Múzeumok Majálisa, 2. rész

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Május 20
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013 május 20.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. BemutatjukMúzeumok Majálisa, 2. rész   
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (Szent László tér 7-14.) 
Koffán Tamás – 2013. május 10. - 2013. május 31.
A Kulturális Központ ember tematikájú kiállításainak következő tárlata 1979-2012 között Erdélyben készült, mintegy 100 fotográfiát mutat be, melyek a Kárpát-medencei tájat, az ott élő emberek életét örökíti meg, ám az arcvonások, portrék, tájak és tárgyak Koffán Tamás sajátos megjelenítési módján keresztül egy történelemmel párhuzamos, attól mégis függetlennek tűnő nemzeti mítoszt is megjelenítenek. A születés, a keresztelő, a temetés és a halál jelenetei mellett az erdélyi népélet, közösségi sorsot megjelenítő hamiskásan mosolygó pásztor, az elszánt sebész, keserű tekintetű sebész … és olyan nagyságok is feltűnnek, mint Kusztos Endre festőművész, vagy Kányádi Sándor költő képei. És mindez a madárhangok és a nyájak kolomjainak sokfélesége iránti érdeklődéssel indult.
 
Verőce, Gorka Géza Kerámiamúzeum (Szamos utca 22.)  
Szemadám György: Arabuko sokoke – 2013. május 11. - 2013. június 30.
Szemadán György 1969-től állítja ki alkotásait, és 1978-tól publikál képzőművészeti, fotó- és filmkritikákat, kultúrtörténeti és művészetelméleti tanulmányokat. Műveire a stilizált, gyakran állatokat megjelenítő formák jellemzőek, hangsúlyos színmezőkkel és határozott kontúrokkal. Festésmódján feltűnő az aprólékosság és a kidolgozottság. Művészi tevékenységével párhuzamosan képzőművészeti köröket, alkotó-táborokat vezetett. Életében a művészet azonban terápiás célt is szolgált, hiszen elmegyógyintézetekben művészeti terapeutaként is dolgozott, ill.  hátrányos helyzetű gyermekekkel és fiatalokkal máshol is foglalkozott.
 
Karcag, Györffy István Nagykun Múzeum (Kálvin u. 4)    
Torok Sándor festőművész emlékkiállítása – 2013. május 15.- 2013. július 31.
Torok Sándor vajdasági festő (1936 május 13, Bácskossuthfalva – 2006, Debrecen) közgazdászként kezdett a festészettel foglalkozni. Igy lett először reklámgrafikus a Szabadkai Népszinháznál, és 1964-től szabadfoglalkozású képzőművész. Közben elvégezte az újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművész szakát, majd Csurgón, Abádszalókon, Berekfürdőn és Hajdúszoboszlón művésztábort alapított és vezetett, szülőfalujában pedig a 9+1 képzőművészeti csoport munkájában vett részt. A 70-es évektől a Hortobágy festőjeként vált ismertté. 
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Czvitkovics Ádám és Halfinger Krisztina: A pillanat hangulatában – 2013. május 13. - 2013. május 31.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakos hallgatóinak kiállítását Pintérné V. Zsuzsanna tanáruk nyitotta meg, akivel együtt jártak művészettörténeti tanulmányutakon Olaszországban és Spanyolországban. A műemlékek különleges miliője adja a bemutatott képek hangulatát.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Kemenes Katalin, „A mai napig” – 2013. május 16. - 2013. június 7.  
Az életmű kiállítás a figuratív, konkrét valóságelemekre épülő, de jellemzően elvont, de részletgazdag kompozíciók, melyek  az átlényegülésről, a folytonosságról, az időtlenségről szólnak. Örök témája az ember és a természet kapcsolata, ez az, amiben elmélyül, amit elemez, majd harmonikus egységben bemutat sajátos festői nyelvén. A művekben szembetűnően sok a szimbólum, és gyakori a díszlet jelleg. A grafikai elemek túlsúlya ellenére az erős színek használta festői hatást vált ki. A technikák is változatosak, pasztelt, akrilt, olajat, diófapot, temperát és nyomdafestéket egyaránt alkalmaz, az utolsó években pedig a finom monotypiákat kedveli.
 
Budapest, Petőfi Csarnok (Zichy Mihály u. 14. )
Földi űrutazás és repülés – 2013. május 3. - 2013. október 15.
A Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás új egységgel nyílt meg, melyen a több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek, helikopter), és számos eredeti repülőgép-motor és hajtómű mellett számítógépes repülés-szimulátorok és egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép is várja a vállakozó kedvű látogatókat, akik virtuálisan átélhetik a vitorlázórepülés élményét. Az új űrhajózási részlegben pedig eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett például Farkas Bertalan és Valerij Kubászov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolatába lehet beleülni, vagy a Marson csaknem egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolatát megvizsgálni. (Farkas Bertalan eredeti leszálló egysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg.)
A magáncélra történő fotózás ingyenes a Közlekedési Múzeum minden kiállító helyén.
 
