Kreált és talált tájak / Magyar Fotográfusok Háza, Bp

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Augusztus 26
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. augusztus 26.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Kreált és talált tájak, Magyar Fotográfusok Háza


Vendégünk:
Kincses Károly fotómúzeológus, a kiállítás kurátora
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Pécs, Zsolnay Negyed, Pécsi Galéria / M21 (Major u. 21.)
Geometria és figurativitás. A Rippl-Rónai Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteménye – 2013. augusztus 23. - 2013. október 6.
A kaposvári múzeum több ezer darabos kortárs kollekciója Rippl-Rónai Ödön gyűjtményéből kiindulva átöleli a magyar képző- és iparművészet fontos vonulatait és reprezentáns alakjait. A kiindulást Martyn Ferenc és Bernáth Aurél művei jelentik, majd következnek a tanitványok lírai és expresszív figurativitásukkal, szertebomló iraűányzataikkal. Az ő gyűjtésükben a pop-artból induló hiperrealizmus, a klasszikus festészeti tradíciót és a posztmodern művészet mitikus vonulata egyaránt megtalálható. A tárlaton formakincseiben, szinvilágában és technikájában is bőséges válogatás található a magyar festő és szobrász mesterek munkáiból.
 
Kaposvár, Vaszary Képtár / Együd Árpád Kulturális Központ (Csokonai u. 1.)
Szász Endre (1926-2003) emlékkiállítás – 2013. augusztus 14. - 2013. október 27.
Anépszerű és sikeres művész halálának 10. évforulóján rendezett kiállitás hazai művészeti életének áttekintését tűzte ki célul. A festő és rajzművész itt töltötte középiskolai éveit, mig élete utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán, ahol az általa tervezett bútorok, a festmények, látványos műtárgygyűjteménye és a gyönyörű park művészetének romantikus kísérőjévé és kiegészítőjévé vált. Villon majd Omar Khajjam illusztrációi, új festőtechnikája a festékszóró pisztollyal sé visszatörölt olajfestékkel, allegórikus portrésorozata, a Hollóházi Porcelángyárral folytatott együttműködésének remekei, az Ajkai Üveggyárban kivitelezett üvegkristályok, szőnyeg és bútortervek vallanak sokoldalúságáról. A tárlat ebbe a sokrétű életműbe ad betekintést.
 
Budapest, Rákospalotai Múzeum (Pestújhelyi út 81.)
Szitás Bernadett festőművész kamara-kiállítása – 2013. augusztus 22. - 2013. szeptember 14.
A fiatal művésznő tavaly fejezte be tanulmányait a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a festőművész szakon, a korábbi kommunikáció szakos bölcsész végzettségét követően. Sokoldalúságát mutatja, hogy ötvös végzettsége is van. Nem csoda, hogy több pályadíjat nyert már, és 2005 óta rendszeresen kiállít. Festészeti, grafikai és övös munkákon kívül a díszlet és jelmeztervezés is komolyan foglalkoztatja.
 
Hódmezővásárhely / Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.)
Aratás. In memoriam Szalay Ferenc (1931-2013. január 22) – 2013. augusztus 25. - 2013. november 10.
Az 1956-ban végzett művész Papp Gyula, Pór Bertalan és Szőnyi István tanítványa volt, és Hódmezővásárhelyen telepedett le, ahol a klasszikus parasztvilág gyakorolta rá a legfőbb vonzerőt. Munkáit, mint a vásárhelyi festőiskola kimagasló alkotásait számos díjjal ismerték el. A kiállítás címéül szolgáló téma alkotói munkásságának meghatározó korszakához kapcsolódik: az 1960-as és 1970-es években a magyar parasztság életvitelében bekövetkezett változásokat ábrázolja drámai erővel. A megemlékezés a Vásárhelyi Tárlat kísérő rendezvénye, melyen a művész évről évre folyamatosan mutatta be új alkotásait, melyek egyúttal az Őszi Tárlat koncepciójának és arculatának változásait is végigkövetik.
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1.)
Búza – kenyér – élet. A búza útja a földtől az asztalig a Duna ­Tisza közén egykor... és ma – 2013. augusztus 21. - 2013. december 31.
A búza egykor a család megélhetését jelentette, a paraszti háztartások önellátását, éves kenyérszükségletét biztosította. Útjának állomásai az esztendő munkarendjének pillérei voltak. A kenyér ma is alapvető élelem, ám előállitása és a búza megtermelése gyökeresen megváltozott. A paraszti gabonatermelés helyébe a nagyüzemi gazdálkodás lépett, de ezzel nem csak a termelékenyésg nőtt, hanem sok hagyományos ismeret el is veszett. A tárlat a régi szokások, hiedelmek, tények, ismeretek és eszközök felelevenitése mellett a jelenlegi technológiákat, és eszközöket is interaktiv módon mutatja be, és arra keres választ, hogy a 20. században mi tette fenntarthatatlanná azt, ami évezredeken át fenntartható volt.
 
Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum (Szent Isván király út 1.)
Erdélyi képek. Válogatás a Böhm-gyűjteményből – 2013. július 26. - 2013. szeptember 29.
Az erdélyi származású, Freibergben élő Josef Böhm Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár, Temesvár, Brassó és Székelyföld alkotóinak műveit mutatja be. A gyűjteményt még szülei kezdték az 1960-as években létrehozni Szalacson, majd 1981-ben fiúk is bekapcsolódott a tevékenységbe, immár Németországban, és kibővítette Erdély különböző térségeire. Igy mára szinte egy évszázadot ölel fel. Hiven tükrözi ezt a Ziffer Sándor egyik festményétől (1911) Jovián György művéig (2008) terjedő több száz remekből álló gyűjteményből kiállitott válogatás is.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum (Szent Borbála tér 1.)
Újraélesztés. Válogatás a múzeum raktárában őrzött festményekből – 2013. augusztus 22. - 2013. szeptember 22.
A kiállításon Dobroszláv Lajos (1902-1986), Krajcsirovits Henrik (1929-2007), Kukán Géza (1890-1936), Luzsicza Lajos (1920-2005), Moldován István (1911-2000), Nagy János (1922-2009) festményeit mutatjuk be.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum (Szent Borbála tér 1.)
 „Homo novus”. Új arisztokrácia születése a 16. században – 2013. július 19 - 2013. szeptember 30.

Győr, Esterházy-palota (Király u. 17.)
Életre kelt címerek. Kákonyi Zoltán kiállítása – 2013. augusztus 22. - 2013. szeptember 22.
Az iparművészeti és történelmi hagyomány rendhagyó kapcsolatának lehetnek részesei azok a látogatók, akik felkeresik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítását. Kákonyi Zoltán szabadkai ötvös nagy odafigyeléssel készített finom művű munkái az állami, a városi és a családi címerek újraértelmezett világába vezetnek el. A történelmi címerábrázolások mellett népszerű brand-eket bemutató míves reklámhordozók is várják az érdeklődőket.
A kiállítás a heraldika és az ötvösművészet rajongói számára egyaránt értékes időtöltést kínál.
 
Cegléd, Kossuth Múzeum (Múzeum utca 5.)
XXX. MAFOSZ szalon – 2013. augusztus 25. - 2013. szeptember 30.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének a pályázatára 54 tagszervezet, 541 tagja, 1173 alkotást nyújtott be. A tárlaton 111 szerző 142 alkotása tekinthető meg, melyek mindegyike az elmúl tkét év folyamán készült, és a kortárs magyar fotográfia eredményeit, a fotóművészeti alkotócsoportok legújabb munkái mutatja be, sokszínű tematikával, változatos kivitelezéssel, hiszen a felvételek témája, technikája, formája és műfaja kötetlen volt.
 
Csorna, Csornai Múzeum (Szent István tér 34.)
Asszonyok a nagycsaládban. Pirkadattól-napnyugtáig – 2013. április 18. - 2013. augusztus 31.
A rábaközi asszonyoknak a hagyományos paraszti háztartásban végzett munkáját, életmódját, hétköznapjait és ünnepeit mutatja be a tárlat népi bútorok, munkaeszközök, fotók és viseletek segítségével. Teret ad olyan témáknak, mint a mosás, a kenyérsütés, a fonás, szövés, valamint az ünnepi étkezések világát. Eredeti 19. sz-i népviseletek mellett Erdélyiné Horváth Gabriella népi iparművész mai alkotásai is megtekinthetők.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa Gy. u. 37.)
Új Múzeum Méheknek és embereknek Budapesten – 2013. augusztus 22. - 2013. szeptember 30.
Két hónapos műhelymunka után mutatkozik be az első magyar városi méhészet a Műcsarnok hátsó teraszán. Az alapötlet a frankfurti székhelyű Finger művészcsoporttól származik. A nagyvárosi közösségi méhészet Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai támogatásával méhészkedik és mutatja be a programot és a méhészetet az érdeklődőknek. A három kaptárra helyezett makett segitségével megismerhető (1) a méhek élete, a méhdemokrácia és rajintelligencia, (2) az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampánya, melyen a táplálékhiány pótlására a méhbábok fogyasztását népszerűsítik, és (3) betekintést engednek a Méhmúzeum életébe, a méhészcsoportok munkájába.
 
 
 
Előzetes:
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 9.)
Jubileumi válogatás. Virág Éva (1953-) festőművész kiállítása – 2013. augusztus 29. - 2013. szeptember 12.
Virág Évának is a legmeghatározóbb élménye és témája a természet és az emberek mindennapjai. A hagyományos témákat hagyományos stílusban és kompozícióban dolgozza fel, humánus szemlélettel. Békéscsabai mestereit (Cs. Pataj Mihály és Hézső Feren) követi. A 60. születésnapjára rendezett tárlaton teljes életműve áttekinthető, kisebb tárgycsoportokra bontva, ahol jellemzően csendéletek és tájképek váltják egymást, ez utóbbinál leginkább az alfödli táj, melynek szeretetét még gyermekkorából hozta magával.
 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Kreált és talált tájak – 2013. augusztus 23. - szeptember 22.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Mai Manó Ház / Magyar Fotográfusok Háza (Nagymező u. 20.)
 
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Holdviola, Erdo erdo
Zalatnai Sarolta, Fák, virágok, fény
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.