Egy eltűnt vár nyomában / Kazinczy Múzeum, Sátoraljaújhely

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, November 4
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. november 4.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc Múzeum
 
 
A műsor vendége:
Kalla Zsuzsa, irodalmi múzeológus
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum (Ludovika tér 2-6.)
Patagónia óriásai. „Sárkányok” és „egérgyíkok” a Hold Völgyéből – 2013. szeptember 28. - 2014. július 31.
A nemzetközi vándorkiállításon 16 dinoszaurusz csontváz segítségével lehet képet alkotni a földtörténeti középkor argentin földi dinoszauruszainak világáról. A szélesebb körű tájékozódást tudományos magyarázatok biztosítják, melyek interaktív elemekkel érhetők el – ezek között kifejezetten a fiatal generáció számára tervezett játékok is találhatók. Az Argentínában talált dinómaradványok a világon talált fajok 10 %-át teszik ki. Látható itt Rebbi, a legnagyobb növényevő (Rebbachisaurus tessonei), akinek különlegessége, hogy a táplálék megörlését a gyomrában található gyomorkő végzi. A Megaraptor namunhuaiquit ragadozó sauropoda, megtekinthetők félméteres karmai mellső végtagjain. A Giganotosaurus carolinii koponyája közel 2 méteres, a Carnotaurus sastreinek „szarvai” vannak, és bőrét kidudorodások borították...  
 
Százhalombatta, Matrica Múzeum (Gesztenyés út 1-3.)
695 éves a Báté! – 2013. szeptember 27. - 2014. január 30.
Százhalombatta déli, dunafüredi részén a középkorban Báté falu állt. A levéltári, régészeti és történeti adatok segítségével a tárlaton bemutatják történetét. A falu első okleveles említése 695 évvel ezelőtt írodott. A szemléletességet és élménydús látogatást a tapintható és kipróbálható tárgyak és látványelemek biztosítják, a bővebb tájékoztatást magyarázó szövegek, és múzeumpedagógiai foglalkozások. A korszakok ruházatát a középkori Báté Dorka eleveníti meg.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93.)
Szín-harmónia, Géczy Olga és Aurell David festményeiből – 2013. november 5 - .2013. november 30.
Géczy Olga karmesteri pályája mellett az utóbbi 12 évben a festészetet is műveli, és 2003 óta a világ legkülönbözőbb tájain mutatja be realisztikus, néha szürrealizmusba hajló, élénk színekkel alkotott festményeit kollektív és egyéni tárlaton férjévbel együtt, aki építészmérnök és festőművész. Aurell David festményeire viszont a fények villódzása és a mozgás dinamikája jellemző. Együtt alapították meg a Művészet és Kultúra Világa Egyesületet és hozták létre a Pajta Galériát.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum körút 14-16.)
Silvio Monti: Emlékezet és látvány – 2013. október 16. - 2013. december 31.
2013-ban Olaszország és Magyarország kölcsönösen kulturális évadot rendez a másik országban. Ennek előkészítéseként a Múzeum a nemzetközileg is nagyra értékelt varesei művészt, Silvio Montit (1938-) mutatja be 3 színhelyén. A Pulszky-teremben és a Rotundában a művész figuralitása és képi világa a kortárs festői és szobrászi problémák felé fordul, míg a Kupola-teremben a „panelek és tekercsek”, vagyis a 19. századi forradalmi mozgalmak szövegemlékei, és „arcok”, vagyis a kor történelmi főszereplőinek portréi egy kifejezetten ide tervezett térplasztika, mely a magyar és az olasz múlt egyik legizgalmasabb fejezetével, a 19. századi közös szabadságtörekvésekkel folytat párbeszédet, ill. erre reflektál Giuseppe Mazzini, Goffredo Mameli, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és más nevezetes személyek felidézésével, és bibliai idézetekkel.
 
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.)
Ötödször. Párhuzamos kiállítás. Berhidi Mária & Szíj Kamilla – 2013. szeptember 27. - 2013. november 24.
Az ötödik alkalommal (1992, 1996, 2006, 2008, 2013) közösen rendezett kiállítást a helyszín inspirálta. A Múzeum felújított új szárnya nagy léptékű installációra késztette a művészeket, akik a vonalat választották a mű formai és konceptuális elemeként. A tér építészeti sajátosságai és az egyre bővülő alkotói fantázia újabb anyagok és eszközök bevonására is sarkallta őket.  
 
