Ulrich Erben és a Vass gyűjtemény /Művészetek Háza, Veszprém

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Augusztus 12
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. augusztus 12.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Művészetek Háza, Veszprém   
 
 
A műsor vendégei:
Hegyeshalmi László, festő és grafikus, a Művészetek Háza igazgatója
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Fülek, Városi Honismereti Múzeum (Hlavná 14)
Fertő Dezső roma fafaragó (1921-1996) – 2013. július 18. - 2013. szeptember 9.
A roma kultúra dokumentálására specializálódott rimaszombati múzeumból érkezett 69 kisplasztika és dombormű a gömöri roma fafaragó, Fertő Dezső művészetén keresztül a romák hagyományos és jelenkori életébe és a helyi keresztény motívum világába egyaránt betekintést engednek. A művek az 1980 és 1996 közötti évekből, származnak. A tárlat a Nógrádi Roma Kulturális Fesztivál keretében nyilt.
 
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum (Szent György tér 2.)
Pozsony/Bratislava a 19-20. századi művészetben. Válogatás a Múzeum mesta Bratislavy gyűjteményeiből – 2013. július 18. - 2013. október 6.
A tárlaton bemutatott festmények, grafikák és iparművészeti tárgyak Pozsony történelmi emlékeit, egykori épületeit, utcáit és lakóit mutatják meg. A város képe a 19. század első felétől a 20. század 60-as éveiig bontakozik ki a pozsonyi ill. pozsonyhoz kötődő alkotók művein, mint pl. Weissenberg Ignác (1794–1849), Lux Richard (1877–1939), Schubert Gyula (1888–1947), Jozef Satin (1913–1956), Húsvéth Béla (1911–1989), Kecskeméthy Edith (1894–1973). Az ábrázolt terek egy részát mára már csak ezek a művek őrzik. Némelyik kép miniatűr formában, iparművészeti remekeken maradt fenn.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Apátúr-ház (Széchenyi tér 5.)
Győri kötődésű gyűjtők szódásüveg kiállítása2013. július 19. - 2013. augusztus 25.
A Hámori Sándor szódásüveggyűjtő kezdeményezésére létrejött tárlat a Győri Legendák Napja alkalmából nyilt, és a Győri Bornapokkal fog zárni. A fröccs városában különböző színű, formájú, különleges szódásüvegeket lehet itt látni, és a szikvízgyártás eszközeit.  
 
Vác, Tragor Ignác Múzeum / Görög Templom Kiállítóhely (Katona Lajos u. 6.)
100 év kincsei – 2013. július 20. - 2013. szeptember 22.
Az első váci állandó kiállitás 100 évvel ezelőtt, 1912. október 6-án nyílt meg a püspöki könyvtár épületében. A Váci Múzeum Egyesület bábáskodása alatt létrejött három termet megtöltő kiállitás katalógusát Tragor Ignác készítette el, A váci múzeum gyűjteményeinek leíró lajstroma címmel. Ez lett Pest megye első múzeumi katalógusa. A tárlaton megtekintehtő a korszak számos más dokumentumával, a gyűjtemény kiemelkedő darabjainak társaságában.
 
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 9. )
Mátyás királlyal a hadak útján, Kolozsvártól Bécsig – 2013. július 25. - 2013. október 6.
Az 570 évvel ezelőtt született Hunyadi Mátyás előtt tisztelgő tárlaton áttekintést nyújtanak a király életéről, családja történetéről, kiemelve a mai békés megyei vonatkozásokat. A hadtörténeti részben nem csak a csaták története ismerhető meg, hanem kézbe fogható fegyver és páncél másolatok segitségével azok viseletének, használatának az érzete is elérhető. Az előkelő világ életét szintén számos tapintható tárggyal, edény, pohár, gyertyatartó, különböző eszközök teszik kézzel foghatóvá. Az élénk reneszánsz szinvilágban szinte megelevenedik a korabeli fényűzés.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Török Ignác u. 7.)
A fényképezés művészete. Tóth István fotóművész jubileumi kiállítása – 2013. július 26. - 2013. szeptember 29.
Az idén 90 éves Tóth István fotóművész 160 ajándékba adott alkotásából közel 70 segitségével állitották össze ezt a tárlatotot, melyben a Pillanatok, a Kortársak és a Gyermekkorom emlékei sorozat képei tűnnek fel. Az 1946 óta fotózó mester több mint 2200 nemzetközi kiállításon, 52 országban mutatta be fotográfiáit; és 300-nál is több nemzetközi díjat kapott. (1980, New York: Évszázad Kiváló Fotóművésze.) Közel 50 éven át a kecskeméti Zöldségtermesztő Kutató Intézet fotósaként dolgozott, és  egész életét Cegléden töltötte. Fekete-fehér képeket készített, mert azt érezte a legkifejezőbbnek.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.)
Fonott vesszőkosarak2013. augusztus 1. - 2013. augusztus 31.
A bemutatott két fonott vesszőkosár a régi paraszti háztartásban termény-és gyümölcstároló, illetve szállító feladatokat tölött be. „Kaskötéssel", házilag késziteték a férfiak. Anyaga a hántolatlan vadfűz vessző (vagy zöldvessző), amely száradás után sötétbarnás-vöröses árnyalatú. A félgömb alakú kávás kosár egy kerekded vagy elliptikus, vastagabb vesszőből hajlított és két végénél összekötött kávára épül fel, egyszerű sövényfonással. A fenekes, ovális alakú, szegett kosár északról került hazánkba. A fenék alapját itt a fenékléc képezi, melybe 9 fenékvessző került. innen fonták felfelé, kétszálassal gyűrűfonással. Az oldalak mindenkettőnél menetes fonással készültek, és felül páros szegéssel dolgozták el. a fülek szálból csavart fonással készültek.
 
