Varázshegy - Állat és Növénykert / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Október 14
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. október 14.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Budapesti Állat- és Növénykert       
 
 
A műsor vendége:
Hanga Zoltán, az Állatkert szószivője
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum (Stromfeld Aurél út 16.)
Underground bábkiállítás – 2013. szeptember 29. - 2014. december 15.
A tárlatot Papp Eszter bábtörténész hozta létre, az 1850 és 1950 között készitett bábfigurákból, melyeket legjelentősebb bábművészeink lakottak: A. Tóth Sándor, Blattner Géza, Bodor Aladár, Büky Béla, a Hincz-család, a Kemény-család, Rév István Árpád és Szokolay Béla. Segítségükkel áttekinthető az ezen a téren is megnyilvánuló különböző stílusok, irányzatok és technikai mgoldások, és a bábszinház átalakulása. A vásári marionettektől az avangárd figurák alkalmazásáig a bábok széles skálája tekinthető meg. A minél telesebb kép érdekében tervrajzok, fotók és egy 20-as években készült diasorozat a készítés technikáját is felvillantja. Az immár 10 éve utazó összeállítás most a Múzeum eddig elzárt tereiben nyert elhelyezést.
 
Miskolc, Rákóczi Ház / Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi utca 2.)
Nagy Kunszt. Otthon édes otthon – 2013. október 4. - 2013. október 31.
Tizenegyedik Kunszt fiatal kortárs képzőművészeknek az otthon fogalmát feltáró munkáiból válogat egy tanulmányi kiállitás keretei között. A témát az önmegvalósítás, a kiteljesedés, a komfortérzet szinhelyeként fogják fel, mely kötédések, érzelmek, élmények révén személyes a helyhez és egymáshoz tartozás fogalmát is megtestesíti. Kiállító művészek: Blahó Borbála, Dobó Bianka, Éberling Anikó, Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Lenkey Tóth Péter, Kupeczik Ágnes, Miklós Hajnal, Navratil Judit, Surányi Nóra, Szalay Péter, Szeszák Ádám, Tóth Márton Emil, Varga Zsolt.
 
Verőce, Ferenczy Múzeum / Gorka Kerámiamúzeum (Szamos u. 22.)
Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész kiállítása – 2013. október 5. - 2013. november 11.
Az idén Kossuth díjat kapott szobrászművész (1940-) munkásságát átfogó tárlaton különböző korszakainak alkotásaiból látható válogatás. Korai művei elsősorban mészkőből és fából készült, az ember és természet viszonyára reflektáló figurális szobrok voltak, melyeket az organikus szemlélet jellemzett. A 70-es évek közepén mozdult az absztrakció felé, és azóta egyre inkább erősen stilizált, expresszív szobrászi formanyelven alkot. Különösen az emlékműszobrászat foglalkoztatta, és sorozatokat alkotott. A 90-es évektől az emberi tulajdonságokat groteszk ember-állat kompozíciós megjelenítésével tűnt ki.
 
Miskolc, Rákóczi Ház / Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi utca 2.)
Páll Lajos festőművész kiállítás – 2013. október 10. - 2013. november 16.
Páll Lajos (1938-2012) erdélyi magyar költő és festőművész kedvelt témája az erdélyi táj, azon belül leginkább a Kis-Küküllő völgye, a korondi emberek világa. Természetelvű festményein világos, derűs színekkel jeleníti meg őket. Művészi alkotásain a táj megtartó erejét sugározza. Alkotói folyamatában a klasszikus nagybányai művésztelep hatása érződik, de kortárs művészeti eszközök is beszűrődnek, mint például a montázs, szürreális fény, absztrakt módon értelmezett figurális ábrázolás.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Fekete-Körös-völgy lakói és települései a századfordulón – 2013. október 9. - 2014. március 16.  
Dr. Györffy István (1912 - 2000) a Fekete-Körös völgyében mintegy négyszáz cserépedényt, háztartási textíliát, teljes viseletet, és háztartási és gazdasági eszközt gyűjtött 1911-ben, tovább rajzokat készített, meg 26 határ- és dűlőtérképet és közel 150 fotót. Célkitűzése a magyarság ősi, archaikus életmódjának és kultúrájának a vizsgálata volt. A tárlat most bepillantást enged vizsgálatai eredményeibe és bemutatja az azok alapját képező tárgyakat.
 
