Wenamon rovat: Hajvizsgálatról Nadzsal Idával

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2014, Március 7
Wenamon beszélgető rovat / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. március 7.
 
 
A műsor témája       
Mai téma: hajvizsgálat, Ebers papirusz, lábápolás, egészségi állapot, élethossz, civilizációs betegségek, Hatsepszut, kenőcsök analízise, rák, táplálkozás, vegetáriánus étrend, múmia, konkrét vizsgálati eredmények, alumínium, Alzheimer kór.
 
 
Röviden a hajvizsgálatról és egy Ptolemaiosz kori múmia hajáról
A modern hajvizsgálatok az ember utolsó 3 hónapjának egészségi állapotáról, táplálkozásáról, betegségeiről igen sok mindent elárulnak. Valószínűnek tűnt, hogy az élő emberekhez hasonlóan, az akár régen megholtak haját is lehet vizsgálni ezzel a módszerrel. Ezt a feladatot tűzte maga elé Nadzsal Ida hajspecialista, aki kutatásai közben most tért haza Kairóból, ahol a MEBT segítségével szakirodalmi kutatásokat végzett és múmia hajszövet-vizsgálatok előkészítésén fáradozott.
 
A tudományos munka kezdetén tisztázni kellett, valóban alkalmazható-e az általa kiválasztott módszer akár 2000 éves, mumifikált személy hajára. Ezt egy Ptolemaiosz kori múmia hajszövet-vizsgálatával tette próbára. A labornak a kétezernél is több évvel ezelőtt élt személy hajszövetét két kontroll anyaggal küldte el – egy férfi és egy női hajszövetmintával, azok adatai nélkül. A kapott eredményekből nyilvánvaló lett, hogy a módszer ugyanúgy kimutatta mind a 35 ásványi anyagot, ill. azok mennyiségét az ókori hajban, mint a maiban.
 
A következő kérdés, mennyire megbízhatóak az így nyert adatok, másképpen megfogalmazva, az adott személy egészségi állapotát épp annyira pontosan fel lehet-e mérni, mint az élő emberek esetében, ahol az adatok ellenőrzésének és kiegészítésének számtalan más lehetősége is fennáll. Ott a következtetéseket a mintavételtől visszafelé számított utolsó 3 hónapra lehet levonni az ásványi-, nyomelemek és nehézfémek hajszövetben megőrzött mennyisége alapján. Kiderült, hogy a múmiáknál sem csökkent ez az időtartam.
 
A következő kérdés, mennyire pontosak az így nyert adatok. A felhasznált ókori hajszövet egy olyan múmiából származott, melynek antropológiai vizsgálatát több módszerrel is elvégezték már, és számos biztos megállapítást tettek, ill. több olyan eredményre is jutottak, melyet nagy valószínűséggel állapítottak meg. Ezeknek csak egy részét ismerte Nadzsal Ida. A vizsgálati eredményből levont következtetései azonban a biztos adatokkal teljes egyezést mutattak azokon a pontokon is, melyek számára ismeretlenek voltak, és olyan új eredményeket is bizonyosra tudott megállapítani a kapott anyagmennyiségek alapján, melyek addig csak feltételezések formájában fogalmazódtak meg, vagy fel sem merültek.
 
A múmia-hajvizsgálat azonban nem csak egy letűnt kultúra alaposabb megismerését szolgálja, hanem olyan ma is aktuális kérdések megválaszolásában is segítséget nyújt, mint az ún. civilizációs betegségek kialakulása, lefolyása. A testben lezajló anyagcsere folyamatok, különböző biokémiai változások ugyanis nem változtak az évezredek során, legfeljebb a környezetből bekerült anyagok. Ezek pedig a levegő, víz, föld és táplálék útján juthattak a szervezetbe, ahol az ugyanolyan módon dolgozza fel. Érdekes kérdést vetett fel ezzel kapcsolatban a vizsgált hajszövet minta, melynek megoldásához azonban további kutatásokra van szükség…   
 
 
Szerkesztő és műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza