Patagónia óriásai / Magyar Természettudománmyi Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, November 18
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. november 18.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest   
 
 
A műsor vendégei:
Dr Főzy István paleontológus, az Őslénytani és Földtani Tár főmuzeológusa 
Dr Korsós Zoltán zoológus, a MTTM főigazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2.)
Rozsda Endre. Az idő ölelésében – 2013. november 19. - 2014. március 2.
A retrospektív kiállítás Rozsda Endre (1913-1999) születésének századik évfordulója alkalmából mutatja be a művész munkásságát. A kronológiai sorrendbe állitott mintegy száz festmény, grafika és fénykép bemutatja a festő naturalizmustól egészen az absztraktig terjedő pályáját, melyben sajátos szimbólumokat használ, és elsősorban vonalakkal és színekkel operál.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum / Vértes Agorája (Szent Borbála tér 1.)
Papp Albert (1938-) festőművész retrospektív kiállítása – 2013. november 15. - 2014. február 2.
A Príma-díjas festőművész és grafikus az egri Pedagógiai Főiskolán szerzett rajztanári diplomájával helyezkedett el, majd kezdett önálló művészeti tevékenységet, és az Új Forrás című irodalmi és művészeti folyóirat egyik alapítója, művészeti szerkesztője és rovatvezetője volt 1969-től 1985. 1967-től egyéni kiállitásokon is bemutatkozott, de tanári tevákenységét is folytatta, 1986-tól a zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskola docenseként. Kedvenc festészeti műfaja a tájábrázolás és a falusi életképek voltak, és szivesen készitett linómetszést és tollrajzot is. 

Budapest, Új Budapest Galéria / Bálna–Budapest (Fővám tér 11-12.)
Budapesti merítés – 2013. november 14. - 2014. március 2.
A Budapest Galéria új helyszinen megnyilt tárlata közel 60 alkotó munkásságát mutatja be a hazai kortárs művészetből, a Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár kortárs kiállításainak és a város kortárs képzőművészetének keresztmetszetét adva. A festészetet, a szobrászatot, és a médiaművészetet egyaránt képviselteti magát. A Szabad sajtó úti Budapest Kiállítóterem lelt itt új otthont a 760 nm-es 2. emeleti térben. A non-profit galéria a változatos tereken, nagy osztatlan és kisebb, rugalmasan alakítható helyiségekben korszerűen felszerelt kiállítás-technikával a főváros meghatározó kulturális központjaként kiemelkedő hazai és nemzetközi életművek, művészcsoportok bemutatását tervezi, központi szerepet szánva a kortárs művészetnek, de 20. századi modern alkotásokról sem kiván lemondani. Nemzetközi tekintetben elsősorban a Duna-menti országokkal szeretne együttműködni.
 
Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum (Megyeház utca 4.)
Jámborné Balog Tünde születésnapi kiállítás – 2013. november 17-. - 2013. december 31. 
A Jámborné Balog Tünde 75. születésnapjára rendezett kiállításon bemutatják festői és költői munkásságát – batik technikával festett vásznak, művészeti tárgyú cikkek és széppróza egyaránt képviselteti magát. Az eredetileg földrajz-rajz szakon (1968) végzett tanárnő 1991-től 2006-ig a határon túli magyarok Makói Művésztelepének a vezetője volt. Költői és irói munkássága 1993 óta bontakozik ki. Legutóbb 2012-ben az Arany János-díjat nyerte el.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Sonkodi Rita festőművész kiállítása – 2013. november
Nyugat költőinek múzsái ihlették Sonkodi Rita festőművész nőalakjait. A zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok képein a szerelmes versek alapján elképzelt formában mutatják be a költőket ihlető múzsákat. a 20 festmény között látható páldául milyennek látta a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később Temesváron tudományos fokozatot szerzett festő Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sárvári Annáját.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u.19.)
Utazás az Alföldön. Kirják József fotókiállítása – 2013. november 15. - 2013. december 20. 
Kirják József, ahogy maga mondja, a ’67-es évjáratú csíki székely, a fényképezéssel kezdte művészeti életét, a természet szépségét, egyediségét, az éppen jelenlevő aktuális pillanatot próbálta megörökiteni, majd „mindenféle tudományos tárolóeszközökben” megőrizni. A kiváncsiság hajtotta, és jahtja ma is, amikor az alföldi táj pillanatképeit mutatja be.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.)
Pillanatok – 2013. október 25. - 2013. december 31.
A fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetésével nyílt tárlaton a pályázatra beérkezett, válogatott alkotásokból lehet ízelítőt látni.
 
Budapest, MTA Könyvtár és Információs Központ (Arany János utca 1.) / II. emelet, Konferenciaterem
Amrita Sher-Gil – 2013. november 13. - 2013. november 27.
Az Agora-program keretében megrendezett kiállitás Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából látható, ill. a megnyitón róla szóló előadás is elhangzik (Keserű Katalin művészettörténész, Amrita Sher-Gil a művészeti irodalomban).
 