Jászberény, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Gyöngyösi út 7.)
Csonka tárlat. Partiumi művészek Jászberényben – 2013. augusztus 3. - 2013. szeptember 30.
A Csángó Fesztivál alkalmából 3 partiumi (bihari) alkotó művei tekinthetők meg. mutatkozik be, mindhárman Bihar megyéből érkeznek a Jászságba. Miklós János grafikus a belényesi szórványmagyarság körében végez közművelődési tevékenységet, és itt főként a magyar népi motívumkincsből építkező ex libris-eivel mutatkozik be.  Bagosi Imre Tibor Amerikai Egyesült Államoktól Japánig számos országban kiállított már, ide Arany János híres Csonka-torony valósághű ábrázolásával érkezett. Pap Szabolcs szalontai reklámgrafikus Tánc-sorozata napjaink értékromboló veszélyeire is figyelmeztet.
 
Pákozd, Katonai Emlékpark (Mészeg-hegy)
Leonardo harci gépei – 2013. augusztus 3. - 2013. szeptember 3.
A kiállítás a római Museo Bella Italia hadtörténeti gyűjteményének támogatásával olyan érdekességeket mutat be, mint egy korabeli harckocsi modellje, az ejtőernyő és siklórepülő őse, vagy a sorozatvető makettje. Mindeyezek Leonardo Da Vinci korszakalkotó, szerteágazó munkásságának eredményei, olyan találmányok, melyekkel messze megelőzte korát. a tárlathoz hadtörténeti játszóház is kapcsolódik, Apródiskola néven. 
 
Nyírbátor, Báthori István Múzeum (Károlyi utca 21.)  
Nyírbátor anno – 2013. augusztus 4. - 2013. szeptember 30.
A 47. Nyírbátori zenei fesztivál alkalmából nyílt tárlat a 40 évvel ezelőtt immár másodszor várossá nyilvánitott Nyirbátor történetébe enged bepillantást fotók és képzőművészeti alkotások segitségével, melyeket korabeli dokumentumok egészitenek ki. A régi hangulatot felelevenitő felvételek olyan műemlékeket és utcarészleteket is bemutatnak, melyek azóta már rég feledésbe merültek.
 
Komárom, Klapka György Múzeum (Kelemen László u. 22.)
Rómaiak a Dunakanyarban – 2013. július 24. - 2013. október 24.
A vándorkiállitás a Kr.u. 1. század közepétől az 5. század közepéig kiséri végig Pannónia provincia provincia történetét, kiemelve benne a ripa, a folyómenti határszakasz életét és szintereit, mint Szentendre (Ulcisia Castra), Esztergom (Solva), Visegrád, Dunabogdány és különböyő villagazdaságok. A római és barbár régészeti emlékek mellett katonai táborok, erődök és számos őrtorony rekonstrukciója is feleleveniti a korszak életkörülményeit. Az épitett környezthez a hit és hiedelemvilág emlékei is csatlakoznak betekintést engedve a korabeli szellemi kultúrának ebbe a különleges szegmensébe.
 
Budapest, Hagyományok Háza (Fő utca 6. )
Az agyag vonzásában. Szűcs Imre fazekas családi kiállítása – 2013. augusztus 9. - 2013. szeptember 21.
Az 50. éve alkotó Szűcs Imre Albert munkásságát átfogóan bemutató tárlaton felesége, Nagy Erzsébet, és lányai, Szűcs Judit és Andrea is bemutatkozik. A Karcagon, kezdetben a Kántor-műhelyben dolgozó mester itt alapitotta meg saját műhelyét is, ahol a tiszafüredi és mezőcsáti edények mellett elsősorban a tiszafüredi stílus továbbfejlesztésén dolgozott. Ennek eredménye lett a Háry-kancsó, a négyszögletes étkészlet vagy sajátos tyúkfigurája. Jellemző szinvilágot és motivumkincset is kialakitott: pl. a zöld-fekete vagy a szőlős motívum.
 
Székesfehérvár, Városi Képtár (Városház tér) 
Emlékmentés 2.0. Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években – 2013. augusztus 9. - 2013. november 10.
Aszékesfehérvár életét 1931-től (a Szent Imre Évtől ) 1938-39-ig (a Szent István Évig) bemutató tárlat 75 tablóból áll, melyekt a város különböző részein helyzetek el. A korabeli fényképfelvételek és rövid, tömör leirások első csoportja a városháza terén nyert elhelyezést, és az 1938-as év kiemelkedő eseményeit ismertetik meg. A város korabeli építészetével, emlékeivel, terek kialakulásával, középületek, templomok, iskolák, bérházak, villák építésével 46 tablón lehet ismerkedni. A város kiemelkedő 3 fotográfusának műtermében, vagy annak helyén az ő munkásságukkal lehet ismerkedni. A negyedik csoportban hat család történetét mutatják be korabeli házuk, vagy annak helyén álló épületre helyezve el a tablókat.
 
 
Előzetes:
Székesfehérvár, Középkori Romkert / Nemzeti Emlékhely (Koronázó tér)
Az 1938-ban kialakított székesfehérvári Romkert – 2013. augusztus 13. - 2013. október 31.


 
II. Bemutatjuk
Ulrich Erben kiállitása
 
Vass László gyűjtemény
 
 
A tárlatok helyszíne:
Veszprém, Művészetek Háza (Vár u. 17.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Király Viktor, Fire
Craig David, Rewind Lyrics
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.