Kiskőrös, Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény (Dózsa György út 38.) 
Technikatörténeti kiállitás – 2013. október 17. - állandó kiállítás
A szakgyűjtemény megújult állandó kiállítása a magyar közutak történetét mutatja be elsősorban írásos emlékek alapján. A legkorábbi dokumentumok a római korra nyúlnak vissza. A tárlat a középkori Magyarországon keresztül eljut a 20. századba, amikor a papíralapú közúti nyilvántartást a számítógépek és a térinformatika forradalmasította és ma is alakítja. A GPS-ek világával záruló tárlat az utak műszaki és minőségi állapotának változását is szemléletesen bemutatja.  
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Trolikalandok – 2013. október 4. - 2013. október 31.
Kiállítás a Szegedi Közlekedési Társaság és a Somogyi-könyvtár által meghirdetett rajzversenyre beérkezett alkotásokból nyújt izelitőt.
„Most itt ülünk, mint két sokat tűrt bajnok...” – 2013. október 3. - 2013. október 26.
Gaál István (1933-2007) és Sára Sándor (1933-) filmrendezők idén 80. éves jubileumuk alkalmából sokoldalú munkásságukba lehet betekinteni, mely kiemelkedő filmművészeti és rendezői munkásságukra, fotóművészeti alkotásaikra és operatőri tevékenységükre koncentrál. Közös alkotásuk 1957-ben, az együtt elkészitett diplomamunkájukkal, a Pályamunkások című filmetűddel kezdődött, és a magyar kísérleti film alkotóműhelyének, a Balázs Béla stúdiónak a tagságával folytatódott. A könyvtárban őrzött cikkek és vizuális dokumentumok technikai és művészi tehetségükön túl szociális érzékenységükre és a lélek mélységeit feltáró feltáró képi látásmódjukra is felhivják a figyelmet.
100 éves (lenne) a Korzó mozi – 2013. október 8. - 2013. november 5.
szeged első filmszinháza 1913. október 8-án kezdte meg működését az elegáns „mozgószínházként”. Az esemény a sajtóban is nagy feltűnést keltett. Tanúskodnak róla korabeli kulturális hetilapok, moziplakátok, képeslapok és apró nyomtatványok, melyek egy 1920-as Korzó-mozi műsorújsággal együtt a kamarakiállitáson megtekinthetők. Kiderül ebből az is, hogy ekkoriban zeneházzá alakult.
Erdély. Gyenes Kálmán fotográfus kiállítása – 2013. október 7. - 2013. november 6.
A hetvenes évektől Erdélybe látogató Gyenes Kálmán (1941-) kezdetben saját gyönyörűségére készitette erdélyi felvételeit azon a számára idegen, mégis otthonnak érzett tájon, melyet később hivatásos újságiróként, a Délmagyarország napilap munkatársaként is szivesen felkeresett. Fényképei könyvekben és kiállitásokon is feltűntek, és számos dijat nyert velük. A tárlaton egy válogatással mutatkozik be.
100 éve született Robert Capa – 2013. október 28. - 2013. november 20.
A Robert Capa (1913-1954) életét és munkásságát könyvtári eszközökkel: könyvek, folyóirattal bemutató tárlat nemcsak élete történetét, személyes kapcsolatait világitja meg, hanem a 20. század történetének is kiváló forrása, hiszen világvándor fotósként hihetetlen kaladokon ment keresztül, különleges személyekkel találkozott, és rendkivüli események helyszinét kereste fel. Mindezeket pedig mások számára is láthatóvá tette fényképeivel, melyek száma hagyatékában közel 70 000,
 
