Szépség és Reklám / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Április 14
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. április 14.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / A szépség és a reklám. A női ideál alakulása a 20. század első felében Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest  
 
 
A műsor vendége:
Rédey Judit muzeológus, a kiállítás kurátora  
Kiss Imre régész, a Múzeum igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár)
                Az időbirodalma. Meghökkentő történetek és jelenségek – 2014.március 16. – 2014. április 27.
Az idő természetének, törvényszerűségeinek bemutatására vállalkozó tárlatot végigjárva a látogató egy játék részesévé válik, melynek során megtapasztalja az idő múlását, különböző időhöz kapcsolódó jelenségeket, bepillantást nyer az állatok életritmusába, a növényekben ketyegő óra járásába, megismerkedik a virágórával, de még az égitestek mozgását is felfedezheti. A látogatókat játékos fejtörők és ajándékok is várják.
 
Kecskemét, Bozsó Gyűjtemény (Klapka u. 34)
                Nemzetközi kortárs mesterek II. Holland kocka – 2014. március 27. - 2014. április 27.
 A 2011-es „Francia Kocka" kiállítás folytatásaként az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál alkalmából a Gyűjtemény ismét az európai kortárs képzőművészeti irányzatokból merít, és ezúttal a geometrikus absztrakció reprezentánsai közül kilenc elismert holland művész (- Joost Baljeu, Bob Bonies, Ad Dekkers, Cor Van Dijk, Geert Van Fastenhout, Arjan Janssen, Ditty Keeting, Peter Struycken, Piet Tuytel) alkotásait mutatja be.  
 
Budapest, Budapest Galéria (Lajos u. 158.)
                Plain atelier. Görgey Géza kiállítása – 2014. március 20. - 2014. április 27.
Görgey Géza ábrázoló festészete legerőteljesebben a 17. századi holland festészet technikáiból merít. Fanyar, ön ironikus felhangokkal alkotja meg képi világát. Műveiben kettősség figyelhető meg: egyrészt széles, gyors ecsetvonásokkal dobja fel a kompozíciót, másrészt egyes részleteket aprólékos részleggazdagsággal alakít ki. A műveken tükröződnek festészettechnikai kutatásai és camera obscura kísérletei, de környezete és életmódja is hatással van rájuk. Témái között ott van a pálfai táj, a mező, az udvar és az azt benépesítő állatok képe, melyek végső formáikat a műteremben nyerik el. Talán ez a magyarázat a téma iránti elkötelezettség és távolságtartás egyidejű megjelenítésének.
 
Budapest, BTM, Aquincumi Múzeum (Szentendrei út 135-139.)
                A múlt sodrásában. Víz alatti örökségünk nyomában – 2014. április 4. - 2014. április 27.
A kiállítás az Argonauta Kutatócsoport folyami régészeti kutatásainak legérdekesebb eredményeit bemutató tárlat több száz éves hajóroncsok, és más különleges leletek megismeréséhez nyújt lehetőséget. Ezzel egyidejűleg bepillantást enged a kutatás módszertanba, és eredményeiken keresztül abba a hatásmechanizmusba, melyet a folyók gyakorolnak a partjaikon élő népekre. Felvillan az Osztrák-Magyar Monarchia adriai roncskutatása, és a víz alatti régészet törvényi szabályozása, hiszen az Országgyűlés a 2014. évi IX. törvényben döntött az UNESCO víz alatti kulturális örökséget védő konvencióhoz történő magyar csatlakozásról.
 
Budapest, Új Budapest Galéria / Bálna (Fővám tér 11-12.)
A mecénás főváros, a Fővárosi Képtár – 2014. április 4. - 2014. augusztus 31.
A főváros műpártolásának történetét összefoglaló tárlat az 1880-as évektől a máig vezeti látogatóit. Érzékelhetővé teszi a történelmi változások által előidézett intézményi változásokat, a gyűjtési és gyűjteménygondozási koncepciók és gyakorlat alakulását (a fontos emberek portréi, a városkép festészete, a művészettörténet szempontja, a kortárs irányzatok támogatása), és a korszak számos jelentős művét bemutatja, köztük Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Bukta Imre és Nádler István alkotásait.
 
