Caravaggiótól Canalettóig / Szépművészeti Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, December 30
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. december 30.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk/ Caravaggiótól Canalettóig, Szépművészeti Múzeum
 
A műsor vendége:
Dobos Zsuzsa művészettörténész, a kiállítás főkurátora
Tátrai Vilmos, művészettörténész, a kiállítás kurátora
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41)
Európai szobrászat 1350-1800 – 2013. december 19. - állandó
A tárlat a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteménye több mint 100 remekművét mutatja be, a német későgótika, az itáliai reneszánsz és a legjelentősebb osztrák barokk szobrászok alkotásaiból válogatva. Íme, néhány példa a korai időszakból: A legkorábbi alkotások között kiemelkedik Leonhard von Brixen (említve 1440−1475/1476, Bressanone) Koldus szobra, melynek festése és bravúros faragása az élethű megjelenítést szolgálta. Jörg Lederer (Füssen 1470 körül−Kaufbeuren 1550) szárnyasoltárán az aranyozás és gravírozás az égi szférát tette érzékletessé, az antwerpeni Robert Moreau (említve 1532−1540) műhelyének Három figurás szoborocsoportját pedig a poncolás és sgraffito teszi különlegessé.
 
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41)
Az eszmény diadala, Raffaello. Reneszánsz rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből – 2013. december 18. - 2014. március 30.
Az itáliai reneszánsz egyik meghatározó tagjának alig két évtizedes alkotói tevékenysége mind a mai napig érezteti hatását. A tárlaton Raffaello hat sajátkezű rajza és tanítványainak (pl. Giulio Romano, Perino del Vaga, Polidoro da Caravaggio és Giovanni da Udine) hetven feletti műve látható, melyek legtöbbjének a készítésében maga is közreműködött. A közvetlen művészi értéken túl ezek a rajzok a későbbi generációkról éppúgy vallanak, mint Raffaello szervező tevékenységéről, és műhelye működési módjáról, vagy arról, hogy a sokszorosított grafika jelentőségét felismerve, hogyan használta ki az általa nyújtott lehetőségeket.
 
Hajdúnánás, Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény (Bocskai u. 13.)
Ablak a mennyre, ablak a világra. Ikonok Moldáviából – 2013. december 12. - 2014. február 28.
A keleti egyházak szentképeit jelentő görög ikon szó, a görögkeleti és görög katolikus templomokban a szentélyt a templomtértől elválasztó ikonosztáziont, vagy ikonfalat borította, hogy ezzel is elmélyítse a hitet. Más oldalról megközelítve képbe foglalt imádság, egyfajta ablak a mennyországra, a láthatatlan világra. Szigorú szabályok szerint megfestett fatáblák. A Kr.u. 6. századtól készültek, de a hagyomány a festő szent, Lukács apostoltól eredeti, mint műfajt. Itt a tárlaton a Moldovai Köztársaság Vámszolgálati Nemzetközi Igazgatóságának helyettes vezetője, Petru Costin által gyűjtött 88, Krisztust, ill. a kisdedet tartó Máriát ábrázoló ikont lehet megtekintetni a 18. század végétől a 20. század eleje közti időszakból. 
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Szent Miklós püspök ünnepétől Újévig – 2013. december 6. - 2014. január 6.
A kamaratárlat érdekességeket mutat be a karácsonyi ünnepkörről régi olvasmányok tükrében, ill. a folyóiratokban, iskolai könyvekben megjelent karácsonyi írások alapján.  
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.)
Troli’80 – 2013. december 18. - 2014. február 16. 
Immár 80 éve indult meg a budapesti troli közlekedés. Először Óbudán, a Vörösvári út és az Óbudai Temető között a Bécsi úton, majd 1949-ben Zuglóból a Belváros felé. A tárlat sok fotó, leírás, modell, tárgy és eredeti dokumentum segitségével mutatja be a trolibusz közlekedést az ország legkülönbözőbb pontjain. Kiderül, hogy a benzinmotoros autósközlekedésnél 4 évvel korábban indult be, hogy itthon a legelsőt 1904-ben állították forgalomba a Poprád Vasútállomás és Ótátrafüred közötti 14 km hosszú útszakaszon, valamint Nagyszebenben, majd 1910-ben Pozsony és Vaskutacska között indítottak újabb vonalat. Nálunk a felsővezetéken 8 helyett kétgörgős kontaktkocsi (a jármű névadó a trolley) szedte az áramot, és sok más érdekesség. A kiállítása az ős-trolikat, és a 20. század második felének fejlődését mutatja be.
 
