Az iszlám világa / Iparművészeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Március 3
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014 március 3.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Az iszlám világa, Iparművészeti Múzeum   
 
 
A műsor vendége:
Dr. Pásztor Emese, művészettörténész, a Textilosztály vezetője
Erdős Katalin múzeumpedagógus, a Múzeumpedagógiai Osztály vezetője
Visontai Dóra múzeumpedagógus
 
 
I. Kaleidoszkóp
Tatabánya, Tatabányai Múzeum( Szent Borbála tér 1.)
A Tatabányai Múzeum új szerzeményei 2010-2013 – 2014. február 13. - 2014. április 6.
A tárlaton az elmúlt évek gyűjteménygyarapítási eredményeit tekinthetik meg a látogatók a múzeum valamennyi gyűjtőkörében. Láthatók igy régészeti leletek, melyek ásatások során kerültek napvilágra, néprajzi, művészettörténeti és bányászathoz kapcsolódó tárgyak, melyeket rendszeres, tudatos gyűjteményépítés során gyűjtöttek be a múzeum dolgozói.  Ez a munka nem valósulhatott volna meg Tatabánya város támogatása nélkül, de ilyen teljes sem lehetne, ha a város lakói nem segitették volna oly önzetlenül a Múzeumot.
 
Budapest, VárMező Galéria (Attila út 93.)
A Pomázi Bauhaus Festőiskola – 2014. március 4. - 2014. március 29.
Kiss János festőművész az 1990-es években tanítványaival alapitotta meg az itt bemutatkozó iskolát, melyhez azóta számos új tag is csartlakozott. Jellemző rá az ún. Bauhaus módszer, melyet Kiss János mesterétől, Papp Gyulától vett át. A két világháború között Weimarban Gropius által létrehozott képzőművészeti iskola az „egész ember” formálására törekszik, szabad oktatói légkört teremt, és bő teret hagy a sokszinűségnek. Követői a látványból kiindulva, azt elemezve a lényeget formálják újjá a vonal, a folt, fény-árnyék, sötét-világos, szín, tér, ritmus, bemozgatás eszközeivel. Kiállítók: Détáry Gabriella, Egri Ottília, Kemenes Katalin,  Kiss János,  Kiss Léna, Koó Éva Lídia, Kovács Tánja, Maculska Ilona, Tóth Julianna, Várszegi Rudolf, V. Donáth Györgyi.
 
Budapest, VárMező Galéria (Attila út 93.)
Átváltozások. Harsányi Elvira textilkollázsaiból és Harsányi Zsolt batikképei – 2014. március 5. – 2014. március 30.
A tárlat a textilművészet két új utakat kereső alkotóját mutatja be műveiken keresztül, a batik és rongykép készítő művész – zenész házaspár Harsányi Elvirát és Harsányi Zsoltot. H. Elvira a Fővárosi Operettszínházban oboázott és neves színészekkel dolgozott együtt, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill, Petress Zsuzsa. Ő volt az országban az első jazz oboás, több musical bemutatón közreműködött, mint a West Side Story, és a Hegedűs a háztetőn. Férje fagott művész, aki jól ért a keleti fúvóshangszerekhez. 12 évet töltöttek Kuala Lumpurban az ottani szimfónikusok szólistáiként, ott tanulta meg. Közben ázsiai kisplasztikákat és maszkokat gyűjtöttek.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Adria színei. Képkiállítás – 2014. február 27. - 2014. március 29.
Az utóbbi években a Somogyi-könyvtárban megrendezett festőtáborokban született művek mutatkoznak be a tárlaton, néhány további alkotással kiegészitve, melyek Pestalics Márta, Orgovány Erika és Kelcs László munkái. Az összekötőkapocs a téma, az Adriai tenger és partvidéke természeti kincsei és kultúrális öröksége, mely oly sok magyar nyaralót is adavonz. A kiállítás ezért is a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület szervezésében valósult meg.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Fény-t-örvények. Simon Miklós képei – 2014. február 27. - 2014. március 29.
Simon Miklós (1937-) számára a fény a művészeti tevékenységének a kulcskérdése, hiszen az élet minden pillanatát átszövi. Ars poeticájában úgy fogalmaz, hogy : „A fény: az élet, tiszta forrás, amelyhez visszamehetünk sütkérezni, megfürödni benne. Az alkotás és a fény szükséges ahhoz, hogy életünk gazdagabbá, emberségesebbé váljon.” Műveire az erőteljes szinhasználat jellemző olajfestmányen, -pasztellen és akvarellen egyaránt. A festőművész a 70-es években zománcozással kezdte művészi pályafutását Zebegényben,  és nagy hatást gyakorolt rá Rounaul vagy Kokoschka és Egry József művészete. A Szegedi Szépmíves Céh egyik alapítója.

Budapest, Godot Galéria (Bartók Béla u. 11)
Veronika vászna – 2014. február 28. - 2014. április 5.
A tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő tanszékének Bukta Imre - Kiss Péter osztályába járó hallgatók munkáiból látható egy válogatás. Pillanatképek láthatók a fiatal művészek kísérleteiből. A figuralitás és az absztrakció, néha a mozgóképek, máskor az installáció és a festészet ötvözése tűnik fel. Műveiken egyszerre próbálják a tradíciókat újraértelmezni és új utakat találni.

