Hulladékből művészet / Miskolci Városi Galéria

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Szeptember 9
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. szeptember 9.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Miskolci Városi Múzeum  
 
 
Vendégünk:
Hankó Gergely, a kiállítás kurátora, Öko-Pack cég
Kákóczki András művészettörténész, Városi Galéria vezetője 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Verőce, Gorka Géza kerámiamúzeum (Szamos utca 22.)
Fekete László szobrász keramikus kiállítása – 2013. szeptember 7. – 2013. szeptember 29.
A kicsiben is monumentálisra törekvő kerámia szobrász különleges technikát alakitott ki a maga számára, mellyel többféle anyag ötvözetéből késziti kompozicióit. A kezdeti természeti és formaközeli alkotásokat 1983 körüli idők óta saját problémáit és a jelen világot jobban kifejező absztrakt művekbe formázza. A szobrok szineinél is nagyobb kontrasztokat alkalmaz a fekete, fehér és piros szinek váltakozásával. 1994 és 2001 között négy önálló kiállitsáa is volt a Gath Clark amerikai galerista és szakíró által vezetett, a műfaj vezető kiállítóterének számító New York-i galériában, de művei más múzeumokba és magángyűjtőkhoz is eljutottak. Most látható pl. a Tetovált létszövevényszerű oszlopoltár és a Tetovált kehelyszerű létszövevény, melyek egészen speciális technikával készültek.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1)
Vámbéry nyomában. Páczai Tamás fotónaplója – 2013. szeptember 18. - 2013. október 27.
Páczai Tamás nemrég érkezett vissza közép-ázsiai útjáról, melynek során biciklivel járta végig azokat a helyeket, melyeket 1862-64 között Vámbéry Ármin tett meg bicegő lábbal, kolduló dervisnek öltözve. Annak idején a magyarok eredetének felkutatása vezette az orientalistát, és a közép-ázsiai politikai történések nyugat-európai szakértőjévé avatta őt tette, ma a kitartás és szorgalom példája, az igazság keresése inditotta útjára a vándort.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület)
Rejtélyes vízjelek. TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége (1613–2013) – 2013. szeptember 3. - 2013. november 16.
1613-1885 között működő háromkerekes felvidéki TEPLIC papírmalom papírkészítő mestereinek vizjelei igen változatosak: postakürt-, bárka-, kürtölő angyal-, lovaspostás-, 4%-jel-, Szentlélek-, bajelhárító, IHS-, krisztogram-, tulipán-, rózsa-, szív-, dáma-, házaspár-, kettős kereszt-, magyar címer-, kétfejű sas-, monogram-, név- és papíralak-vízjelek sokasága. A lőcsei Spillenberg Sámuel orvosdoktor alapította, aki királyok, fejedelmek, főurak udvari orvosaként messze földön híres volt. Manufaktúrája működéséhez 1615-ben királyi privilégiumot kapott. Magas szinvonalú, meritett papirokat készitettek hazai és külföldi piacra, a lőcsei és debreceni nyomdászok könyvritkaságaihoz, a Rákóczi-szabadságharc káromkodás elleni pátenséhez, Thököly Imre titkos írású leveleihez, I. Lipót saját aláírású, ritka rendeleteihez, Thaly Kálmán-gyűjtemény kuruc kori irataihoz... melyek megtekintése mellett berendezett és működő papírmalom makett, rizsmajegy, vízjelszita, rekonstrukciós színes vízjelrajz, kitapintható és világító vízjelek mutatják be a malom történetét és a vizjelek világát. 
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12. )
Vietnami porcelán. Törékeny múltidézés – 2013. szeptember 17. – 2013.  október 6.
A 12 ezer tárgyat magában foglaló Ázsia-gyűjteményből válogatott, mintegy 100 művészi kivitelű porcelán és lakk tárgy a távoli Vietnam porcelán- és a lakkművességén keresztül a délkelet-ázsiai nemzeti kultúra ma is erősen fejlődő művészeti ágát mutatja be. Régi porcelánok hű másolatai és kortárs porcelán- és lakk dísztárgyak sokasága tárja a látogató elé az egyszerű formákat, bonyolult receptúrák szerint készült mázakat és változatos dekorációkat – a sok tropikus tájábrázolást, virágokat, fákat stilizáló mintákat, az aprólékos ezüst- és arany-berakásokat. A tárgyak többsége a 19. század vége és a 20. század eleje közötti időszakból származik. A gyűjtemény alapját Xántus János 1868-1870-es kelet- és délkelet-ázsiai expedíciója vetette meg kétezer kínai, japán, thaiföldi, vietnami, indiai tárggyal.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Jankovics Marcell (1941-) kiállítása – 2013. augusztus 29. - 2013. szeptember 22.
A művész meseillusztrációiból, „Az ember tragédiája”, és az „Ének a Csodaszarvasról” című alkotás grafikáiból válogatott anyag a rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, szimbólumkutató és író munkásságának egy érdekes szeletét mutatja be. 1963 óta készít önállóan animációs filmeket, melyekkel negyvennél is több jelentős dijat nyert el hazai és nemzetközi fórumokon. Többszáz filmben közreműködött, 280-at rendezett, nevéhez kapcsolódnak a kiállitott műveken túl a Gusztáv, a Magyar Népmesék és a Mondák a magyar történelemből című sorozatok, a János vitéz és a Fehérlófia játékfilmek is. 16 kötet, főleg művelődés- és művészettörténeti tárgyú írása jelent meg, de foglalkozik a művelődéstörténet, irodalom, képzőművészet, gyermeknevelés, kultúrpolitika és közélet kérdéseivel is.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Kortárs magyar ötvösművészet – 2013. szeptember 12. – 2013.  
A IX. Ötvös művészeti Biennálé és „Az ötvösművészet az építészet társművészete” című konferencia napján nyiló kiállitáson a fém alkalmazásának különböző módozatai művészi tárgyakon jelennek meg. Az alkalmat egy párbeszéd meginditására is szánják, melyben az épitészettel közös együttunkálkodás újra visszaálitására törekszenek, hiszen korábban szoros és gyümölcsöző kapcsolat élt a két művészeti ág között világi és egyházi téren egyaránt.
 