Budapest, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum (Istvánmezei u. 3-5.)
Az Ezüstgerely pályázat díjazottjai (2013) – 2013. november 15. - 2014.
A pályázatra beérkezett díjazott és a kiállításra került műveket mutatja be tárlat a SportAgórán. A szakmai zsűri döntése alapján a képzőművészeti kategóriában 9 pályázó nyert díjat.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Több mint szomszéd, mozaikok a horvát népi kultúrából – 2013. szeptember 11. - 2014. március 23.
A Horvátország 2013. évi európai uniós belépése alkalmából rendezett tárlaton a két ország életének közös és eltérő vonásai kaptak helyet a Múzeum 1872-1920 között létrejött gyűjteményének a tárgyai segítségével. A hangsúlyt a népi kultúrát befolyásoló európai folyamatokra helyezték, olyan jelenségekre, melyek a Dráva mindkét oldalán egyaránt éreztették hatásukat. Ilyen összekötő kapcsok a munkamigráció, a közös búcsújáró helyek látogatása, a sok azonos földbirtokos család, és máig szoros kapcsot jelentenek a Magyarországon élő horvát nemzetiségi csoportok és a turizmus. Egyúttal azt is jelzi a kiállítás, hogy a horvát nemzeti önképben, identitásban ma is jelen levő néprajzi kép, sok esetben közös tudományos fórumokon formálódott.
 
Komárom, Klapka György Múzeum (Kelemen László u.22.)
„Mert nékünk tettek ki víg halásznapokat…” A Komáromi halászok – 2013. november 15. - 2014. március 30.
2 évente rendezett kiállítás sorozat Kecskés László, Komáromi mesterségek és Herman Ottó írásai alapján mutatja be a Csallóköz halászatát, különös tekintettel a komáromira. A milieu megteremtése érdekében Herman Ottó egyik halászati jelenete fogadja a látogatót a falra festve, majd dokumentumok, halászati eszközök (csónak, kerítő- és dobóháló, vessző és hálóvarsa, - vejsze) és makettek vezetik be a mesterség rejtelmeibe, és árulnak el olyan különlegességeket, mint pl. a jéghalászat módszerei, vagy a különféle halcsapdák működése. Különlegesség az 1811-es komáromi halászcéh ládája, melyet a Dunamenti Múzeumból kölcsönöztek. A tárlatot egy kis horgászsarok egésziti ki dokumentumokkal, eszközökkel és preparált nagy fogásokkal.
 
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum (Fő u. 101.)
Majdnem 77. Szabados János Munkácsy-díjas festőművész kiállítása – 2013. november 14. - 2014. január 19.
Szabados János (1937-) festészetére a visszafogott színek, a rajzos megjelenés a jellemző. Pályáját is grafikai munkákkal indította, és az idők folyamán számos díjban részesült. Tanulmányait követően több kelet- és nyugat-európai országban járt, művésztelepeken dolgozott, és folyamatosan kiállitásokon mutatta be műveit. A modern formatörekvések és a közérthetőség szintézisével lehet leginkább meghatározni műveit. Ennek jegyében került művészi látókörébe a 70-es években a népművészet szellemi-formai világa, majd a 80-as és a 90-es években az emberi viszonylatok megjelenítése. Muráliák tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik.  
 
Budapest-Terézváros, Magyar Fotográfusok Háza / Mai Manó Ház (Nagymező utca 20.)
Érmezei Lili Zoé, Intim – 2013. október 31. - 2014. február 2.
Az elmúlt évek szokását követve, a Nemzetközi Fotóporta portfólió konzultáció legsikeresebb résztvevője mutatkozik be most a Mai Manó Galériában: Érmezei Lili Zoé. Sorozatát egy vak fiúval közösen készítette, csukott szemmel, alkotótársa vezetésével, aki bevezette személyes terébe a látás eszköze helyett a tapintás felhasználásával. A művésznő ezzel korábbi szokásának megfelelően személyes, bizalomra épülő helyzetekben megnyilvánuló határokat, azok elmozdulásait, feloldódásait és jelentéseit vizsgálja, valamilyen váratlan vagy merész elemmel emelve ki a konvenciók világából. Ezúttal a látás és nem látás, a látók és nem látók belső világa került a középpontba.
 
 
 
Előzetes:
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1.)
A tér változatai. A tér síkábrázolása II. A Magyar Vízfestők Társasága csoportos kiállítása – 2014. január 11. - 2014. március 9.
A kiállító művészek: Balogh Géza, Bikácsi Daniela, Bukta Imre, Butak András, Csurka Eszter, Fehér László, Földi Péter, Gaál József, Herbert Anikó, Kovács Péter, Balázs Kováts Albert, Kőnig Frigyes, Krajcsovics Éva, Légrády Viktor, Lobler Ferenc, M. Novák András, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Orosz István, Pokorni Péter, Polgár Csaba György, Rákóczy Gizella, Simsay Ildikó, Sóváradi Valéria, Stefanovits Péter, Szemadám György, Szilárd Klára, Szily Géza, Szurcsik József és Ványai Magdolna.
 
 
II. Bemutatjuk
Caravaggiótól Canalettóig. Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei – 2013. október 26. - 2014. február 16.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Esterházy, Veni Creator Spiritus
Vivaldi, 4 évszak: Tél
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.