Műtárgymesék / Aquincumi Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, Január 20
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. január 20.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Műtárgymesék, Aquincumi Múzeum  
 
A műsor vendége:
Dr. Láng Orsolya PhD régész, főmuzeológus, osztályvezető-helyettes
Csaplárné Csépányi Andrea, művelődésszervező
 
 
I. Kaleidoszkóp
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.)
Évmilliók üzenete a Székely Nemzeti Múzeumban – 2014. január 15. - 2014. március 15.
A magángyűjteményekből és a múzeum természetrajzi részlegének anyagából összeállitott tárlat Erdély általános geológiai emlékein kivül számos ritkaságot is kinál látogatóinak. Ezek közé tartozik pl. a Felsőrákoson előkerült eddig legépebbnek számitó őselefántlelet, a Ditrói magmatikus kőzet, az alsórákosi bazaltos kő. Kőzetek, ásványok és rég kihalt állatok kövületei láthatók Bartha Zsolt geológus magyarázó fényképeivel kiegészitve.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Kossuth L. u. 5.)
Barcsay ösztöndíjasok kiállítása – 2014. január 16. - 2014. április 1.
Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő testvérének felajánlásával jött létre a Barcsay-dij, mely a fiatal magyar művészek munkásságát kivánja elismerni, ösztönözni. A festőművész születésnapja tájékán (január 14) adják Barcsay jogörököseinek a részvételével, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriumának a döntése alapján. Idén két fiatal hiperrealista alkotó, Végh Júlia és Szakszon Imre nyerte el, akiknek az alkotásai a jelen kiállitáson láthatók.
 
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 9.)
Úton – 5ven van. Novák Attila kiállítása – 2014. január 16. - 2014. február 26.
Novák Attila (1964-) képzőművész és vizuálpedagógus egyéni és csoportos kiállitásokon éppúgy szerepelt már, mint élőművészeti fesztiválokon, kortárs rendezvényeken a 3T Csoport (NSZK) performans előadó tagjaként. Részt vett több művésztelep munkájában, sőt két békési alkotó közösségnek a vezetője is oktatói és közéleti tevékenysége mellett. Jelen tárlaton keresztmetszetet ad munkásságáról, egyfajta vizuális számvetést végez. Videóinstalláció, videó animáció, térinstalláció, fotóprint objekt, önportréjának transzformációi mutatják be űvészi lehetőségeit és eredményeit. Mindez folyamtában, út közben van, hiszen a valóság és fikció kölcsönhatására, a szellemi és érzelmi viszonyokra, azok szakaszaira és következményeire épit.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző utca 19.)
A miskei Anteus – 2014. január 10. - 2014. március 8.
Tóth Menyhért (1904–1980), a 20. századi magyar képzőművészet talán legegyetemesebb érvényű életművének alkotója, különleges életutat járt be. Ragaszkodott a paraszti, falusi élethez, de művészetében a természet és az álomvilág szervezesen összekapcsolódik. Emberlényt és természetanyát alkotott, akik egymással párbeszédben álltak. Művei sokáig rejtve maradtak, 1974-től viszont a Bács-Kiskun Megyei Tanács gyors ütemben kezdte összegyűjteni őket. Hagyatékát pedig szerződéssel kapta meg. Igy életműve 90 %-a a Katona József Múzeumban található, Kecskeméten. A jelen válogatás az életmű áttekintése részben olyan alkotásokkal, melyeket eddig még nem állitottak ki.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző utca 19.)
Hagyományos parasztviseletek – 2014. január 10. - 2014. március 8.
A Gyűjtemény raktárában őrzött 14 komplett, autentikus népviselet tekinthető meg. Valamennyi Magyarország más-más tájegységeiből származik.  
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Száz éve született „az utolsó szegedi papucsos”.Forgatós, bojtos, szalagos – 2014. január 3. - 2014. január 22.
„Az utolsó szegedi papucsosként” számon tartott Rátkai Sándort (-2011) és mesterségét bemutató tárlat a papucsosság történetét fényképek, dokumentumok, folyóiratok és hetilapok cikkei, valamint Izsák Istvánné szűcs és papucsos mester műhelyéből való munkaeszközök és kézzel varrott papucsfejek segitségével mutatja be. Ebben a környezetben nyerik el méltó helyüket a Rátkai-papucsok és –fényképtabló, továbbá a hagyományos módszerekkel készült mai lábbelik, melyek között Sallay Tibor szegedi cipész- és papucsos mester munkái is láthatók. Ő a varrás folyamatának a szemléltetésére egy pár piros, bojtos Rátkai-papucsot, félig elkészült, kifordított papucsot, és egy „forgatós”, fehér menyasszonyi szalagos papucsot készitett. A tárgyak és eredeti fotók a hajdani Rátkai- (ma Sallay-) műhelyben berendezett kis múzeumból származnak.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
„Mondottam, ember küzdj, és bízva bízzál!” – 2014. január 3. - 2014. január 22.
Madách Imre (1823-1864) idézete jelzi, hogy az Ember tragédiájának a bemutatására vállalkozott a könyvtár az 150 éves évforduló alkalmából. A mű több kiadását is bemutatja, köztük a Zichy Mihály illusztrációival díszes kötetet, angol, német nyelvű fordításokat és egy gyorsírásos változatot, melyet Balogh Margit okleveles „gyorsírászati” tanárnő készitett. Ezt a kötötben található fényképe is bizonyitja. További művek között fellelhető a Mózes, Csák végnapjai, Férfi és nő című drámái, vagy A civilizátor c. komédia, és A nőkérdésről szóló értekezése. Külön érdekesség, hogy felesége, Fráter Erzsébet életének és halálának regénye, Lidércke is a vitrinekbe került, valamint Az ember tragédiája színpadképekkel illusztrált kötetei.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Szántó Piroska emlékkiállítás – 2013. december 3 - 2014. február 23.
Hazánk leggazdagabb és legnagyobb Szántó Piroska (1913-1998) festmény és grafikai anyagának sajátos világát idézi meg a tárlat. A művek a budapesti Szántó Piroska és Vas István Emléklakásból (Várkert rakpart 17) érkeztek, ahol állandó kiállitáson őrzik emléküket. Szántó Piroska, aki baloldali tevékenysége miatt volt kénytelen megválni Szúnyi István osztályától a Képzőművészeti Főiskolán, Vaszary János tanfolyamán képezte magát, majd 1937-től Szentendrén alkotta expressziv tájábrázolások, figurális kompozícióit Bálint Endre, Vajda Lajos és Korniss Dezső körében. Később antropomorf állat- és növényábrázolások jellemezték, sorozatb a rendezett témákkal: Útszéli keresztek, Pléh Krisztusok, Szerelmesek, Kukoricák, Lepkék, Virágcsokrok. Írásai életrajzi ihletettségűek: Bálám szamara, Forradalmi szvit, Akt.
 