Budapest, Kiscelli Múzeum / Fővárosi Képtár (Kiscelli utca 108.)
Filp Csaba: Data est defectio – 2013. november 13. - 2014. január 26.  
Érdekes cimet választott kiállitása számára Flip Csaba (1973-) festőművész és ötvös-aranyműves, amikor az „adva van a hiány / kudarc” választotta. Alkotó tevékenyésge mellett fontos szerepet kap az oktatás: tanársegéd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Festő Tanszékén, és Tárgyrestaurátor szakon is oktat.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa Gy. u. 39.)
Shilpa Gupta: 24:00:01  – 2013. november 7. - 2014. január 5.
Az eredetileg szobrászként induló, majd kortárs médiaművésszé vált indiai mester első hazai bemutatkozásán az identitás, a nemzet, a kaszt, a kultúra, a vallás segítségével végzett önmeghatározás problémáit kutatja. Egy pályaudvari vagy reptéri inform-ciós tábal nyújtja az alapot, melyre egy transitváró hangulata vetül ki a 20 perc alatt lefutó szöveggel. Az installáció az M0 elnevezésű projektgalériájában látható, a nemzetközileg ismert képzőművészek alkotásaiból sorra kerülő művek bemutatásának a keretében. A művész 1976-ban Bombayban született, de alkotásait látta már a londoni Tate Modern és a Serpentine galéria, a Re Rebaudengo torinói művészeti múzeum és a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeum is.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
„Képet öltött” irodalom. Rejtő Jenő híres figurái képregényeken – 2013. november 14. - 2013. december 11. 
A Rejtő Jenő képi világát leginkább megragadó képregény műfajának Korcsmáros Pál adott igazi karaktert, amikor megrajzolta Piszkos Fredet (1973), Fülig Jimmyt, a szőke ciklont (1961). Tizennégy műből 13-at a Füles megrendelésére, Az elveszett cirkálót a Lobogó készitette le. A Rejtő-adaptációk azontán 3 oldalas folytatásokban jelentek meg. Most, a Korcsmáros füzeteket Garisa Herman Zsolt (1973-) és Varga „Zerge” Zoltán () a korábban kihagyott humoros részeket is belekomponálva retusálta és kiegészitette, szükség esetén a a kihagyott szereplőket is újraalkotta, ill. kiszinezte. A tárlaton a Az elátkozott part, A három testőr Afrikában, Az előretolt helyőrség, A 14 karátos autó, Piszkos Fred, a kapitány, Az elveszett cirkáló, A láthatatlan légió rajzaiból látható válogatás, és néhány egyedi karakterlap Az ellopott futárhoz, ill. P. Howard alakjai feltűnnek Zórád Ernő, Fazekas Attila, M. Halasi Éva, Gugi Sándor és Endrődi István képregényein is - legtöbbször Cs. Horváth Tibor forgatókönyvével.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
A Nemzet Színészei. "KovZsi" Kovács Zsigmond portrékarikatúrái – 2013. november 14 - 2014. január 5. 
A jászberényi születésű karikaturista, 2008 óta "KovZsi" művésznéven gyermekkora óta készit arcokról karikatúrát, a jellegzetességeket papíron megjelenítve, eltúlozni. 2012-ben portrékarikatúra-füzetsorozatot indított ("ARCvonások"), melyben közismert személyekről készitett képei jelennek meg - színészek, híres szegediek, olimpiai aranyérmes sportolóink, humoristák, zenész-énekesek, Nobel-díjasok. Az itt bemutatott 2. kötet rajzai a magyar színjátszás kitüntetett színművészeinek állít emléket.
 
Balassagyarmat, Palóc Múzeum (Palóc liget 1.)
Tűz és vas ura: a kovács – 2013. október 8. - 2013. november 25.
A tárlat bemutatja Szász István kovácsmestere életútját, és rajta keresztül a kovács szerszámokat, „bútorokat”, és  felidézi az eredeti, borsosberényi műhelyt. A tárlathoz kapcsolódóan Vajda László népi iparművész pedig a mesterség ma is űzött fogásaiba enged betekintést.
 
 
Előzetes:
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Gárdonyi. A láthatatlan ember arcai. – 2013. november 21. - 2014. március 16.
A Dobó István Vármúzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös vándortárlatán Gárdonyi Géza életének érdekes mozzanatai ismerhetők meg, például, hogy kétszer is börtönbe került Szegeden, mivel párbajjal védte meg újságírói becsületét. Egyebek között látható írógépét, pipája, pecsétnyomója, vándorbotja, az Egri csillagok kéziratának saját kezűleg javított lapjai, a vár ceruzával készült alaprajza, valamint az az asztal, melyen mindezek készültek. Megismerhető az 1900-as évek elején fejlesztett titkosírása, a „tibetűk", melyen naplóit és noteszeti vezette.

 
 
II. Bemutatjuk
Patagónia óriásai. „Sárkányok” és „egérgyíkok” a Hold Völgyéből – 2013. szeptember 28. - 2014. július 31.

 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum (Ludovika tér 6.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
 Denver, az utolsó dinó - intro (Vikidál Gyula)
Elsüllyedt világok, főcímdal
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.