Orosháza, Szántó Kovács János Területi Múzeum (Dózsa György utca 5.)
Ravasz Erzsébet grafikus, zománcművész postumus kiállítása – 2013. október 26. - 2013. november 27.
A Magyar Képzőművészeti Főiskola, sokszorosító grafika szakán 1960-ban végzett művésznő (1937-1991) a 70-es években kezdett érdeklődni a zománcművészet iránt. Kilenc, egymást követő nyáron is részt vett a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen, és szinte minden zománcművészeti technikát kipróbált. Kiemelkedőek a fémes zománcokkal vaslemezen készült és a a maratott vörösréz recipiens alkalmazásával létre hozott alkotásai. Talán a legmegrendítőbb a az Ómagyar Máriasiralom (1987) szöveggel kísért "zománcillusztrációja", mely Szalay Lajos grafikáit és középkori Andachtsbild-eket is magában hordoz.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Esterházy-palota (Király u. 17.)
Nyitott könyv. II. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé, Győr – 2013. október 26. - 2013. november 30.
A páratlan években megrendezett Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé egy olyan képzőművészeti seregszemle, amely a különféle rajzművészeti és a képgrafikai eljárásokat kívánja megismertetni a közönséggel saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokon keresztül. A zsűri számos díjat és oklevelet adott ki, a látogatók pedig bő válogatást tekinthetnek meg a Múzeum épületeiben: az Eszterházy Palota mellett a Napóleon-Házban és a Magyar Ispitában is. A Rómer-teremben (Győr, Teleki L. u. 21.) Martin Sevčovič önálló kiállítása kapcsolódik hozzá.
 
 
Székesfehérvár, Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.
Karctű és monitor. A magyar sokszorosított grafika 1945-2010 – 2013. október 11. - 2014. január 31.
A kiállítás az 1945 utáni magyar sokszorosított grafika, a rézkarc, a litográfia, a szita, az ofszet, a számítógépes nyomatok, és a monotípia történetét tekinti át 110 grafika bemutatásával. A tárlat a műfaj legemblematikusabb képviselőjével, Kondor Bélával indul, akinek 1956-os diplomamunkája hatalmas vihart kavart szakmai és kultúrhivatalnoki körökben egyaránt. Bemutatják a párhuzamosan alkotó Gross Arnold mese- és álomvilágát, Csohány Kálmán és Lenkei Zoltán expresszív, Rékassy Csaba klasszicizáló és mágikus realista művészetét, a hatvanas évek klasszikus, pop art és más újító alkotásait (Lakner László, Maurer Dóra, Pásztor Gábor – Kocsis Imre), a hetvenes évek fotó (Baranyay András), síkkonstruktív, hard edge irányzatait (Deim Pál, Bak Imre, Fajó János), az intellektuális szürrealizmust (Szabados Árpád, Szemethy Imre, Almásy Aladár), és társadalomkritikus ábrázolásmódot (Pinczehelyi Sándor, Somogyi Győző, Prutkay Péter), majd a nyolcvanas évek stíluskavalkádját (Molnár László József, Orosz István, Stefanovits Péter), a kilencvenes évek koncept és minimal art törekvéseit (Kótai Tamás, Gallusz Györgyi, Szíj Kamilla), és a komputertechnika alkalmazását (Koronczi Endre, Nagy Gábor György).
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.)
Smohay János fotói – 2013. szeptember 27. - 2013. december 3.
Smohay János (1890-1975) szülei elzárkózása ellenére, minden szórakozásról lemondva tanulta a fényképészetet, majd helyezkedett el Székesfehérváron a jó nevű Szigeti József fotólaboratóriumában fényképésztanulónak. Itt készítette első képeslap átmásolásait „színesbe". Inaséveit Szolnokon, Debrecenen és Budapesten töltötte, ahol 1911-ben a Képzőművészeti Akadémiára is beiratkozott – a háború után, 1919-ben fejezte be. 1931-től a család kalapos műhelyét vezette az államosításig (1952), majd műszaki rajzolóként élt. Közben festett, fényképezett és rajzolt. Végrendeletével mintegy 130 festményt, fotókat, és több ezer darabból álló történeti anyagot hagyott a Múzeumra, és fiatal képzőművészek támogatására díjat és ösztöndíjat alapitott, mely a 80-as évek elejétől hosszú ideig Magyarország egyetlen, fiatal művészeket magas összeggel díjazó elismerése volt.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.)
Erdélyi csipkék – 2013. október 29. - 2014. január 5.
A nyugat- és közép-európai összefüggő csipkeövezetek árnyékában Erdélyben a 17. századtól kezdődött a csipkeművészet. Kezdetben miseruhák, egyházi tárgyak, nemesi díszruhák, átmeneti műfajú hímzett-áttört kézimunkák készültek, és ritkaságokat importáltak. A 19-20. században viszont önálló műfajok, stílusok és technikák hódítottak teret: torockói, segesvári, székelyszentkirályi, háromszéki és csíki vert csipkék, besztercei szász és kalotaszegi, székelyföldi magyar rececsipkék, szatmári és háromszéki frivolitás, dél- és nyugat-erdélyi román varrott csipke, árapataki rojtkötés, majd a 19. század végétől egyre inkább a horgolt csipke nyert teret. A 7 erdélyi múzeum, a budapesti Néprajzi Múzeum és számos magángyűjtemény kincseiből rendezett tárlaton ezek összegyűjtésére és áttekintésére vállalkoztak, ill. egy háromszéki iparművész, Szentkatolnai Bálint Benedek tüllhímzéseinek és terveinek ismertetésére is kitértek.
 