Budapest, MÜSZI (Blaha Lujza tér 1.)
MEGA-PIXEL /3. Nagyméretű Digitális Alkotások Országos Tárlata/ – 2014. február 28. - 2014. március 30.
A 2001-ben Budapesten alakult Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) képzőművészeti egyesület, melyet ma már országos jellegű hatókör jellemez. Az elektronikus, digitális eszközöket alkalmazó hazai művészeket, a műfajjal foglalkozó elméleti szakembereket, művészettörténészeket, művészeti írókat fogja össze. A PIXEL Digitális Nyomatok jogutódjaként immár hagyományos országos  kiállítás-sorozata, a MEGA-PIXEL 3. két kategóriát mutat be: 1. „Képszonettek” Száz éve született – Hommage á Bálint Endre (1914-1986), 2. Szabad kategória. Bővült a koncepció, ugyanis a nyomatok mellett fény-, videó installációkat, objekteket is bemutat, amennyiben azokban az elektronika, az elektronikus fény vagy a digitalizáció meghatározó szerepet játszik.
 
Budapest, A+ Galéria (Szépvölgyi u. 62.)
Oliver Sin, My brain is open – 2014. február 28. - 2014. május 31.
Kortárs képzőművészeti tárlat a matematika tudománnyal fűszerezve – röviden talán igy lehetne bemutatmo Oliver Sin Gábor (1985-) magyar festő alkotásait. Gyermekkorában megnyilvánult a művészetek és tudomány iránti érdeklődése, ezért is szakosodott a gimnáziumban a vizuális művészetekre, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetemen pedig a Vizuális művészet mellett a horvát szakot végezte el. Érettségije évében állított először ki, és azóta is rendszeresen bemutatja műveit hazai és nemzetközi kiállításokon – külföldön először a Fibenare Guitars Co-val való együttműködése keltett visszhangot. Művein a neoexpresszionizta, dadaista, konceptuális és politikai művészet, és a Street Art keveredik, melyeket matematikai formulákra épit fel a lehető legkülönbözőbb alapokon.
 
Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Liszt Ferenc utca 1.)
„A tej és méz földjén” – 2014. március 12. - 2014. április 6.
Kiss Péter fotográfus kiállításán a bibliai Izraelről készültfelvételek láthatók. Képein nema múltat kivánja megeleveniteni, elsősorban friss, mai szemmel kivánja bemutatni azt a tájat, ahol a a bibliai események történtek, és a ma ott élő embereket.
 
Budapest, Ferencvárosi Művelődési Központ Pincegalériája (Mester u. 5.)  
Audio-Loop: Üveges Péter – 2014. február 26. - 2014. március 26.  
Két markáns művészegyéniség közös bemutatkozása Mester és Tanítvány sorozat IV. Mentális leletek sorozatcimű tárlata. Közös vonásuk, hogy az erózió, az  elhasználtság, a bomlás, az emlékezet és az idő jelenik meg munkáikban, egyéb tekintetben azonban igen különböznek. Németh Ágnes vidéken, természeti környezetben, az elveszett természeti energiát keresi a földanyagok, a lószőr, a kagyló, a bőr, a fa és a bambusz felhasználásával jellegzetes női fonástechnikával kialakitott objektekkel, assemblage-okkal és egyedi technikájú földképeivel. Králl Szabolcs a 90-es évek külvárosainak ipari közegében nőtt fel, ennek fragmentumaiból épitkezik, és a számítógépes print felhasználásával, az általa "print-montázsnak" nevezett sajátos, egyedi megoldással alkotja.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.)
A magyar gőzmozdonygyártás fénykora – 2014. február 19. - 2014. március 9.
Egyedi fa mozdony modell, különleges gőzösök modelljei, dokumentumok és fényképek elevenítik fel a magyar gőzmozdonygyártás aranykorát. Megtekinthető az 1873-tól az 1950-es évek végéig készült hazai gőzmozdonyok 3 legendás tipusa (424, 301, 601), a 20. század elején fellendőlő utas- és teherforgalom dokumentumai, köztük a világháború hatása erre, és megnövekedett igény kielégitését célzó változások, fejlesztések, köztük az európai szinten is egyedülálló Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárának mozdonyfejlesztése. Ez alapozta meg a magyar vasúti gépgyártás jó hírnevét. 1905-1919 között évente új mozdonytípust hoztak létre, és összesen kb. 2500 gőzmozdonyt gyártottak – az alaptípusok a gőzkorszak végéig (1970-es évek elejéig) kiválóan helytálltak. A magyar gőzmozdonygyártás az 1900-1919 között Európában élenjáró volt, és hosszú időkre megalapozta a magyar vasúti gépgyártás jó hírnevét.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum (Stromfeld Aurél út 16.)
A szenvedélyek szikrája, a valószerű csábításai – 2014. március 8. - 2014. augusztus 31.
Először a nagyközönség elé kerülő jelmezek lesznek láthatóak.  
 
 
 
II. Bemutatjuk
Iszlám művészet – 2013. - állandó
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.)
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 

Zenei betétek:
Nikriz Peşrev, ottomán török zene a 17. századból
Üsküdara Giderken, 18-19. századi ottomán dal  
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.