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
120 éve született Csinszka költő, múzsa, emlékiratíró – 2014. június 2. - 2014. július 19.
A 20. század eleji múzsa-típus jellegzetes alakja, Csinszka maga is írt verseket, novellákat, és megtanult fényképezni is. Valódi tehetsége azonban abban a képességében rejlett, hogy másokat ösztönzött alkotásra. Ady Endre, Babits Mihály, Márffy Ödön, Móricz Zsigmond, Rippl-Rónai József örökítették meg és  tették halhatatlanná Boncza Berta rendhagyóan izgalmas, színes személyiségét. Ahogy Reményik Sándor fogalmazott: „Csinszka … azokban az örök poémákban él, melyek általa születtek ….”
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
350 éve hunyt el Zrínyi Miklós (1620-1664) hadvezér, költő – 2014. június 5. - 2014. június 27.
1664. november 18-án, egy tragikus kimenetelű vadászaton vesztette életét gróf Zrínyi Miklós korának egyik legkarizmatikusabb hadvezére és politikusa. Bár az irodalommal csak mellékesen, a csaták szünetében foglalkozott, hiszen elsősorban a török ellen harcolt, hírnevét mégis írói művészete örökítette meg. A kamara-kiállításon a költő és prózaíró Zrínyi Miklós irodalmi munkásságával lehet megismerkedni, mely Magyarországon a barokk korszakot nyitotta meg.  
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig – 2014. május 28. - 2014. június 28.
Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus és régész, korának meghatározó közéleti szereplőjeként oroszlánrészt vállalt Szeged szellemi életének formálásában, értékeinek megőrzésében. A tárlaton sokszínű munkássága tekinthető át, az ifjúsági írótól a könyvtár- és múzeumigazgatóig, vagy akár a családapáig. Móricz Zsigmond szavaival: „Angyali dolgokat tudott mondani hivatalából s politikai, társadalmi és emberi bántalmainak mélységéből. Gyöngyöket szólott, és csiszolt drágaköveket hullatott… Elment, és vele eltűnt a magyar irodalomból egy eredeti, sajátlagos, meghatóan őszinte s megilletően ragyogó magyar szín.”
Csillag téri fiókkönyvtár: Pillanatképek a Szegedi Vadaspark életéből – jún. 2-18. / fotókiállítás
-"Aki nem adja meg magát". Ernest Hemingway írói munkásságáról jún.19-30.
Északvárosi fiókkönyvtár: A hónap szerzője: Antoine de Saint-Exupéry – jún. 2-30.
Francia utcai fiókkönyvtár: Tiszai Halászléfesztivál (válogatás a Szegedi halászléfesztivál életképeiből) – jún. 2-30.
Móra utcai fiókkönyvtár: Fotózott világom - Balogh Krisztina természetfotói – fotókiállítás jún. 2-30.
- Arcképek női szemmel - magyar női fotográfusok munkái - kiállítás fotómásolatokból jún. 2-30.
Odesszai fiókkönyvtár: Szeged szecessziós épületei - kiállítás látható Illés Tibor városfotóiból jún. 2-30.
Petőfi-telepi fiókkönyvtár: Szegedi Nagyárvíz - jún. 2-30.

 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.)
Fedélzeti utasellátás: hagyomány és jövő – 2014. június 4. - 2014. augusztus 20.
A kamara-kiállításon több évtizedes vasúti utazásos emlékek idézik fel az Utasellátó 66 éves történetét olyan emlékek sokaságával, melyek jelentős része a MÁV-START májusban meghirdetett felhívására beérkezett tárgyakból áll.  A megőrzésre kerülő értékek között éppúgy helyet kapott a Csoki roló, „sztaniolba” csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, mint a Herendi vagy Hollóházi logózott porcelánok. Láthatók azonban korai hálókocsik, büfékocsi ill. étkező és hálókocsi H0-ás modellek.
 
Maklár, Tengerészmúzeum (Dobó u. 19.)
„Navigare necesse est, vivere non necesse est ! / Hajózni kell, élni nem kell!” 2014. május 31. – állandó kiállítás
Dobozi Gábor közel négy évtizedes gyűjtéssel hozta létre a tengerhajózás történetét bemutató együttest. A hajózás eszközeit, a tengerjárók életét mutatja be tárlatával. Láthatók a témához kapcsolódó szobrok és lobogók, és a Magyar Tengerjáró Hajók érem sorozat is. A kiállítást azonban nem tekinti lezártnak, új múzeumában szívesen fogad minden észrevételt, és immár nyugdíjasan folytatni kívánja a további aktív gyűjtőmunkát.
 
 
 
Előzetes:
Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Serfőző u. 19.)
„Se pompa, se cifraság” - hímzett feliratos falvédők – 2014. június 21. - 2014. szeptember 6.
A feliratos falvédő gyökere a német kultúrában keresendő, hazánkban a 19. század végén jelent meg. A falvédők bemutatják az asszony és a férfi dolgát a családban, súlyos sorsfordulókat, a kisvárosi társadalom elvárásainak megfelelő viselkedést, és a szövegek elemzése alapján tükröződik bennük a jobb, polgárosultabb életmód utáni vágy.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Seuso kincs – 2014. március 29. - 2014. június 29. 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Parlament (Kossuth Lajos tér 1-3)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Synaulia, Bacchus
Musica Romana I. album, Symphonia Panica (XVII)
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.