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely (Gáspár András utca 11.)
A Magyar Népmesék rajzfilmsorozat válogatott állóképei – 2013. október 28. - 2014. február 28.
Az Animáció Nemzetközi Világnapja alkalmából megnyílt tárlaton a rajzfilmkészítés úttörője, Emile Reynaud első rajzfilmvetitéséről emlékeznek meg, melyet az ebből a célból épített párizsi Optikai Szinházában 1892 október 28-án rendezett. A széria utolsó, eddig DVD-n még nem megjelent 11 epizódját a tárlaton meg lehet tekinteni a 42 éves Kecskeméti Rajzfilmstúdió mesefilmjeiből készült válogatással együtt – csoportoknak műhelyfoglalkozással egybekötott látogatással is.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület
Áthallások 2013. október 16. - 2014. január 31.
A kamara-kiállításon Weöres Sándor (1913-1989) megzenésített verseinek kottáiból és kézirataiból lehet látni egy bő válogatást az OSZK Zeneműtárában. A kevéssé ismert Kósa György, Maros Rudolf, Székely Endre, Takács Jenő művek mellett a korai megzenésítések egyik legnevezetesebb darabjának, Kodály Zoltán: Norvég leányok c. kompozíciójának eredeti partitúráját is kiállították, továbbá a költő közelmúltban megtalált verskéziratát és két rövid műfordítás-variánsát, melyeket Maros Rudolf zeneszerző számára írt. Különlegesség Szervánszky Jenő festőművésznek Weöres Sándorról a 40-es években készített ceruzarajza is. A Zeneműtárban kapcsolódó zenei összeállítás is meghallgatható, illetve a költő szavai nyomán létrejött elektronikus zenei alkotás.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület)
Én már rég a harangoké vagyok. Jékely 100 – 2013. október 30. - 2014. január 24.
A kétszeres József Attila-díjas és posztumusz Kossuth-díjas Jékely Zoltán (1913-1982) költői hagyatékából rendezett interaktív kamara-kiállítás a költő alakját és gazdag életművét idézi, aki a harmincas években, majd 1946 után a nemzeti könyvtár hírlaptárosa volt. Itt kapta 1940-ben a megbízatást, hogy Kolozsváron mérje fel a visszacsatolt Észak-Erdély egyetemi könyvtári állományának az állapotát. Kolozsvári évei magán és szakmai téren is zsúfoltak voltak – 1946-os visszaköltözésekor tíz éves szilenciumra ítélték, és az Írószövetségből is kizárták - azn OSZK-ban lelet menedékre.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.
Albert Camus 1913-2013 – 2013. november 7. - 2013. november 22.
A filozófus-író életét és munkásságát bemutató tárlat digitális és interaktív kiállítás, melyen a szöveg-, kép-, hang- és videóanyagot a kiállított tablókon elhelyezett QR kódokon keresztül okostelefon vagy tablet segítségével juttatják el a látogatóhoz. A Könyvtár a Budapesti Francia Intézettel közösen rendezte, de a Párizsi Francia Intézeteknek köszönhetően a kiállítás az egész világon megtekinthető. Előzetes időpont egyeztetéssel a látogatáshoz a helyszínen tablet kölcsönözhető.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Egy eltűnt vár nyomában. Kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen, 2007-2013 – 2013. október 26. – állandó kiállítás
Az immár 6. éve folyó várhegyi ásatás a város önkormányzatának kezdeményezésére indult. Történeti források szóltak a várról, de korunkra már nyoma sem maradt. A tárlaton a modern technikai eszközökkel azonosított helyszínről előkerült emlékanyagot, az ásatási dokumentációt és eredményeket lehet megtekinteni újszerű bemutatási módon. A kiállítás megismerteti az északkelet-magyarországi kisvárak tárgyi kultúráját, életmódját, a vár történetének izgalmas részleteit – okleveles források alapján, sőt a várhoz kapcsolódó legendákat és a tárgyak által betöltött szerepeket is. Multimédiás eszközök, légi fotó, panorámakép, a legkorszerűbb terepfelmérési módszerek, a felületet, a leleteket dokumentáló és értelmező eljárások, az elmúlt hat év fotó- és videofelvételei mutatják be az eddigi eredményeket, és tudatosítják a további feltárások és feldolgozások szükségességét, Újhely várának értékeit.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc Múzeum (Dózsa György út 11.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Lavotta János, Erdélyi verbunkos tánc
Mpzart, Fuvola és hárfa koncert, K299 C major
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.