Eger, Kepes Intézet (Széchenyi utca 16.)
Az Isteni formula. Fénykezelési technikák a kortárs képzőművészetben – 2013. október 5. - 2013. december 30.
A legfontosabb hazai kortárs magángyűjteményekből összeválogatott tárlat első szintjén Szűcs Attila olaj-vászon munkáit lehet megtekinteni. Figurális festészetét a „másvilági”, az alakokat aurasztikusan körülölelő bluros fény jellemzi. Ez az energiamezőt idéző megjelenités az emberben rejtőző spirituális tartalomra utal. A felső szinten főleg absztrakt művek kaptak helyet, melyek a fény különböző megjelenési formáit kutatják festmények, gesztusművek és üvegszobrok bemutatásával. A kortárs alkotók (Bernát András, Botos Péter, Bullás József, Halász Péter Tamás, Halmi-Horváth István, Hencze Tamás, iski Kocsis Tibor, Nádler István, Várnai Gyula) holisztikus szemlélete a tudomány és a művészet összefonódását is kifejezésre juttatja.
 
Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület)
India magyar szemmel. Magyar utazók Indiában – 2013. október 1 - 2014. február 1.
A legkorábbi magyar utazók véletlenszerűen jutottak el Indiába – sorsuk vetette oda őket. Tipikus példa rá Raszinyai Huszti György (16. sz.), aki a török flotta tagjaként hajózott ide, és vett részt Diu várának ostromában. Krónikájában erről éppúgy beszámolt, mint egyiptomi tartozkodásáról. Nevezetes utazók között szerepel például Kraus Jakab (1700-as évek), Balázs Ferenc (1822-1887), Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842), Baktay Ervin (1890-1963), és Germanus Gyula (1884-1979) is. Számukra kivánt „megbízható útmutató” lenni a Magyar Keleti Társaság folyóirata. Mások ott éltek és alkottak Brunner Erzsébet (1910 – 2001) és édesanyja Sass Brunner Erzsébet (1889-1950) festőművészek, vagy Fábri Károly Lajos (1899-1968) nyelvész, művészettörténész és Schwaiger Imre (1868–1940) műgyűjtő ... A tárlat a 16. századtól az 1940-es évekig nyújt áttekintést útleírások, színes riportok és művészi alkotások bemutatásával.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
„Adományozott az óhazának”. 125 éve született Vasváry Ödön, az amerikai magyar múlt kutatója – 2013. október 14. - 2013. november 13.
A szegedi születésű református lelkész, Vasváry Ödön (1988-1977) az Egyesült Államokban 1914-től élt. Itt kezdte kutatni és összegyűjteni az amerikai magyarság történetének emlékeit. Több mint ötven éves munkásságának egyedülállló anyagát a Somogyi-könyvtárnak adományozta. A legérdekesebb darabokból most egy olyan válogatás látható, mely az adományozó életéhez, Kossuth Lajos amerikai útjához, az amerikai polgárháború magyar résztvevőihez kapcsolódik.  
 
 
 
 
Előzetes:
Miskolc, Herman Ottó Múzeum (Görgey Artúr u. 28.)
Isten katonái, husziták a keresztes lovagrenddel vívott harcban – 2013. október 14. - 2014.január 15.
A lengyel vándorkiállítás a husziták történetét, vallási elképzeléseit mutatja be, kiegészítve a vendéglátó intézmény tárlóival: a Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén létre hozott huszita várak anyagával. A 15. században több várat is épitettek itt a husziták, melyek romjai régészeti lelőhelyek. A múzeum a feltárások folyamán számos korabeli tárgyat, eszközt talált, melyeket most a látogatók is könnyen össze tudnak hasonlitani a határainkon túl élő husziták emlékanyagával.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Varázshegy – 2012. május 24. – állandó kiállítás
Az erdélyi Egyeskő szikláit megjelenítő, eredetileg 1908-1912 között, Végh Gyula tervei szerint épült műszikla belsejében egy 2000-ben alakult szakértői csoport multifunkcionális kiállító és élőteret hozott létre, mely tavalyi megnyitása óta is folyamatosan új kiállító és bemutató egységekkel fejlődik.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapesti Állat- és Növénykert (Állatkerti krt. 6-12)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Louis Armstrong, What a Wonderful World
Wolf Kati, Hipp-hopp, jön Vuk
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő és technikai munkatárs:
Padi Géza  
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.