A Szikáncsi aranylelet / Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Március 10
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. március 10.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, Hódmezővásárhely
 
 
A műsor vendége:
Dr. Nagy Imre múzeumigazgató, művészettörténész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, BTM (Budavári Palota E épület)
A királyi palota, a kultúra vára. A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig – 2013. november 29. - állandó kiállítás  
A világörökség részét képező budavári Palota történetét három szinten kívánja bemutatni a BTM Vármúzeuma. A várostörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódó tárlatnak nem rég nyitották meg a díszlépcsőház terében a földszinti és első emeleti részét. Több éves kutatások eredményeit mutatja be tárgyak, egykori berendezési tárgyak, és dekorációk, építészeti tervek, látképek, fényképek és festmények segítségével. A rekonstrukciós részleteket a legmodernebb technikákkal készítették el, az egyes építési fázisokat 3D-s animáció teszi szemléletessé, és múzeumpedagógiai állomások színesítik a látogatást. A földszint Buda visszafoglalásától (1686) a 48-as szabadságharcot követő restaurálás befejeztéig (1857) terjedő időszakot öleli fel. Az emeleti az 1905-ös virágzást, majd pusztulást, és az 1980-as évekre befejeződő felújitási munkák köré csoportositja a Palota későbbi történetét. (A 14. századtól épült középkori királyi rezidencia majd a legalsó szinten fog helyet kapni a palota feltárt és helyreállított épületrészeihez kapcsolódva.)
 
Szentes, Koszta József Múzeum (Kossuth tér 1.)
Madách Imre / Kass János – 2014. január 22. - 2014. április 5.
A gipszöntő, majd keramikusként induló Kass János (1927-2010) művészi pályának több száz könyv illusztrációjával teljesedett ki, melyek között kiemelkedő jelentőségű Madách Imre, Az ember tragédiája képi ábrázolása. A több hazai és külföldi bemutatót megélt művek most Szentesre érkeztek. A szegedi grafikusművész, aki egyébként jellemző módon gyermek és ifjúsági műveket illusztrált, a drámai költeményt a jelenkori és történelmi színeken keresztül új értelmezési lehetőségekkel ábrázolta, melyek felfedezése a látogatókra vár.
 
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.)
… a tűz továbbadása. Terdik Angéla fazekas népi iparművész alkotásai –– 2014. január 24. - 2014. március 14.
Terdik Angéla (1970-) a debreceni kerámiastílussal középiskolás korában ismerkedett meg, majd Mezőtúron elsajátította a kerámiakészítés mesterfogásait. Azóta alkot és oktat egymással párhuzamosan. Több kiállításon bemutatkozott, számos díjat nyert, és 1996 óta a Népi Iparművész cím birtokosa. Művein a debreceni kerámiastílust követi, alkalmazza az élet mai követelményeihez.
 
