Ferenczy Múzeum / Szentendre

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Augusztus 5
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. augusztus 5.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Ferenczi Múzeum, Szentendre  

 
A műsor vendégei:
Basics Beatrix, művészettörténész, művészeti igazgató.
 
 
I. Kaleidoszkóp
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum (Széchenyi u. 9.)
Bihar élő népművészete – 2013. július 23. - 2013. auguaztus 11.
A Bihari Népművészeti Egyesület a térségben élő népművészek, és a népi kézművesség iránt érdeklődő alkotók tevékenységét mutatja be. Munkájuk 1993-ban, Csapóné dr. Gombos Piroska kezdeményezésére indult, 22-en alapították 15 kis bihari településről, mára több mint 20 településről 100 főt meghaladó tagsággal működnek. Tagjaik főleg Berettyóújfaluból és Derecskéről származnak, de a többi bihari kistelepülésekről, sőt Debrecenből, Albertirsáról, Budapestről és Erdélyből is tartoznak a közösséghez. Mint a kiállított tárgyak is mutatják, a tájegység népi kézműves hagyatékát éltetik tovább, a kézművesség szinte minden ágában: fazekas edények, szűrrátéttel készített hímzések, nemeztakarók, vesszőből készült bútorok, korongozott szemeskályha, a kádár mesterséggel készített tárolóedények, gyermekjátékok ...
 
Budapest, BTM Budapest Galéria / Kiállítóterem (Szabad sajtó út 5.)
Kapuk, házak, emberek – kerámiák és grafikák, Szávoszt Katalin keramikusművész gyűjteményes kiállítása – 2013. augusztus 1. - 2013. szeptember 1.
Egy tősgyökeres fővárosi művész utóbbi 10 évének alkotásai láthatók, akit a város mint természeti képződmény veszi körül. Iparművészként a kerámiából alkotott tárgyaival ezt a világot mutatja be sajátos szempontból: az utóbbi években a kapu szimbolikája foglalkoztatja, konkrét és átvitt értelemben. A valóságos átlépés okozta változások, érzések éppúgy szerepet kapnak nála, mint a képletes, jelképes átlépés. Ez a sokrétű, az életet szüntelenül változtató mozzanat pedig az emberek egyediségével, egymásmellettiségével párositva ugyancsak változatos és váratlan gondolatokat vet fel.
 
Kecskemét, Cifrapalota / Kecskeméti Katona József Múzeum (Rákóczi út 1.)
Signum. Egy születőben levő új gyűjteményi egység a Kecskeméti Katona József Múzeumban – 2013. augusztus 2. - 2013. szeptember 15.
Az ezredforduló óta a Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény témák köré csoportosult. Az elsősorban pályázati úton és ajándékozás révén létrejött kortárs hazai keresztény tematikájú művészeti anyagból kétévente megrendezett kiállítások sorában ezúttal a jel fogalmának jutott a központi szerep, rajtuk keresztül nyújt a Múzeum ízelítőt a műfajilag is igen gazdag, több száz darabos anyagából.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Sara Zsabka – 2013. augusztus 1.- 2013. augusztus 15.
A szegedi születésű Sara Zsabka (1946-) iskolái elvégzése után Stockholmban telepedett le, 1991 óta foglalkozik komolyan festészettel. Svéd és magyar mesterekkel dolgozik együtt, és akvarelljeiben a kétfajta látásmód természetességgel keveredik. Jellemzi a könnyű, laza, de határozott ecsetkezelés, a pont, vonal és folt tudatos használata, a köznapok humoros felfogása. Bár sokat utazik, a helyszín alig érzékelhető a műveken, jelezve, hogy az ember alapvetően mindenütt ugyanazt teszi.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Bencsik Elisabetta, Ralf cica kalandjai – 2013. augusztus 1.- 2013. augusztus 31.
A meseillusztrációkból rendezett tárlat egy varázslatos állatvilágba vezet, ahol sok kis állat éli életét az emberekhez hasonlóan. A központi téma az állatkórház. Az illusztrált történet főhőse pedig Ralf cica és kalandjai, ill. a többi kis állat, mint a róka, a nyuszi, a kakas, Riska tehén és a bagoly, akikről szintén sok minden kiderül. A színes képek a kalandos utazás képsoraival olyan fogalmakról is mesélnek, mint a barátság, a kitartás, és a baráti szeretet. 
 
Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum (Katona József tér 12.)
Ata Kandó 100. Válogatás egy életműből2013. június 14. - 2013. augusztus 11.
Ata Kandó, a 20. század történelmének átélője fényképeivel meg is őrizte ezt az állandóan alakuló, mindig más arcát mutató világot – a középpontba mindig az emberit helyezve. Műterme széles e világ, hiszen Budapesten Bortnyik Sándornál tanult, Párizsban Robert Capa mellett dolgozott, Hollandiában divatfotós volt, az Amazonas vidékén az indiánok életét dokumentálta, Ausztriában az 1956-os magyar menekültekről készített fotósorozatot, de Angliában és az USA-ban is neves újságok hasábjaira kerültek képei. Most, a 100. születésnapjára rendezett tárlaton az életmű áttekintésére vállalkoztak, helyszínekre bontva. A fotókat tematikai, műfaji, hangulati sokféleség jellemzi.
 