Pápa, Kékfestő Múzeum (Március 15. tér 12.)
Bódy Irén Munkácsy-díjas textilművész (1929-2011) emlékkiállítása – állandó kiállítás
A gyermekkori élmény, a kék festő anyagok szeretete egész életén végigkísérte. Textil- és iparművészként is visszatért hozzá, terveihez saját készítésű nyomódúcokat alkalmazott, melyeken a hagyományos mintákat ötvözte, fejlesztette tovább, folyamatosan építkezett belőlük. Kedvelte a geometrikus növényi és állati figurákat. Először textilgyárban, majd 1963-tól otthonában dolgozott. Kezdetben verdüröket készített. Kiemelkedő alkotása a „Kékfestő paradicsom”, mely Ádám és Éva történetét ábrázolja. a későbbi mintáit vászon, pamutszövet és –bársonyra nyomta. Hazai és külföldi kiállításokon is megjelent. Visszavonulásakor munkáit a pápai Kékfestő Múzeumnak adta, ahol az állandó kiállításon láthatók.
 
 
Előzetes:
Budapest, Mai Manóház (Nagymező u. 20.)
Féner Tamás: -tól-ig ?1952-2013 – 2014. január 17. - 2014. március 2.
A magyar fotográfia egyik legegyénibb nagy öregje, Féner Tamás (1938-) munkásságának átfogó bemutatását kisérli meg a tárlat. A művész itthon és külföldön egyaránt otthon van, és jelen van legkülönlegesebb témáival is. Igy a 2000-es években például a magyar börtönök körbe féynképezésével. Hosszú pályafutása alatt fotóművész, szerkesztő, képszerkesztő, fotóriporter, egyetemi előadó, a valóságelvű fotográfia és a fotózsurnalisztika szabadúszó képviselője egyaránt volt. Jelenleg az MTI munkatársa.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.)
Játékvilágok – 2014. január 22. - 2014. augusztus 10.
A Magyar Kultúra Napján nyíló tárlat dr. Lackovits Emőke néprajzkutató 1979-es népi játékgyűtésének anyagára épül. Kádár-kori játékok egészitik ki, valamint a veszprémiek tárgyfelajánlásai, fényképei és kortárs anyag. Bemutatja a játék egyetemes vonásait, de helytörténeti és szociológiai jelleggel felruházva. Az archiv felvételeken feltűnnek olyan régi emlékek, mint a tihanyi, városlődi, veszprémi óvodások, mára már lebontott lakótelepi játszóterek, a veszprémi vidámpark csónakázó tava és Szputnyik-körhintája.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Műtárgymesék – 2013.
 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Aquincumi Múzeum (Szentendrei út 139.)
 

Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Synaulia, Music from Ancient Rome – részletek
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.