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Nagymező utca 8.)
Fotószuprematisták. A nagy fénybicikli és a képtávíró. Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint kiállítása – 2014. január 27. - 2014. március 14.
A kiállítóteret egy 75 éves bicikli segítségével laborrá átalakítva a látogató a fotográfia és képzőművészet határterületén mozgó rendhagyó kiállítás élvezőjévé válik. A 3 kiemelkedő kortárs alkotó közös produkciója egy nagyszabású kísérlet, ahol Minyó Szert Károly performansza képalkotásában a fényérzékenyítő festészeti gesztusokat és a fotográfiát ötvözi, Robitz Anikó az épületfotózást és városnézést értelmezi újra, Szombathy Bálint multimediális művész a képtávíró hibás képeiből hoz létre fotómunkákat.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota (Király u. 17.)
Önkéntesek a fellegekben – 2014. március 5. - 2014. március 31.
A Csoma Szobája Alapítvány 2008 óta dolgozik a zanglai királyi palotának, ahol Kőrösi Csoma Sándor az első Tibeti-Angol szótárt megírta, a megmentésén és a helyi kultúra támogatására egy napelemekkel működtetett iskola létrehozásán. A helyi közösséggel együttműködve önkéntes alapon dolgoznak a szinte megoldhatatlannak tűnő problémán, a fenntartható, helyi anyagokból épített iskola létrehozásán. A megoldást az első magyar passzív szolár társasház tervezője, az Archikon építésziroda segítségével született meg. A vállalkozás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a Dalai Láma audiencián személyesen fogadta az alapítvány vezetőit. 
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93.)
A magyar ex-libris 100 éve – 2014. március 10. - 2014. március 28.
A Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Intézet közös kiállításán részben az intézet saját gyűjteményében őrzött ex-libriseket mutatnak be, részben magángyűjtőktől kölcsönöztek alkotásokat.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa Gy. u. 37.)
kissmiklos, Goldenroach Unlimited – 2014. március 7. - 2014. március 30.
Kiss Miklós képzőművész az utóbbi három évben különös akciósorozatba kezdett. Neves külföldi képzőművészeti gyűjteményekbe (Bécs: MuMoK, London: Saatchi Gallery, Tate Modernbe, Berlin: Hamburger Bahnhof, Parizs: Louvre és Centre George Pompidou) csempészett be eleinte aranyra festett, később valóban aranyból készített, aprólékosan kidolgozott művészi csótányokat. A „belopott” bogarakat aktuális kiállítási arculatához illeszkedő műcédulákkal a tárlat részeként tüntette fel, ill. az ajándékboltokban szuvenírként. Mindezzel az illegális behatolás és túlélés nagymesterét, a svábbogarat kívánta kedvezőbb színben feltüntetni. A 4500 ismert svábbogár faj közül ugyanis csupán harminc kártevő, nem jogos tehát az általánosítás, mely az undor és ellenszenv megjelenítőjeként kezeli. Műcsarnokbeli megjelenésük egészen más típusú: a tér közepén több mint tízezer darabból álló fröccsöntött műanyagból álló rovararzenál sereglik össze, melyeket a valódi aranycsótány prototípusa után gyártottak le. Olcsó kivitelük ellenére tömegükkel a szerveződés erejéről, a reprezentáció hatalmáról tanúskodnak.
 
Budapest, Magyarság Háza (Szentháromság tér 6.)
Emelt fővel – 2014. március 11. - 2014. április 7.
A mádéfalvi veszedelemre és több ezer székely kényszerű elvándorlására emlékeznek a Móser Zoltán fotóművész és Tamás Menyhért író, költő „Holtak vigasza" című könyvének anyagából készült művészeti kiállítással és a Völgységi Múzeum „Emelt fővel" című történeti vándorkiállításával. 
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.)
Töltődj fel! - A villamosság térhódítása – 2014. március 7. - 2014. június 29.
Misztikus kísérletek, villamdelejes forgony, influenciagép – a 19. századi főúri szalonok ezen meglepő és meghökkentő eszközei a delejesség, mai szóval villamosenergia előfutárai. A század végére aztán kialakult a háztartási berendezéseket működtető villamosenergia hálózat, melynek alkalmazásához magyar feltalálók is sokban hozzájárultak. A MMKM Elektrotechnikai Gyűjtemény kibővített utazó interaktív kiállításán megtekinthető például Bláthy Ottó Titusz több, mint 110 éves fogyasztásmérője, Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata, és kipróbálható forgony-változata, mely a világ első villanymotorja. Az interaktívan bemutatott eszközök éppúgy tanítanak a múltra, mint ahogy az elektromos jelenségek magyarázatára, és felhasználásának lehetőségeire, mint pl. a transzformátor, „kutyaól”, szikrainduktor, röntgen.
 
 
Előzetes:
Pécs, Zsolnay Negyed (Zsolnay Vilmos u. 37)
A középkori egyetem. A pécsi Studium Generale – 2014. március 21. - állandó
V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-én alapitotta meg bullájával a pécsi egyetemet. Valójában Nagy Lajos király kérésének tett eleget az universitas engedélyezésével. Ez akkoriban belső autonómiával rendelkező közösséget jelentett, mely közösséget, összetartó csoportot képezett, jellemzően tanulási szándékkal. Ezért alakult a név a 12.századtól felsőoktatási intézményt megjelölő szóvá. 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Kincsek a szántásból, a szikáncsi aranylelet – 2014.január 31. - 2014. május 18.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Omega, Ezüst eső
Korda György, Ugye magányos vagy?
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.