Postatörténeti Kiállitás / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Augusztus 19
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. augusztus 19.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Postamúzeum, Budapest   
 
 
A műsor vendége:
Kisfaludi Júlia, régész, múzeumigazgató
 
 
I. Kaleidoszkóp
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.)
Magyarság. Népi és nemzeti ábrázolások Somogyi Győző művészetében – 2013. augusztus 20. - 2013. november 3.
A Balaton Tárlat „tematikus" kategória fődíját idén elnyert festő- és grafikusművész a pályáját szabadfoglalkozású képzőművészként az 1980-as években telepedett le Salföldön. A tárlaton központi témáinak válogatásával várja látogatóit. A grafikák között a Balaton-felvidéki népi építészet ábrázolásai, a festményeknél a különleges atmoszférájú, élénk színű tájképek jellemzik. Ehhez kapcsolódik a magyar huszárokat bemutató 30 darabos sorozata.  Az egyenruhák, viseletek, fegyverek, címerek részletgazdagsága hiteles történelmi emlékeken alapul.   
 
Karcag, Györffy István Nagykun Múzeum (Kálvin u. 4.)
Földközelben. Szűcs Sándor a „Háromföld” krónikása emlékére – 2013. augusztus 17. - 2013. augusztus 15.
A tárlat a Háromföld, vagyis a Bihari Sárrét, Nagykunság és Hortobágy kiváló ismerőjének, Szűcs Sándornak (1903-1982) az életét és munkásságát mutatja be a Karacs Ferenc Múzeumban őrzött hagyatéki anyagra támaszkodva. A számos eredeti tárgyat tíz tematikus tabló egészíti ki, valamint dokumentumok és fényképek sokasága. A „Háromföld” néprajzkutatója, írója igazi lokálpatrióta volt, hosszabb időre sosem vált meg szülőfalujától, Biharnagybajomtól, ahol Emlékházában ez a vándorkiállítás is majd véget ér. Közéleti tevékenysége szintén a Háromföldhöz kötötte, ahol a Nagykun Múzeum igazgatójaként vonult nyugdíjba.
 
Karcag, Dériné Kulturális Központ (Dózsa György út 5-7.)  
„Itt vagyok honn”. Karcagi és Karcagról elszármazott alkotók tárlata – 2013. augusztus 17. - 2013. szeptember 20.
Az áttekintő, összefoglaló jellegű kiállítás, melyen valamennyi alkotó a Kunságban nevelkedett, még ha három generációhoz tartozik is, felfogásuk, és művészetük annak hagyományaira épül. A hűség, a barátság, a közösség szeretete és ereje a téma, melynek képi megfogalmazására törekszenek.  Kiállító festőművészek: Berta Márton, Birkás István, Bod László, Bráda Tibor, Fejér Csaba, Kabai László, Györfi Péter, id. Kátai Mihály, ifj. Kátai Mihály, Pintér István Pál, Tőkés Sándor; szobrászok: Kovács Imre Györfi Sándor, Györfi Lajos, Györfi Ádám, Györfi Balázs, Vargáné  Györfi  Erzsébet (keramikus-szobrász),Somogyi Árpád; valamint Tóth Sándor textilművész.
 
Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum (Megyeház u. 4.)
VI. Natura Marosmenti Művésztelep. Vízjel, a Maros apoteózisa – 2013. augusztus 20. - 2013. szeptember 30.
A Karsai Ildikó makói grafikusművész vezette művésztelepen idén erdélyi és délvidéki hivatásos alkotók is részt vettek. Ezek a festők, grafikusok és keramikusok ezúttal a Maros, és a víz szimbólumának megörökítését tűzték ki célul.
 
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.)
Folyamatos jelen. V. VI. VII. Valóságkódok / Megfigyelések / Viszonylatok – 2013. június 18. - 2013. szeptember 22.
A kortárs magyar fotóművészet fiatal alkotóinak bemutatására 7 évvel ezelőtt indított művészeti projekt évente 4 fiatal, a mai magyar fotográfia élvonalába tartozó fotóművésznek teremt hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget. Az idei 2. összefoglaló tárlaton 7 kiváló technikai tudású  fotóművész sorozatai láthatók: Dóka Béla· Erdei Krisztina, Fekete Zsolt, Kudász Gábor Arion, Bácsi Róbert László, Ember Sári, Fátyol Viola, Hermann Ildi, Darab Zsuzsa, Érmezei Lili Zoé, Riskó Gáspár és Simon Márk. Műveik katalógusban is megjelennek, ahogy a korábbi táraltok anyaga is, melyeket most vetítéssel mutatnak be. A művek a múlttal, a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival párbeszédben állnak, a jelen elválaszthatatlanságát, kulturális emlékezetet, a folytonosságot hangsúlyozzák. A (g)lokalizmus, a New Craft és a tradíciók újragondolása mint a nemzetközi design szcéna aktuális alkotói válaszai, a magyar vizuális kultúrát is meghatározzák.
 