Budapest, BTM (Szent György tér 2.) 
Horvát kulturális örökség képekben – 2013. május 17. - 2013. június 7.
Az UNESCO világörökségi listán 1978 óta szereplő műemlékek: Split történelmi központja a Diocletianus palotával, Dubrovnik óvárosa és a Plitvicei Nemzeti Park, 2012 óta pedig Eufrázia Bazilikája Porečban, Trogir történeti városrésze, a šibeniki Szent Jakab katedrális és a Hvar szigeti Stari Grad a zágrábi Régészeti Múzeum nagyszabású kiállításának részeként szövegmagyarázatokkal kísért fényképeken tekinthető meg további régészeti emlékekkel együtt az ős-, ó- és középkor időszakából.  
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Fő tér 2-5.) 
A megtalált hagyomány. Nemzetiségi hagyományok a 21. században – 2013. május 10. - 2013. július 7.
A tárlat a Ferenczy Múzeumban egy évtizede folyó kutatómunka alapján mutatja be a hagyományőrzést, annak újra élesztését, a hagyománykeresést és hagyományalkotást a Pest megyében élő németek, szerbek, szlovákok körében mutatja be ezeket a folyamatokat. A kultúra elemei között kiemeli a viseletet és a szokásokat, melyek identitásukat erősítik. Az utóbbi esetében elsősorban az ünnepek, és a hozzájuk kapcsolódó régi-új hagyományokra helyezi a hangsúlyt. Fényképek és filmfelvételek színesítik a tárgyi emlékanyagot.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
 „… mert ízét ő adja a szüretnek …” – változó női szerepek a magyar borkultúrában – 2013. május 17. - 2013. május 29.
A Szeged napjához kötődő borfesztivál adja az apropóját a kiállításnak, melyhez A Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának a konferenciája kapcsolódik. Míg ugyanis korábban a borkészítés és szőlőtermesztés folyamatában vették ki részüket a nők, ma már a boros szakmában korábban a férfiak birodalmának tartott területein is egyre több a nő. Vannak köztük borakadémikusok, borászati üzemvezetők, borlovagrendi tagok, vagy éppen díjnyertes borkészítők is. a tárlaton a könyvtár könyveiből készítet válogatást Mód László és Szanka József magángyűjteményéből származó tárgyi emlékek és fényképek teszik teljessé.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Negyedszázad – 2013. május 9. - 2013. június 7.
Az SZTE Tehetségpont képzőművész hallgatói idén ismét négy héten keresztül heti váltásban bemutatják alkotásaikat. Elsőként Árnyas Koppány festőművész mutatkozik be, akinél a realitásra törekvő elemek, a lírai absztrakt és a gesztusfestészet egyaránt jelen van az itt bemutatott szegedi, romániai és norvégiai utazások emlékképein. A 2. tárlat Pesti emma, „Vannak olyan helyek” tárlata, melynek fő témáját elvonatkoztatott tájképek alkotják, melyeken mértani alakzatok és neonszínek a sopk helyen jelenlevő mesterségességre hívják fel a figyelmet. A következő Színes gondolatok - Kovács Anikó festőművész lesz, aki a színekkel vidámságot kíván hozni a szomorú helyzetekeben is, végül Pipei Borbála üvegművész következik (Fából vaskarika), aki szeret összekombinálni idegen(nek ható) anyagokat az üveggel.
 
Hegyfalu, Juár Képeslap Múzeum (9631, Kossuth u. 17-19.) 
Képeslevelezőlap gyűjtemény – állandó kiállítás
A gyűjteményben számos képeslapot lehet megtekinteni tartalmi rendben elhelyezve, ha előzetesen bejelentkező látogató. Földrajzi témák, történelmi képek, események, szokások képei keverednek az érdekességekkel.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11) 
„Szárnyaló szemek” – 2013. május 16. - 2013. július 21. 
A repülési múzeum anyagát a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata, annak is 23 tagja szokatlan módon kapta lencse végre. Színes, művészi fotóikon a kiállított tárgyak mellett raktárban őrzött ritkaságokat is látni, műszereket, modelleket, speciális berendezéseket és történeti emlékeket.
 
