Kresz Géza Mentőmúzeum / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Február 3
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. február 3.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Kresz Géza Mentőmúzeum, Budapest
 
A műsor vendége:
Debrődi Gábor múzeumigazgató, történész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest-Terézváros, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház (Nagymező utca 20.)
Kudász Gábor Arion. Memorabilia – 2014. január 24. - 2014. március 9.
Kudász Gábor Arion festőművész édesanyja halála után a hagyatékot rendezve művészi fotó-leltárt készitett, amely a tárgyak lefényképzése közben rendeltetésének˝átrendeződésével, ezáltal újraértelmezésével járt. Igy mintegy feltérképezte emlékezetét, és „leltárba vette”, katalogizálta a tárgyakat. Az igy kialakult gyűjtemény az élet szinte minden területéről felhalmozott tárgyak együttese, mely az édesanya idővel halványuló nyomát, vele egy élet történetét és személyiségének korábban még fia előtt is rejtett vonásait tárta fel. Társkiállítás: Faur Zsófi Galériában 2014. január 25. - február 20.
 
Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum (Megyeház u. 4.)
Dr. Sánta Sándor kamara kiállítása – 2014. február 1. - 2014. február 28.
Dr. Sánta Sándor orthopéd orvos, aki a vállsérülések műtéti kezelésében végzett eredményes tudományos munkát, a közéletben sokat tett a makói kórház megmentéséért. De volt a város polgármestere, jelenleg pedig települési képviselő és háziorvos, aki a magasabb minőségű kulturális élet biztositásán fáradozik. A 70-es évek óta szabadidejében festéssel kapcsolódik ki. Gondolati képek és alakos ábrázolások egyaránt találhatók alkotásai között, és gyakran bukkan fel édesanyja arca, akit a család „szépségkirálynőjének” tekintenek. Kiállitásán többségében tavalyi képeket mutat be.
 
Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum (Megyeház u. 4.)
Gobelin kiállítás – 2014. január 10. - 2014. február 5.
Makra Anita, Sápi Orsolya és Baranyi Irén gobelin képeinek, valamint Lantosné Láda Ildikó gyöngyékszereinek kiállításán munkáik elsősorban a tájat mutatják be, csendéletek vagy portrék. A himzések között a kézimunka egy másik ága, a gyöngyökből készült nyaklánc, gallér és egyéb ékszerek változatossága különleges hangulatot kelt a tárlaton.
 
Budapest, Budapest Galéria (Lajos utca 158)
Új képek. Molnár László festőművész kiállítása – 2014. február 6. - 2014. március
Molnár László hagyományos olajtechnikával, aprólékos lassúsággal hozza létre képeit, küzdve a formával, a dinamikus, expressziv karakterek spontán kifejezőerejét kordában tartva. Célja, hogy úgy tudatosítsa, szellemítse át az ösztönösen meglelt formákat, hogy amennyire csak lehet, megőrizze azok frissességét és elevenségét. Közben egyszerrre absztrakt és figurális festő, maga mögött hagyva két korszakot, melyekben egyik, majd másik tendencia érvényesült. Igy lehet, hogy az első pillantásra „absztrakt”-nak ható képen figurák jelennek meg. Festményeinek ihletője Pilinszky lírája és Mednyánszky drámai expresszivitása; témáit pedig gyakran a szenvedéstörténetből meriti.  
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Egy kis ismeretterjesztő akadémiává nőtte ki magát...” „Lapod járjon be kunyhót, palotát...” 160 éve indult a Vasárnapi Újság – 2014. január 30. - 2014. március 19.
A Vasárnapi Újság első száma 1854. március 5-én jelent meg. Hétről hétre változatos témákkal, gazdag illusztrációkkal mutatta be az élet sokszinüségét olvasóinak, akik a társadalom legszélesebb rétegeiből kerültek ki. Közérthető formában kora tudományos, műszaki eredményeit. különlegességeit is közzétette szakírói segitségével, mint pl. Pauler Gyula, Rómer Flóris, Vámbéry Ármin. Szépirodalmi rovatában Arany János, Tompa Mihály, Vajda János, Jókai Mór, Gyulai Pál művei láttak napvilágot. Később politikai, gazdasági, irodalmi és alkalmi „melléklapok” gazdagították a kínálatot, 1884-től fényképfelvételekkel kiegészitve.
 
Szécsény, Nosztalgia Múzeum (Sas u. 1)
Generációk kincsei – 2014. február 1. - állandó
Az elmúlt száz év történelmét felidéző gyűjtemény java Jászberényi Páltól származik, de a múzeum létrehozásában mellé állt más szécsényiek is nagyban hozzájárultak mind a kiállitási anyaghoz, mind a helyszin kialakitásához. A városi Kubinyi Ferenc Múzeum pedig bútorokat, tárgyakat és fényképeket adott át a két enterőr berendezeéshez. Igy született meg egy szobabelső és egy iroda az 1930-as és 1950-es évekből. Nosztalgiázni lehet csizmalehúzó vagy egy 30 darabos kézi irányítású telefonközpont, motoros, katonai, tűzoltó sisakok, első és második világháborús kulacsok, csajkák, vasalók, diavetítők, varrógépek, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei, mint a marhák szarvszabályozója, a kisbíró dobja, mángorló, kolomp, mézeskalácssütő előtt, de látható katonai rádió és második világháborús katonai síléc, fagylaltkészítő gép, fából készült jégszekrény, amibe egy héten egyszer szállították a jeget vagy a régi gyógyszertár pénztárgépe, és egyik szobában kipróbálható orsós magnó, lemezjátszó, telexgép, megszólaltathatják a régi rádiók, ill. folyamatos vetítéssel régi eseményeket mutatnak be, mint Kádár János látogatását vagy a tűztorony átadását.
 