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.)
Kislányok sminkben. Kallos Bea, Little Miss – 2013. június 12. - 2013. szeptember 1.
Kallos Bea fotóriportja a gyermekszépségversenyek világába vezeti be nézőit. Lencséjén keresztül a 2010-2012 között megrendezett Little Miss (& Mister) Hungary és egy bulgáriai nemzetközi verseny kulisszák mögötti világa tárul fel, ahol a "mini", "little" és "tini" kategóriában egymással rivalizáló kislányok életét igyekszik felderíteni. Az eddig négy sajtódíjat nyert fotográfus elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mennyire jön a gyerekek belsőjéből ez a fajta szereplési vágy, és mennyire a szülők vagy anyjuk erőltetik rájuk. Elsősorban a 3-12 év között gyermekekre koncentrált, de nem annyira a bemutatóra, sokkal inkább az előválogatóra, ahol megörökítette a gyakran síró gyermekeket és felháborodott szülőket is. A bemutatott 20 kép többnyire a felkészülés pillanatait, a színfalak mögötti világot, a szülők és a gyermekek versenyek közbeni kapcsolatát örökítik meg. Látható részben azt az anyag is, amellyel Kallos Bea a Magyar Sajtófotó 2012 pályázaton első díjat nyert a társadalomábrázolás sorozat kategóriában.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Gárdonyi, a szegedi párbajhős. 150 éve született az Egri csillagok írója – 2013. augusztus 1. - 2013. augusztus 29.
A tárlaton Gárdonyi Géza szegedi éveinek fontosabb eseményeit ismerhetik meg a látogatók. 1888-ban, a tanári pályát az újságírásra cserélve Gárdonyi Géza a kormánypárti Szegedi Híradó, később a független Szegedi Napló munkatársa lett. Elkötelezettségét jól mutatja, hogy az egyébként visszavonultan élő férfi hároméves szegedi pályafutása alatt, hírlapírói tevékenysége miatt kétszer párbajozott. Szegedi életét korabeli újságok, élclapok, fotók és helyismereti dokumentumok segítségével idézi föl a kiállítás.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Szimmetria a természetben, az élő és élettelen világ harmóniája – 2013. augusztus 1. - 2013. augusztus 25.
A természeti tárgyak szabályos, kiegyensúlyozott fölépítését, megjelenését – szimmetriáját gyakran olyan természetesnek vesszük, hogy fel sem tűnik. A tárlat az élő és élettelen világ arányosságának erre a sokszínű megjelenési formájára irányítja a figyelmet. Szerkesztői a növények és állatok, a biológiai óra, a Hold és Föld keringése, és természetesen az emberi test harmóniája, melynek szépségeit Hargitai Magdolna és Hargitai István Képes szimmetria című könyvét felhasználva mutatja be a tárlat.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi Béla u. 13.)
Rejtélyek, sorsok, múmiák. a váci múmiák titkai – 2013. augusztus 15. - 2013. december 15.
A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során felfedezett rejtett kriptájában talált 265 mumifikálódott személy közül eddig a fennmaradt iratok segítségével 156-ot sikerült azonosítani. 107 nő és 119 férfi, valamint 38 megállapíthatatlan nemű múmiát találtak, akiknél 89%-ban fellelhető volt a tuberkulózis fertőzés, azonban ez mindössze 35%-nál volt a halál közvetlen okozója. Szinte valamennyien 1674 és 1838 élt váci polgárok voltak, akik egymásra pakolt koporsókban természetes úton mumifi­kálódtak a különleges klíma és a sajátos temetési mód következtében. Közülük 11-en most a tárlaton láthatók, és sorsuk is megismerhető különböző audiovizuális eszközök segítségével, ill. azok a vizsgálatok melyek történetük felderítésében szerepet kapnak.  
 
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóháza (Lajos u. 158.)
Vető János kiállítása – 2013. augusztus 29. - 2013. szeptember 29.
A Lajos utcai Galéria valamennyi termére komponált kiállításon az alsó szinten a térbe függesztve a "Tricolorok" nyertek elhelyezést, az emeleten az idézet földje kapott helyet. Részben saját, részben mások művei láthatók, mint Zuzu-Vető feldolgozások, az emigrációjában is üldözött iráni művésztől Thomas Warmingon át Erdély Miklósig sokan képviseltetik magukat. Festmény és videó-installáció, hallgathatatlan kazetta, fénykép, ácskapcsok, üveglapok fluoreszkáló részletei, régi képek újjáélesztett formái, és sok más a general pop részeként.
 
 
Előzetes:
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.)
Kreált és talált tájak – 2013. augusztus 23. - 2013. szeptember 22.
Ismerős ismeretlen tájak képei tekintenek a látogatóra a falakról. A szokatlan látványt a két fotóművész új dimenziókat megnyitó alkotóképessége hozta létre, akik ismeretlen részletekre világítanak rá, és ismert elemekből vizionált képeket hoztak létre. Többségüket Gyenis Tibor és Illés Barna közös alkotással teremtette meg, de látható néhány egyéni munka is.
 

 
II. Bemutatjuk
Postatörténeti kiállítás – 2013. - állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Postamúzeum (Benczúr u. 27.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
Zenei betétek:
Postás Józsi, Hozom a postát
Postás Józsi, Új postás dal
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.