Budapest, Hadtörténeti Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.) 
Jelszavaink valának: haza és haladás – 2012. május 23. - állandó kiállítás
A Magyarország hadtörténetét az 1815-1866 terjedő időszakban bemutató tárlat az állandó kiállítás részeként nyílt meg a Honvédelem Napjára. Ebben az egységben lehet tájékozódni a 48-as forradalom eseményeiről, és olyan relikviákat találni,mint például a 48-as kokárdákat, a nemzetőri karszalagokat, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök-vértanú, illetve Kiss Ernő altábornagy, aradi vértanú pisztolyát, Guyon Richárd tábornoki atilláját. Tájékozódni lehet az osztrák-magyar hadsereg érdemrendjei felől, a zászlókról, fegyvernemekről, de metszetek, levelek és egyéb dokumentumok, sőt képzőművészeti anyagok is láthatók. A képet makettek és egy hatfontos ágyú-rekonstrukciója teszik még szemléletesebbé.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria [MMG] (Akácfa u. 20.) l
Kapuk – 2013. május 15.- 2013. május 31.
Hans Peter Bauer és Rózsa Miklós svájci-magyar művészek és Mező Ferenc költő a kapuk témáját többféle nézőpontból közelítik meg. Rejtett, asszociatív és konkrét tartalmát egyaránt bemutatják alkotásaikon. Bauer Péter kisméretű, színpompás, kéttáblás, olaj vászon festményekkel jeleníti meg, esetenként a festmény hátlapjára kézírással megfogalmazott Mező Ferenc versekkel, Rózsa Miklós színes fotóin pedig a legkülönbözőbb funkciókkal tűnik fel, meditatív és dokumentálási jelleggel.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Nagymező u. 20.) 
Budapest Remake 1900-2000 – 2013. május 10. - 2013. június 9. Kurátor: Kincses Károly
Klösz György (1844-1913) a 19. század végének egyik jelentős városfényképésze, szívesen készített felvételt a székesfővárosról. A Budapesti Történeti Múzeum Fényképgyűjteményében 1500 képből Lugosi Lugo László kiválasztott hatvan képet, és ezek eredeti felvételi pontjait felkeresve, látószögüket és gyújtótávolságukat rekonstruálva száz évvel későbbi ismét elkészítette ezeket a felvételeket. A tárlaton 21 képpárt tekinthető meg a korábban már Budapesten, Párizsban és Bécsben is megmutatott anyagból. 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Nagymező u. 20.) 
ESSL ART AWARD CEE 2013 - JELÖLTEK ÉJSZAKÁJA Budapesten – 2013. május 17. - 2013. június 9.
Az 2005-ben átadott, és most ötödik alkalommal megrendezett Essl Art Award CEE pályázaton a fiatal európai művészeti körök aktuális áramlatait veszi számba. Idén Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és az idén először Törökország művészeti egyetemeiről több mint 500 diák jelentkezett. A 10 hazai jelölt Bence Bálint, Kitti Gosztola, Olga Kocsi, Kund Kopacz, Gábor Kristóf, Bettina Nem, Máté Pacsika, Dóra Pelczer, Kata Száraz, Dia Zékány.
 
 
Előzetes:
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.) 
Duna menti németek fényképes történetei 2008 – 2013. május 25. - 2013. szeptember 8.
A Néprajzi Múzeum és a berlini Európai Kultúrák Múzeuma Közép-, Kelet- és Délkelet Európa Koordinációs Irodájának közös tárlata fényképsorozattal mutatja be a mai Magyarország, Szerbia és Horvátország területének Duna-háromszögében a 18. század óta mintegy 20 nemzetiség együttélésének egy szegmensét: a német lakosság identitását, viszonyát környezetéhez. A kutatások arra mutatnak, hogy a korábbi helyi és térségi identitások helyét részben etnikai és nemzeti identitások vették át. a 2008-ban Pécsett, Villányban, Apatinban, Eszéken vagy Zomboron végzett felmérések (Sandra Kühnapfel és Jörn Nuber) alapján úgy tűnik, hogy az itt élő emberek megtartották a multietnikus együttélésről alkotott elképzelésüket, és egyszerre több kultúrában érzik otthon magukat. A kép és hang dokumentumok, tárgyak az etnikus terekről alkotott különböző elképzeléseket, az együttélés és a kommunikáció módjait illusztrálják, és a személyes tér és egyéni identitás fenntartásának a módjáról is vallanak.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Paksi Múzeum
Blaskovics Kastély, Tápiószele
Kenyér Múzeum, Komárom
Duna Múzeum, Esztergom
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest
Óbudai Múzeum, Budapest
Rómer Flóris Múzeum, Győr
Mobilis, Győr
Zichy Ferenc Látogatóközpont, Győr
Olajipari Múzeum, Zalaegyerszeg
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
Katona József Múzeum, Kecskemét
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
Óvás Egyesület, Budapest
Iseum Savariense, Szombathely
Savaria Múzeum, Szombathely
Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
Bánya Múzeum, Salgótarján
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Mozart, No. 41. (Jupiter C major) szimfónia, részlet
Savaria Múzeum koncertje, részlet
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.