Budapest, Vízivárosi Galéria (Kapás u. 55.)
Hogy fényt hozzon … – 2013. szeptember 10.- 2013. október 1.
Lukács 1,79: „hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben és a halál árnyékában ülnek, s hogy lépteinket a békesség útjára igazítsa" idézetet választották az Ars sacra fesztivál (szept 14.-22.) alkalmából rendezett kiállítás címéül. Bemutatják Jovián György Munkácsy-díjas festőművész Statio VII. című munkáját, Katona Katalin Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész vasból és sárgarézből készült, Fényoszlop című szobrát, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikus digitális nyomatát, a tavaly elhunyt Lugossy Mária ötvös- és szobrászművész Corpusát, Hager Ritta gobelinművész, Lovász Erzsébet festőművész, Bohus Áron és László Dániel fiatal festőművész és Mátrai Erik multimédia-művész szakrális ihletésű munkáit.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.)
Emlék Sasvárról. Pieták síkban és térben – 2013. szeptember 21.- 2014. február 24.
A Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódó kamarakiállítás keretében a felvidéki Sasvárról (Šaštin, Szlovákia) és környékéről származó népi Pieta-ábrázolásokat mutatják be. A zarándokhely (szept. 15: Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe) szobrai és képei, kerámiák, archív fotók, búcsústárgyak reprezentatív gyűjteménye a híres Pieta kultuszának populáris vonatkozásait szemlélteti. Egyéni megfogalmazások és szériamunkák váltakoznak az anyai fájdalom ábrázolásában. Felismerhető például a sasvári barokk kegytemplom oltárába foglalt 16. századi Fájdalmas Szűzanya-relief önmagukban vagy Mária-házakba foglalt, üveg- és tükörképre festett népi ábrázolása, melyek a a felvidéki, dunántúli, palócföldi katolikus parasztság tisztaszobáinak falait ékesitették, és öröklődtek generációkról generációkra, vagy házak oromzatát diszitették, és láhatók voltak imakönyveken, szentképeken, sőt még ponyva nyomtatványokon is.
 