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum / Országzászlótéri Kiállítóhely (Országzászló tér 3.)
Ünnepek, hétköznapok, életképek. Takács Istvánné Ambrus Éva csuhéfonó, népi iparművész kiállítása – 2014. február26. - 2014. május 4.
Az 1989 óta csuhészobrászattal foglalkozó művész kezdetben ajándékozásra készítette szobrait, majd egyre bonyolultabb formákat alkotott, és jelneteket formált belőlük, és kiállításokon is bemutatta őket. Nagyméretű betlehemesével 1993-as római karácsonyi nemzetközi tárlaton aratott nagy sikert. témáit jellemzően a vallási és népélet témaköréből meríti, a régi paraszti életforma számos ünnepe, hétköznapi eleme jelenik meg rajtuk. Kiegészítő tárgyat szintén csak természetes anyagból (fa, agyag) használ. a bemutatott válogatás eddigi tevékenységének legsikeresebb munkáit vonultatja fel.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
450 éve született William Shakespeare - 2014. április 3. - 2014. május 5.
Az angol drámaírás egyik legnagyobb és talán legnépszerűbb alakjának 450. születésnapjáról emlékezik meg a könyvtár ezzel a tárlattal, melyen munkásságát műveinek bemutatásával illusztrálja. .
130 éve alakult meg a Pallas Irodalmi és Nyomda Rt. – 2014. április 10. - 2014. május 1.
A Somogyi-könyvtár több ritkaságát és kuriózumát Pallas Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság adta ki. Ez 1884. április 1-jén alakult, és 1945-ig működött. Legjelentősebb kiadványa a Pallas nagy lexikona (1893-) volt. A könyv- és lapkiadás mellett a nyomdai tevékenységet is folytatott, és Typograph elnevezésű szedésgyorsító készülékével úttörő volt Magyarországon.  
Hová bújt a húsvéti nyuszi?2014. április 1, - 2014. április 22. – helyszín: gyermekkönyvtár
Húsvét idején különösen aktuális húsvéti tojásdíszítés, melyhez kiváló dekorációs ötletforrás az itt könyvekből és folyóiratokból összeválogatott ötlettár.
Fiókkönyvtárak:
Pillanatok a Szegedi Vadaspark életéből / Dorozsmai fiókkönyvtár – ápr. 1-30.
450 éve született William Shakespeare / Dorozsmai fiókkönyvtár – ápr. 1-30.
Szeged szecessziós épületei / Északvárosi fiókkönyvtár – ápr. 1-30. kiállítás látható Illés Tibor városfotóiból
A Nemzet Színészei – „KovZsi" / Odesszai fiókkönyvtár – ápr. 1-30.: Kovács Zsigmond portrékarikatúrái
200 éve született Egressy Béni zeneszerző, író, színész /Szőregi fiókkönyvtár – ápr. 1-30. - könyvkiállítás
Fúrt és csipkés húsvéti tojások, Nagy Jenő munkái / Tápai fiókkönyvtár – ápr. 1-30.

Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Válogatás dr. Szabó Pál ásványgyűjteményéből – 2014. március 19. - 2014. július 27. 
A geológus doktor tanulmányai befejeztével egy cementgyárakat telepítő német cég ásvány- és anyagtani laboratóriumában dolgozott, majd a dortmundi egyetemen tanított. Utazásai során szinte alig van hely, ahol ne járt és gyűjtött volna  ásványokat, csiga- és kagylóházakat. Ásvány kollekcióját a Móra Múzeumban, több mint kétezer év könyvészeti történetéből összeálló könyvritkaságait a Fekete Házban lehet megtekinteni.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház (Nagymező utca 20.)
Marc RIBOUD, Keleti utazás 1955-1958 – 2014. március 28. - 2014. május 18.
Az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítő francia fotográfus távol-keleti utazása során készített kb. 70 fotográfiával mutatkozik most be. A számára ismeretlen kultúra megragadásában a világra való rácsodálkozás tükröződik, és az ember és az élet iránti érdeklődése nyilatkozik meg. Felvételeit szigorú kompozíciókban készítette, a formát és a jelentést kivételes módon összehangolva. A képek Törökország, India, Nepál, Japán, Afganisztán, Pakisztán, Irán és Kína világáról mesélnek.
 
Budapest, VárMező Galéria / OMgK (Attila út 93.)
Lőrincz V. Gabi textilművész: Vizek folyása mellett – 2014. április 11. - 2014. április 30. 
A fotó – textil – grafika kiállításon kézzel készített textíliák tekinthetők meg, melyeket különböző technikák felhasználásával készített. Felfedezhető a hímzés, batikolás, makramé, Riyjy technika, szövés, kötés, horgolás is. Művei plasztikusak, sajátos vizuális hatást ér el világos színeivel, kontrasztjaival vagy éppen finom színátmeneteivel. Az alkotás folyamatában természetfotói is ihlető források. Mivel azonban Lőrincz V. Gabi (1965-) média tanulmányokat is folytatott, az ott szerzett ismereteit szintén felhasználja alkotó tevékenységében – animációs filmeket is készít.
 
Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park (Tatai út 95.)
Oldtimerek Hétvége – 2014. április 11. - 2014. április 13.
A 400 kiállított veterán gépcsoda között az óriási amerikai cirkálókon és a „youngtimer" sportautókon át egészen a restaurált szocialista motorokig, mintegy 90 évet ölel fel a bemutatott járművek kora.  Látható a világ első automobiljának, a 3 kerekű Benz Patent Motorwagennek (1886) a gyári másolata, a legendás Porsche 911-es sportkocsi és a Messerschmitt KR200, mely a vadászgépeiről ismert német gyárban készült.
 
 
Előzetes:
Győr-Ménfőcsanak, Bezerédj kastély (Győri út 90.)
                Sátory Ágostonné festményeiből – 2014. április 23. – 2014. május 24.
Sátory Ágostonné Endrődi Éva (1924-2009) tanító, rajztanár, a ménfőcsanaki iskola művészeti nevelésének a megalapozója, ahol 1948 óta tanított. A festészetet maga fedezte fel, akvarelleket készített kezdetben, később az olajfestményt kedvelte, majd a pasztell mellett állapodott meg. Művei családi otthonokba kerültek, és ő festette ki a ménfői Nagyboldogasszony templomot.
 
 
 
II. Bemutatjuk
A szépség és a reklám. A női ideál alakulása a 20. század első felében – 2014. március 20. - 2014. május 31.
 
Reklámtáblák. A múzeum állandó kiállításának része – 2011. december 6. - 2014. december 31.
 
Grafikus világkép. Dámosy Géza útirajzai – 2014. április 11. - 2014. május 11.

 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.)  
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Charleston Craze of 1925, Yes Sir, That's My Baby / Coon-Sanders Nighthawk Orchestra
Flappers, The Roaring Twenties
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.