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum (Fő u. 10.)
Színes selymek, fodrok, csipkék. Polgári viselettörténet 1860-1910 – 2013. július 17. - 2013. október 27.
Színes metszetek, archív fotográfiák, divatlapok ábrázolásai, babákra feladott eredeti viseleti darabok és kiegészítők nyomán elevenedik meg az 1860 és az 1910-es évek közti időszak női-, férfi - és gyermekdivatja. Díszes atillák,  zrínyik, kazinczyk és buda nevű kabátok, krinolinok, majd turnűrök, harangszoknyák, a "bukj el szoknya", végül a "célszerűség és elegancia" kora jelenik meg, és közben estélyi ruha, gyönggyel hímzett báli ruhaderék, selyem és bársony báli belépő, női kalapköltemények, glaszé, csipke és bőrkesztyűk, napernyők, hímzéssel, csipkével díszített fehérneműk ... idézik a divat változásait. Mindezek mellett még egy 1900 körüli belvárosi varrószalon, valamint egy igényes nagykanizsai fehérnemű készítő műhely is feltűnik.
 
Budapest, Földalatti Vasút Múzeum (Deák Ferenc téri metró aluljáró)
Formaruhák hetedhét országból – 2013. június 21. - 2013. augusztus 31.
A tárlaton a közösségi közlekedés egyik általános vonására építenek a rendezők: közlekedési alkalmazottak egyértelmű, könnyen felismerhető, azonosítható volta érdekében hordott  egyenruhára. Ez azonban arculatot is ad a vállalatnak, de egyedisége ellenére a városképet is befolyásolja. A világ egyenruháinak a tárlaton bemutatott sora Budapesttől Montreálig, érdekes összehasonlításra ad lehetőséget.
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1.)
Törött szárnyakon. Bepillantás a bács-kiskun megyei II. világháborús repülőgéproncsok világába – 2013. július 26. - 2013. október 13.
Az újkori régészeti tárlatot, a hadi roncskutatás témájával a Magyar Roncskutató Egyesület kezdeményezte. A világháborús emlékek módszeres terepi és adattári kutatásának eredményeként felderitettek számos II. világháborús repülőgép-lezuhanást, tábori reptereket, a Duna aknásítását és aknamentesítését, a bajai híd elleni 1944. évi légitámadásokat. Bemutatásuk mellett a látogatók a B-17 repülő erőd, a B-24 Liberator, a P-38 „Villám" (Lightning) gépeket is megismerhetik. Igaz, ezek utólagosan, más célra felhasznált darabjaikban és makettek formájában vannak jelen. A tájékozódást korabeli újságcikkek, fényképek, személyes iratok, korábban titkos katonai iratok és a magánszemélyektől begyűjtött anyagok teszik lehetővé.
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1.) 
Az Aranykor polgármestere. Kada Elek és Kecskemét 2013. június 21. - 2013. december 31.
Bár Kecskemét mezőgazdasága történelmünk során kiemelkedő jelentőségű volt, a város csak a 19. sz. utolsó évtizedeiben indult igazán fejlődésnek. Kiemelkedő szerepet töltött be ebben Kada Elek (1852-1913), Kecskemét polgármestere (1897től). Pozsonyi jogi tanulmányai után 1875-ben tért vissza, és rögtön jelentős közéleti szerepet vállalt a 48-as Függetlenségi Párt tagjaként. Sokoldalúságát jelzi, hogy közben néprajzi adatokat gyűjtött, régészeti ásatásokat végzett, de letette a vasúti szakvizsgát is. Igy lépett az Osztrák-Magyar Vasúttársaság alkalmazásába, majd lett annak hazai szakaszainak megvétele után a MÁV jogügyi szakosztályának a főnöke. Közben írt népszínművet, cikkeket a Vasárnapi Újságba, és az Ország Világba ...
 
Pécs, Múzeum Galéria (Káptalan utca 4.) 
Migráció a Duna térségében. A németek betelepülése a 18. században – 2013. június 18. - 2013. augusztus 11.
A vándorkiállítás az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseumból indult, és Szatmárnémeti, Temesvár, Arad, Resica után érkezett Pécsre, hogy onnan végállomására, Újvidékre folytassa útját. A sváb lakosság betelepülését mutatja be a Duna menti területekre, kiemelt helyet biztosítva a Baranya és Tolna megye területén megtelepedett svábok történetének, a róluk szóló dokumentumok, metszetek segítségével, ill. az általuk lakott területek életének a bemutatásával. Néhol tárgyi emlékek is láthatók, tájékoztató szöveg azonban bőségesen áll az érdeklődő látogató rendelkezésére.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.)
Épületgépészet: múlt, jelen és jövő – 2013. augusztus 6. - 2013. október 27.
A Magyar Épületgépészeti Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Víz, Gáz, Fűtéstechnika szaklap által szervezett tárlat régi tűzhelyekkel, vécékkel, míves kályhákkal, radiátorokkal, villanyórákkal, rézbojlerrel, vasaló kályhával, szellőzőráccsal és egyéb, a lakások kényelmét szolgáló használati tárgyakkal csalogatja a látogatókat. A régi mesterek szerszámai, a különböző egykori berendezések míves külseje pedig a műszaki megoldások változása mellett esetenként művészeti értékeket is közvetítenek.  
 
 
 
II. Bemutatjuk
Szentendre, Pajor-Kúria (Kossuth Lajos u.5.)  
Egy aranykor modern mesterei. A Ferenczy család művészete.

Művek, művészek Szentendrén. A változó arcú Szentendre

Az alapító nyolcak. A szentendrei művésztelep születése
  
 
Szentendre, Vajda Lajos Emlékkiállítás (Hunyadi u.1.)
Vajda Lajos Emlékkiállítás – 2013. június 22. - 2013. október 1.

 
A tárlatok helyszíne:
Szentendre, Ferenczy Múzeum  (Kossuth Lajos u.5.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Ella Fitzgerald, Dream A Little Dream Of Me
Atlantis együttes és Neményi Béla, Jól érzem magam
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.