Miskolc, Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné u. 3.)
Festett az ég is. Operettlapok Ütő Endre díszlettervező művész albumából – 2013. szeptember 5 – 2013.
Az Amerikából visszaérkezett, leglátványosabb diszlettervek bemutatóján kiállitott művek Ütő Endre (1903-1978) diszlettervei, akit Fedák Sári társulatában Fiumében a "Magyar Michelangeló"-nak szóló "diplomával" tüntettek ki kollégái. Száznál több színházi produkció látványtervezője volt Miskolcon 1951-1972, melyekből mintegy félszázat adományozott lánya a múzeumnak, melyekből a táralton is látható egy válogatás. a diszlettervezés ismeretét a Pécsi Nemzeti Szinházban egy német tervező-festőtől tanulta, éa Kassán már ezzel a tudással helyezkedett el. Közel ezer diszletét tartjuk számon, színészként másfélszáz szerepet formált.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épülete (Papszer utca 1.)
Az Árpád-házi szentek és boldogok – 2013. augusztus 20. - 2013. szeptember 30.
Szekeres Erzsébet textilművész szövött faliképeit bemutató kiállítása a magyar szenteket és boldoggá avatott embereket mutatja be, képeikkel felidézve életüket, legendáikat. Az első mű Szent Erzsébet évében készült el, de azóta már bőségesen kiegészült. szent István, Gellért és Imre képe nyitja a sort.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Az ezerarcú színész. „...csodatevő, királynő, varázsló, sámán!” Gobbi Hilda-emlékkiállítás – 2013. szeptember 10. - 2013. október 1.
A Kossuth-díjas színművész (1913-1988) születésének 100. évfordulójára emlékező tárlaton a könyvtár dokumentumainak segítségével személyiségének sokszínűségére irányitják a figyelmet. A személyes tárgyak, jelmeztervek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeum gyűjteményéből érkeztek, köztük a művésznő születésnapi naplójának lapjai Major Tamás, Mensáros László, Huszti Péter, Almási Éva jókívánságaival, Darvas Iván, és Ruttkai Éva a tárlat cimében idézett bejegyzésével. A fotók, folyóiratok lapjai, hanglemezek, filmek a saját gyűjtemény anyagával idézik meg szellemét. Itt láthatók például a szegedi János vitéz előadások emlékei. 
További kiállitások:
Tarjáni Kábeltelevízió 25 éve képekben, pillanatokban, fotókiállítás – 2013. szeptember 1. - 2013. szeptember 26.
Az elmúlt 25 év pillanatait elevenitik fel, Szeged és környezeténke hireit, érték mentéseket, a fiatalok felkarolását, közéleti témákat, kulturális kitérőket ...
Fotókiállítás a szegedi trolibusz-közlekedés történetéből – 2013. szeptember 5. - 2013. szeptember 26.
A IV. Európai Trolibusz Naphoz (2013. szeptember 21.) kapcsolódóan a Szegedi Közlekedési KFT. összeállításában látható az 1979. április 29-én beinduló szegedi trolivonal megnyitása de a nemsokára bevezetésere kerülő modern trolibuszok is.
 
Szeged, Somogyi-Könyvtár /Rókusi fiókkönyvtára (Vértói út 5.)
2013-ban az Év madara a gyurgyalag – 2013. szeptember 3. - 2013. október 31.
Ezek a madarak már Áprily Lajost megihlették Gyurgyalagok c. költményének a megírására, és idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazásán az Év madarává választották. Most a tárlaton a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának színes fotóival, tablóival és képes könyvajánlókkal hívják fel a figyelmet a májustól szeptemberig hazánkban tartózkodó, főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozó színpompás madárra, melyet speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt számos veszély fenyeget: partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkel.
A fiókhálózat további kiállításai – 2013. szeptember 2.- 2013. szeptember 30.
Északvárosi fiókkönyvtár: Kedvenc mesehőseim - A Négyszögletű Kerek Erdő lakói gyerekszemmel - a gyerekolvasók meseillusztációi
Móra utcai fiókkönyvtár: A Népmese napja alkalmából könyvkiállítás látható a magyar és más népek népmesekincséből
A Magyar dráma napja - könyvajánló kiállítás felnőtteknek a magyar drámairodalom értékeiből
Odesszai fiókkönyvtár: Kamarakiállítás Miklosovits László grafikusművész Karinthy Frigyes: Röhög az egész osztály című írásához készített képregényéből
A Népmese napja (szeptember 30.) tiszteletére Benedek Elek-kiállítás
Petőfi-telepi fiókkönyvtár: Hétszínvirág – a Szegedi Vakációs foglalkozáson készített alkotások
Rókusi fiókkönyvtár: Híres vadászok – ismeretterjesztő kiállítás
Szőregi fiókkönyvtár: Benedek Elek népmesegyűjteményeinek kiállítása
Tápai fiókkönyvtár: El Camino de Santiago – zarándoklat képekben és gondolatokban
Péntek 13. Hiedelmek, babonák – könyvajánló kiállítás a könyvtár néprajzi gyűjteményéből
Csillag tér: Ügyes kezek: a SZISZSZI József Attila Tagintézmény tanulóinak textil, bőr, és kerámia munkái – De ez 2013. szeptember 19.-én zár
 
 
 
Előzetes:
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)
miafene – 40 éves a szentendrei Vajda Lajos Stúdió – 2013. szeptember 13. - 2013. november 10.
A tárlat a stúdió történetét mutatja be dokumentumok és műalkotások felvonultatásával.
 
Közelgő események:
Templomok éjszakája – szeptember 14.
Szakrális Művészeti Hetek – szeptember 14-22.
Olvasás éjszakája – szeptember 13-14.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Hulladékból művészet. Recycling Art. Újrahasznosító művészet a Miskolci Galériában – 2013. szeptember 3. - 2013. szeptember 21.   

 
A tárlatok helyszíne:
Miskolc, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum / Rákóczi-ház, (Rákóczi utca 2.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Irígy Hónaljmirigy, Negro
Caramell, Mennem kell.
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.