Szentes, Koszta József Múzeum (Kossuth tér 1.) 
Madách Imre / Kass János – 2014. január 22. - 2014. április 5.
Madách Imre drámáját sokan, sokféleképpen illusztrálták. Különleges helaet foglal el közöttük Kass János szegedi grafikusművész sorozata. A több nemzetközi és hazai dijat is nyert tipográfiai terveik, grafikák, illusztrációk, sőt bélyegek is nemzetközi és hazai körútjuk sorában Szentesre érve megtekintehetők most a tárlaton.
 
Kiskunfélegyháza, Kiskun Múzeum (Dr. Holló Lajos út 9.)
Tüzet viszek. A Tűzzománcművészek Magyar Társasága országos csoportos kiállítása – 2014. január 23. - 2014. március 1.
A tárlat 33 művész 69 alkotását mutatja be,  akik az 1997-ben létrejött Tűzzománcművészek Magyar Társaságának tagjai. Ez a professzionáli salkotókat tömöriti magába, és a nemzetközi és hazai kortárs művészeti törekvések szinkronba hozására törekszik, valamint az önálló magyar zománcművészeti oktatásának, eredményeinek a feldolgozásának az elősegítése. Mostani kiállitásukkal az aktuális tevékenységüket, eredményeiket lehet megtekinteni. Több mű az augusztusi Nemzetközi Zománcművészeti Workshopon Kecskeméten készült, melyen ismert külföldi alkotók mellett pályakezdő fiatalokat is vendégül láttak. Mivel a művészek a legkülönbözőbb művészeti területekről érkeznek, rendkivüli sokszinűség nyilatkozik meg a műveken technikai szempontból is. Ennek köszönhető ugyanakkor az a látszólagso ellenmondás, hogy a művészekre sokkal inkább jellemző a kézőművészeti gondolkodás, mint az iparművészeti. 
 
Miskolc, Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné utca 3.)
Mozdulatművészet 100+ – 2014. február 6. - 2014. március 28.
A MOHA-Mozdulatművészeti Gyűjtemény és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat fotóiból üsszeállitott válogatás a 102 éves Orkesztika Iskola történetébe enged bepillantást, mely a hungarikumnak tartott magyar moderntánc története is. Dr. Dienes Valéria (1879-1978) párizsi útja során ismerte meg a duncan-i ihletésű új mozdulatművészeti irányzatot, és 1912-es hazaérkezése után ezt az individualista és intellektuális irányzatot a tánctudomány és a reform pedagógia élvonalába állitotta. Ez a művészet, melyet ő orkesztikának nevezett, a mozdulatok mellett gondolkodásmódot, esztétikát is magában foglalt. Intézményrendszere az 1920-as évekre alakult ki. Az 1950-es években betiltották, és 1970-es évektől éledt újjá, jelent ismét meg a táncszinpadokon. Új, intézményesült formája 1991 óta van. 
 
Miskolc, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi utca 2.)
Keretek nélkül – 2014. január 21. - 2014. február 21.
tavalyi a tavaly Mazsaroff-díjas festőművész, Szilágyi Rudolf tárlatán temperamentumos, expressziv aűlkotásokkal mutatkozik be a fiatal művész, aki már edig is több helyen állitott ki. Művészeti tevékynségében az alkotáson kivül szervezés is fontos szerepet játszik, hiszen egy egri zsinagógát a művészeti élet központjává tett, ahová világhírű alkotók műveit is elhozták, festmény, performansz, installáció és zene formájábna egyaránt.  
Az idei dijazott Szanyi Borbála szobrászművész jövőre szintén önálló kiállitással jelentkezik majd.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.)
Szó és kép – 2014. február 6. - 2014. április 27.
A művészeti ágak közötti átjárás jegyében született új tárlat a szó és a kép 2010-ben körüljárt vizuális költészetére, a verbális és vizuális tartalmi elemek összeolvadására, szinesztetikus hatáskeresésére ezúttal mintegy emlékeztetőként hoz csak példát. A súlypont az önmagában megálló szöveg és az önérvényű kép egymásra hangoltságára, másképp dialógusára helyeződött. Bemutatja a mappa-műfajt és a könyv-műveket, melyek klasszikus időszaka a 20. század eleje volt. Dinamikus költő-festő barátságok eredményei a vers – kép párok, melyek között közismert pl. Picasso és Éluard, vagy Baudelaire és Matisse baráti és művészi kapcsolata. Kevésbé jutott el hozzánk a mappa műfaj, melyre francia és angol grafika-kiadók és személyes barátságok eredményeként létrejött alkotásokat mutat be a tárlat.
 
 
II. Bemutatjuk
Kresz Géza Mentőmúzeum Állandó kiállítása
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Mentőmúzeum (Markó u. 22, 1. emelet)

 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Zorán, Boldog idő
J. S. Bach, Karácsonyi Oratórium, Szimfónia
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.